Ziare.com
Klaus Iohannis

Despre Klaus Iohannis

Klaus Werner Johannis este profesor de fizica, de origine germana, nascut in Romania. Devenit om politic, el este la al treilea mandat de primar al Sibiului.

Nascut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, Johannis este casatorit, dar nu are copii.

In 2000, Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile locale din Sibiu si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Johannis, care a fost ales primar in al doilea tur de scrutin.

In octombrie 2009 ca urmare a caderii Guvernului Boc 2 prin adoptarea unei motiuni de cenzura, majoritatea parlamentara formata din PSD, PNL, UDMR si minoritati i-a propus lui Johannis functia de premier al Romaniei, intr-o perioada de criza si revendicari sindicale. Presedintele Traian Basescu nu a acceptat insa nominalizarea.

La alegerile locale din 2012, a obtinut un nou mandat de primar al Sibiului, cu 77,9% din voturi.

Studii

In 1983, a absolvit Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj Napoca, Facultatea de Fizica

Activitate profesionala

Din 1999 pana in iunie 2000 a fost inspector general la Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu

In perioada 1997 – 1999 a fost inspector general adjunct, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu

Intre 1989 si 1997 a fost profesor la Liceul Brukenthal Sibiu

In perioada 1983 - 1989 a fost profesor la diferite scoli si licee din Sibiu

Activitate politica

Din 30 iunie 2000 este primarul Municipiului Sibiu

Din 2001 este 2001 presedintele Forumului Democrat German din Romania (FDGR)

In 1998 a fost ales in Comitetul de conducere al FDGR Sibiu si a devenit seful Comisiei de Invatamant a FDGR Sibiu

Intre 1997-1998 a fost membru in Comisia de Invatamant al FDGR Transilvania

Din 1990 este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR)

Primar al Sibiului

In anul 2000, Forumul Democrat al Germanilor din Romania a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile locale din Sibiu si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Johannis, care a fost ales primar in al doilea tur de scrutin.

Din 30 iunie 2000 este primarul Municipiului Sibiu.

In timpul primului mandat a lucrat in consiliul municipal cu o majoritate constituita de Partidul Social Democrat. In anul 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi, din primul tur.

La alegerile locale din 2008 a obtinut o noua victorie zdrobitoare, intrunind 83,2% din optiuni.

Sibiu, Capitala culturala europeana

In 2007, Klaus Johannis a obtinut ca orasul sau sa devina Capitala Culturala Europeana. Acest program a adus Sibiului oportunitatea de a-si mari vizibilitatea, atat pe plan national, dar mai ales pe plan european.

Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 a adus orasului o notorietate fara precedent. Datorita acestui program cultural, Sibiul a gazduit in anul 2007 a treia sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Ungariei, a fost gazda celei de-a treia Adunari Ecumenice, organizata in premiera intr-o tara majoritar ortodoxa, a fost vizitat de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, Alteta Sa Regala Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, presedintele Comisiei Europene, dr. Jose Manuel Durao Barroso, 65 de consuli onorifici din 43 de tari si multe alte personalitati politice europene.

Tot in 2007 a fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Sibiu in care a fost deschis primul Birou de Informatii pentru Turisti amenajat intr-o aerogara din Romania. Tot pentru buna informare a turistilor aflati in vizita in Sibiu, au fost amplasate in Centrul Istoric cinci infochioscuri, cu o informatie foarte diversificata, completand astfel sistemul digital de informare existent la nivelul orasului.

Camere web amplasate in Piata Mare si Piata Mica prezinta imagini superbe de la manifestarile care au loc in aceste locatii.

In anul 2007, Turnul Sfatului a fost reintrodus in circuitul turistic dupa mai multe reparatii capitale. Acest obiectiv a fost reabilitat complet, pe parcursul anului 2007, dovedindu-se o locatie culturala ideala, gazduind numeroase expozitii.

