Despre Klaus Iohannis

Klaus Werner Iohannis este profesor de fizica, de origine germana, nascut in Romania. Din 21 decembrie 2014 indeplineste fuctia de presedinte al Romaniei.

El a fost ales sef al statului dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, din 16 noiembrie 2014,  de 54,43% din cetatenii romani care au votat, insemnand un numar total de 6.288.769 de voturi. Contracandidatul sau, Victor Ponta, a fost votat de 45,56% din alegatori, adica 5.264.383 de voturi.

Nascut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, Iohannis este casatorit cu Carmen Iohannis, profesoara de limba engleza la Colegiul National Gheorghe Lazar din Sibiu. Cei doi nu au copii.

In 2000, Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile locale din Sibiu si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Iohannis, care a fost ales primar in al doilea tur de scrutin. A fost edil al Sibiului timp de patru mandate.

In octombrie 2009, ca urmare a caderii Guvernului Boc 2, prin adoptarea unei motiuni de cenzura, majoritatea parlamentara formata din PSD, PNL, UDMR si minoritati i-a propus lui Iohannis functia de premier al Romaniei, intr-o perioada de criza si revendicari sindicale. Presedintele Traian Basescu nu a acceptat insa nominalizarea.

In februarie 2013, Iohannis s-a inscris in PNL. A fost mai intai prim-vicepresedinte al partidului si, apoi, in iunie 2014 a fost ales lider al PNL. 

Studii

In 1983, a absolvit Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj Napoca, Facultatea de Fizica

Activitate profesionala

Din 1999 pana in iunie 2000 a fost inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu

In perioada 1997 – 1999 a fost inspector general adjunct, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu

Intre 1989 si 1997 a fost profesor de fizica la Liceul Brukenthal din Sibiu

In perioada 1983 - 1989 a fost profesor la diferite scoli si licee din Sibiu

Activitate politica

Din 21 decembrie 2014 detine functia de presedinte al Romaniei.

In iunie 2014 a fost ales presedintele PNL 

In perioada februarie 2013 - iunie 2014 a fost prim-vicepresedinte PNL

Din 30 iunie 2000 pana in decembrie 2014 a fost primarul Municipiului Sibiu

Din 2002 pana in 2013 a fost presedintele Forumului Democrat German din Romania (FDGR)

In 1998 a fost ales in Comitetul de conducere FDGR Sibiu si a devenit seful Comisiei de Invatamant FDGR Sibiu

Intre 1997-1998 a fost membru in Comisia de Invatamant FDGR Transilvania

Din 1990 este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR)

Candidat ACL la prezidentiale 

In vara lui 2014, PNL a decis sa se alieze cu PDL, in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Klaus Iohannis si Vasile Blaga, liderul PDL, au condus negocierile pentru o alianta si o fuziune. Cele doua partide s-au unit in Alianta Crestin Liberala, candidatul la presedintie fiind Iohannis, decizie luata in urma unor sondaje de opinie, in care primarul Sibiului l-a intrecut pe reprezentantul PDL, Catalin Predoiu. 

Seful de campanie al prezidentiabilului Iohannis a fost Vasile Blaga, cel care i-a condus campaniile castigatoare lui Traian Basescu in 2004 si 2009.

Primar al Sibiului

In anul 2000, Forumul Democrat al Germanilor din Romania a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile locale din Sibiu si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Iohannis, care a fost ales primar in al doilea tur de scrutin.

Din 30 iunie 2000 si pana in decembrie 2014 a fost primarul Municipiului Sibiu. A renuntat la functia de primar in 2 decembrie 2014 pentru a puteafi presedintele Romaniei.

In timpul primului mandat a lucrat in consiliul municipal cu o majoritate constituita de Partidul Social Democrat. In anul 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi, din primul tur.

La alegerile locale din 2008 a obtinut o noua victorie zdrobitoare, intrunind 83,2% din optiuni.

La scrutinul din 2012 a fost ales din nou primar cu 77,89% din voturi.

Sibiu, Capitala culturala europeana

In 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana.

Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 a adus orasului o notorietate fara precedent. Sibiul a gazduit in anul 2007 a treia sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei si a treia Adunare Ecumenica, organizata in premiera intr-o tara majoritar ortodoxa.

Sibiul a fost vizitat de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, Alteta Sa Regala Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, presedintele Comisiei Europene, dr. Jose Manuel Durao Barroso, 65 de consuli onorifici din 43 de tari si multe alte personalitati politice europene.

Tot in 2007 a fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Sibiu, in care a fost deschis primul Birou de Informatii pentru Turisti amenajat intr-o aerogara din Romania. Tot pentru buna informare a turistilor aflati in vizita in Sibiu, au fost amplasate in Centrul Istoric infochioscuri, completand sistemul digital de informare existent la nivelul orasului.

Turnul Sfatului a fost reintrodus in circuitul turistic dupa mai multe reparatii capitale. Obiectivul a fost reabilitat complet, pe parcursul anului 2007.

 

Premier nedesemnat

In octombrie 2009, Guvernul Boc 2 sustinut numai de PDL a cazut in urma unei motiuni de cenzura. Drept urmare, PNL l-a propus pe Klaus Iohannis drept premierul care sa conduca un guvern de tehnocrati.

Ulterior, PSD, UDMR si minoritatile au cazut de acord sa sustina un premier independent cu un guvern de tehnocrati si au mers pe mana liberalilor, care l-au propus Iohannis. "Aceste formatiuni au hotarat sa propuna o posibila nominalizare pentru functia de prim ministru al Romaniei. Propunerea a fost unanima si am acceptat-o. In acest moment sunt candidatul majoritatii parlamentare PNL-PSD-UDMR si al minoritatilor", a declarat atunci Klaus Iohannis. Insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa il nominalizeze pe Iohannis ca premier.

Presedinte PNL

Iohannis a intrat in PNL in februarie 2013. Partidul a votat imediat o derogare de vechime, care i-a permis sa candideze la o functie in conducere. La congresul extraordinar al PNL din data de 23 februarie 2013, Iohannis a candidat pe lista lui Crin Antonescu si a fost ales prim-vicepresedinte al PNL.

In mai 2014, Crin Antonescu si-a dat demisia de la conducerea PNL, iar Iohannis a devenit presedinte interimar pana la congresul partidului. 

Pe data de 28 iunie 2014, Iohannis a fost ales presedinte al PNL, cu 95% din voturile delegatilor la congres. Singurul sau contracandidat a fost Ioan Ghise.

Ulterior, Iohannis a fost ales candidat al PNL pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, invingandu-l in cursa aceasta pe Crin Antonescu.

Dosarul de incompatibilitate

In 2013, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca primarul Sibiului se afla in incompatibilitate, deoarece avea si calitatea de reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009.

Klaus Iohannis a contestat in justitie raportul ANI si a castigat la Curtea de Apel Alba. ANI a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Avocatii lui Iohannis au cerut insa respingerea recursului depus de ANI.

In 10 iunie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestatia formulata de Klaus Iohannis si a dispus anularea raportului de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate, prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese.

Link-uri utile:

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Data nasterii: 13 iunie 1959

Cariera:  profesor de fizica, primar al Sibiului, presedinte PNL

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Klaus Iohannis, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Klaus Iohannis

Cum se traduce Johannis Klaus in limba romana? Raspuns corect - Lucian Croitoru!citeste tot bancul