Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - de la profesorul din Sibiu la "politrucul" care vrea la Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 13:34
39637 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - de la profesorul din Sibiu la "politrucul" care vrea la Cotroceni
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Pana sa intre sub lupa in politica mare, Klaus Iohannis a fost mai mult o legenda - neamtul serios care tace si face.

Provine dintr-o familie de sasi transilvaneni, Susanne si Gustav Heinz Johannis, care dupa pensionare, in 1992, au emigrat in Germania si s-au stabilit la Wurzburg. Recent, la o reuniune de partid, Klaus Iohannis marturisea de ce nu a urmat exemplul parintilor si a ramas in tara: nu l-a lasat sotia. Adica dna. Carmen Iohannis, profesoara de limba engleza la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu. Cei doi nu au copii.

Klaus Iohannis a absolvit in 1983 Facultatea de Fizica a Universitatii "Babes Bolyai" si a devenit profesor. O activitate foarte profitabila cat timp, potrivit propriilor declaratii, meditatiile acordate elevilor la fizica au finantat partial cumpararea a nu mai putin de sase imobile in Sibiu.

Totul despre candidatul Klaus Iohannis

Este doar unul dintre semnele de intrebare care insotesc aceste achizitii despre care dl. Iohannis sustine ca ar valora cat un apartament in Bucuresti.

Unul dintre imobile, aflat in centrul vechi al Sibiului, este obiectul unei dispute juridice intre proprietarul Ioahnnis si locatari, care au cerut anularea actelor de proprietate sub suspiciunea de fals.

Ce avere are Klaus Iohannis

Klaus Iohannis si-a continuat cariera didactica si dupa 1990, dar nu numai la catedra. Intre 1997 si 1999 a fost inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector general al Inspectoratului Sibiu.

Din anii dinaintea intrarii in politica a dlui Iohannis vine o controversa care il leaga pe Klaus Iohannis de intermedierea unor adoptii ilegale a unor copii romani de catre cetateni straini, controversa care nu a avut consecinte legale.

De ce vrea sa fie presedinte Klaus Iohannis

Din 2000, primar al Sibiului

De la Inspectorat s-a mutat direct la primarie, unde a ajuns sustinut de Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Klaus Iohannis a fost in 1990 printre fondatorii FDGR, al carui presedinte a devenit in 2001.

Din 2000, Klaus Iohannis este asadar primarul Sibiului, reales fara emotii, cu scoruri zdrobitoare in 2004, 2008 si 2012. Cartea mea de vizita e vizitabila, spune primarul Sibiului.

Klaus Iohannis, despre cea mai mare putere a presedintelui, schimbarea Guvernului Ponta, justitie si gratieri Interviu video

Fara ca acest lucru sa-i diminueze cu nimic meritele de gospodar, trebuie spus ca dl. Iohannis a facut multe si pentru ca a avut cu ce. Sibiul este un oras destul de bogat. In 2012, spre exemplu, bugetul executat a fost de 339,5 milioane de lei, la o populatie de aproximativ 150 de mii de locuitori, suma din care doua treimi reprezinta venituri proprii. Sibiul a fost atragator pentru investitorii straini si datorita compozitiei etnice a orasului.

In plus, in 2007, orasul a fost capitala culturala europeana, ceea ce i-a adus notorietate, dar si bani, pentru ca alocarile Guvernului pentru acest proiect au fost generoase. Orasul a fost atunci vizitat de un milion de turisti. La finalul acelui an, Klaus Iohannis a si fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

Ce promite Klaus Iohannis

Dar mandatul de primar nu i-a adus lui Klaus Iohannis doar lauri, ci si probleme juridice.

In 2009, a fost cercetat de DNA pentru abuz in serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri catre persoane care nu indeplineau conditiile. Si, in acelasi an, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat pentru prima data in cazul primarului din Sibiu, acuzat ca ar fi fost in stare de incompatibilitate fiind simultan, in 2003, si administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica. Iohannis a atacat hotararea in contencios administrativ si a castigat procesul, in 2010.