Dupa 2007, Johannis a vrut sa dezvolte in continuare turismul in orasul sau. Obiectivul pe care Sibiul il urmareste este acela de a transforma orasul intr-un brand, intr-un oras binecunoscut  pe harta turistica a Europei.

Premier nedesemnat

In octombrie 2009, Guvernul Boc 2 sustinut numai de PD-L a cazut in urma unei motiuni de cenzura. Drept urmare, PNL l-a propus pe Klaus Johannis drept premierul care sa conduca un guvern de tehnocrati.

Ulterior, PSD, UDMR si minoritatile au cazut de acord sa sustina un premier independent si un guvern de tehnocrati, si au mers pe mana liberalilor, care l-au propus Klaus Johannis. "Aceste formatiuni au hotarat sa propuna o posibila nominalizare pentru functia de prim ministru al Romaniei. Propunerea a fost unanima si am acceptat-o. In acest moment sunt candidatul majoritatii parlamentare PNL-PSD-UDMR si al minoritatilor", a declarat Klaus Johannis.

Raspunsul presedintelui Traian Basescu a fost ca nu poate pune un premier independent de Cotroceni, pentru ca seful statului este cel care il desemneaza.

Drept urmare, Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, sustinut cu cateva zile in urma de PD-L pentru obtinerea unui loc in Consiliul de Administratie a Bancii Centrale.

Potential candidat la presedintie

In aprilie 2009, Klaus Johannis a declarat ca este posibil ca, pe viitor, sa fie interesat de scaunul de presedinte al Romaniei.

"Nu ma tenteaza sa candidez la presedintie in acest an. Pe termen lung, nu exclud. Orice candidatura e posibila", a declarat Johannis.

Johannis a declarat ca a discutat cu fostul lider al PNL, Calin Popescu Tariceanu, despre o posibila candidatura, insa spune ca vrea sa ramana independent politic.

"Nu cred ca trebuie sa aleg un partid. Succesul meu ca politician se datoreaza tocmai faptului ca nu fac parte din nici un partid politic. Nu simt nici nevoia, nici oportunitatea", a spus primarul Sibiului.

In campania din 2004, primarul Sibiului era un sustinator declarat al lui Basescu, dar acum lucrurile s-au schimbat.

"Mandatul lui Traian Basescu a inceput printr-o schimbare de optiune a unui politician care s-a imbolnavit (Theodor Stolojan, n.red.) si a degenerat foarte rapid in vesnica disputa. Cred ca asta este caracteristica definitorie: vesnica disputa dintre presedinte si premier", spune Johannis.

Problema de incompatibilitate

In ianuarie 2010, Agentia Nationala de Integritate a confirmat dezvaluirile publicate de jurnalistii de la Evenimentul Zilei privind incompatibilitatea lui Klaus Johannis, care nu mai poate fi numit in urmatorii trei ani in nicio functie publica.

Potrivit referatului intocmit de inspectorii de integritate la finalul verificarilor, Klaus Johannis s-a aflat in afara legii mai mult de un an, perioada in care a fost atat primar, cat si administrator al firmei Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica. Decizia ANI are la baza Legea 161/2003, care reglementeaza modul de exercitare a demnitatilor publice, intrata in vigoare pe 23 aprilie 2003.

Prevederile actului normativ ii obligau pe toti alesii locali care la acea data faceau parte din consiliile de administratie ale unor societati comerciale sa aleaga intre cele doua functii in termen de maxim 60 de zile. Documentele oficiale emise de Registrul Comertului arata ca Johannis nu a facut-o.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Data nasterii:  13 iunie 1959

Cariera:  profesor de fizica, primar al Sibiului

Evenimente importante:  - desemnat premier al majoritatii

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Klaus Iohannis, le puteti trimite la adresa de e-mail personalitati@ziare.com sau puteti completa acest formular.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook

Bancuri despre Klaus Iohannis

Cum se traduce Johannis Klaus in limba romana? Raspuns corect - Lucian Croitoru! citeste tot bancul
Propune banc Vezi toate bancurile