ANI a revenit insa peste trei ani cu un nou raport de incompatibilitate, deoarece Klaus Iohannis ar fi fost concomitent primar si reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009. Klaus Iohannis a castigat acest proces la Curtea de Apel Alba, insa se afla acum in recurs la ICCJ, recurs admis in principiu, care isi asteapta judecata pe fond.

Iohannis si-a lansat candidatura: Romania sa devina tara lucrului bine facut!

Intrarea in liga mare a politicii

Popular in plan local, Klaus Iohannis nu a fost un jucator politic de liga nationala pana in 2009, atunci cand, dupa ruperea aliantei PDL-PSD si demiterea Guvernului Boc I prin motiune de cenzura, a fost scos din joben de Crin Antonescu si asumat de ceea ce avea sa devina USL, plus UDMR si minoritati, ca propunere de premier. Asa a devenit "premierul de la Grivco".

Klaus Iohannis neaga faptul ca in perioada respectiva s-ar fi intalnit cu Dan Voiculescu, chiar daca exista oameni care sustin contrariul, de exemplu Dan Sova.

Relatia cu Traian Basescu

Desi il decorase si relatia lor fusese cordiala, Traian Basescu a refuzat sa il desemneze premier si a facut alte doua propuneri: Lucian Croitoru si Liviu Negoita, care nu au reusit sa obtina votul de investitura.

Dupa ce presedintele Basescu a castigat cel de-al doilea mandat, Guvernul Boc a reusit sa isi refaca majoritatea, iar ipoteza Iohannis premier s-a topit. Ioan Rus comenta ironic acest episod, intr-un interviu acordat Ziare.com, spunand ca dl. Iohannis a venit in Bucuresti "ca un excursionist la Antipa".

La suspendarea din 2012, Klaus Iohannis nu a avut o implicare directa, dar a admis ca i-a recomandat deputatul FDGR Ovidiu Gant sa voteze pentru suspendare.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Revenirea lui Klaus Iohannis in politica mare a fost surprinzatoare, in 2013, cand Crin Antonescu l-a mai scos o data din joben, nu numai aducandu-l in PNL, ci chiar dandu-i functia de prim-vicepresedinte, adica de adjunct al sau. Multi au perceput miscarea ca pe un sah la Victor Ponta, dl. Antonescu fiind destul de transparent in creionarea dlui Iohannis in postura nu numai de continuator al sau in fruntea PNL, in ipoteza ca el ar fi ajuns presedinte al Romaniei, ci si in postura de posibil viitor premier.

La varful PNL, Klaus Iohannis nu s-a remarcat cu nimic. Singura sa misiune importanta a fost sa conduca acea comisie paralela privind regionalizarea a PNL. Au existat atunci o serie de frecusuri intre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea.

Ruperea USL

Dar marele scandal de-abia avea sa vina atunci cand dl. Iohannis a fost miezul fierbinte oficial al ruperii USL. Dupa marea remaniere a partii liberale a Gguvernului Ponta, Crin Antonescu a incercat sa-l impuna pe Klaus Iohannis nu numai ministru de Interne in locul lui Radu Stroe, ci si vicepremier in locul lui Daniel Chitoiu. Adica liberalii ar fi vrut ca ministrul de Interne sa fie vicepremier pe domeniul economic, ceea ce era greu de sustinut.

Exact de aceasta fisura s-a agatat si Victor Ponta cand l-a acceptat pe Klaus Iohannis ca ministru de Interne, dar i-a refuzat pozitia de vicepremier.

Logic ar fi fost ca, din postura de ministru de Interne, dl Iohannis sa fie vicepremier pe probleme de ordine publica si aparare, loc ocupat de Gabriel Oprea, ceea ce ar fi presupus un schimb in fapt imposibil de facut. Ar fi existat, teoretic, si posibilitatea ca dl. Iohannis sa fie ministru de Finante, adica sa ocupe integral locul lui Daniel Chitoiu. Dar asta nu au vrut liberalii: "dl Iohannis nu are pregatirea necesara pentru a prelua Ministerul de Finante, dar coordonarea interministeriala si garantarea politicilor liberale in Cabinetul Ponta poate fi asigurata fara probleme de domnia sa", a explicat Alina Gorghiu pentru Ziare.com.

De ce vor sa fie presedintele Romaniei

Traian Basescu l-a reevaluat atunci pe "premierul de la Grivco", cu care s-a declarat gata sa faca echipa pentru a obtine intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Adversitatea s-a reinstalat atunci cand Klaus Iohannis a intrat in cursa prezidentiala.

Disputa "Iohannis", in care, tocmai din cauza fisurilor logice, multi au vazut doar un pretext, a fost motivul oficial al ruperii USL. A fost si un moment de noua cotitura in relatia Iohannis - Basescu.

Cum a ajuns candidat la presedintie si seful PNL

Din acel moment, tandemul Crin Antonescu presedinte - Klaus Iohannis premier parea solutia liberala pentru prezidentiale. Dar dupa europarlamentare el s-a facut tandari. Si cuvantul cel mai des rostit a fost tradare.

Crin Antonescu s-a retras din fruntea PNL din cauza rezultatului la alegeri, l-a lasat in loc pe Klaus Iohannis, fara sa anticipeze, se pare, ca secundul lui doreste si candidatura prezidentiala.

Dupa o vizita fulger la Sibiu, Ludovic Orban a lansat un atac dur la Crin Antonescu intr-un interviu pentru Ziare.com si, dupa numai o zi, acesta anunta ca nu va mai candida la prezidentiale.

Asa Klaus Iohannis a ajuns si presedinte PNL si candidat intai al PNL, apoi al ACL la prezidentiale, in defavoarea candidatului PDL Catalin Predoiu. Umar la urma cu Vasile Blaga, a realizat casatoria PNL-PDL.

O casatorie pe care tot el a pus-o in pericol prin declaratia de la Congresul PNL prin care anunta in avanpremiera ca PDL a acceptat sa ia numele liberalilor, ceea ce a starnit mari tensiuni in PDL si chiar acuzatii de tradare la adresa lui Vasile Blaga.

Ca presedinte PNL, Klaus Iohannis nu a prea dat impresia ca ar controla partidul si nici ca ar avea cu adevarat sustinerea tuturor liberalilor. Si nu este vorba numai despre Crin Antonescu, care a declarat explicit ca nu il sustine la prezidentiale.

Exista si alte voci importante ale liberalilor foarte rezervate in aceasta campanie prezidentiala. Unele dintre ele sunt suspectate ca s-ar afla in spatele semnaturilor surpriza adunate de Teodor Melescanu pentru a candida la presedintie.

Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale

Ca prestatie publica dupa intrarea in lumina reflectoarelor, Klaus Iohannis a mers pe comunicarea minima, parand mai mult sa fuga de expunerea publica decat sa o caute pentru a convinge. Ca este intr-adevar un om al faptelor si vrea ca ele sa vorbeasca sau ca nu prea are ce sa expuna inca nu e clar.

Fapt este ca a gafat repetat, fie autodefinindu-se ca politruc, fie opinand ca nu e nicio problema sa gasim ofiteri acoperiti in presa si politica.

Ramane de vazut cum va trece "legenda germana" prin testul de foc al alegerilor prezidentiale de anul acesta si daca performanta in politica locala este o conditie suficienta pentru succesul in liga nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#profil Iohannis prezidentiale, #Klaus Iohannis candidat prezidentiale, #campanie Klaus Iohannis prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #prezentare Klaus Iohannis , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014