Marele avantaj al lui Iohannis in fata lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 13:47
10322 citiri
Marele avantaj al lui Iohannis in fata lui Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

In harmalaia care insoteste zecile de catuse care-i leaga pe cei mai importanti lideri ai clasei politice, in cele mai grele dosare care au zguduit opinia publica in ultimii 25 de ani, si care doboara in mod egal cele mai mari partide politice, tragand odata cu ele in mizeria spagilor si mitei si pe prezidentiabilii pe care ii sustin, exista o mica nuanta care cred ca ar putea sa faca diferenta in zilele care urmeaza.

Victor Ponta este produsul acestui PSD pe care il cunoastem astazi ceva mai bine decat ieri. Nu neaparat ca el ar fi pepiniera cea mai bogata a baronilor si coruptilor. Sau ca ar fi in intregime un partid corupt, plin de hoti si spagari, asa cum a declarat Monica Macovei, prinsa in delirul anticoruptiei.

Toate condamnarile de rasunet si marile dosare care au explodat in ultimul timp arata un singur lucru mai presus de orice - increngatura coruptiei transcende granitele unui partid sau ideologii.

Poate ca numarul celor cercetati, trimiti in judecata sau condamnati deja este mai mare in PSD, in comparatie cu PNL sau PDL. Dar Partidul Social Democrat este cea mai mare si mai complexa organizatie politica.

Ca Victor Ponta nu a reusit sa schimbe nimic in structura si modul de functionare a partidului era de asteptat, in opinia mea, intrucat el este mai degraba produsul acestui sistem, tanarul care s-a adaptat cel mai bine la cerintele lupilor batrani care l-au crescut, au crezut in el, l-au promovat si apoi i-au incredintat toata puterea in maini.

Sansa de a reforma un astfel de colos au fost anchetele si dosarele procurorilor DNA, nu vreo actiune intreprinsa de Victor Ponta. Marea nefericire a lui Ponta, in calitatea sa de prezidentiabil, e ca este mult prea tarziu pentru a-si mai spala imaginea de produs fabricat si dezvoltat dupa reteta PSD.

Mai exact dupa tiparul partidului unde liderii sai discuta, inainte de castigarea alegerilor, despre cum sa modifice/abroge legi care-i baga la puscarie pentru fapte de coruptie si cum sa introduca alte legi care-i absolva si-i gratiaza pe cei deja cazuti in pacat.

Ne putem imagina, de dragul echidistantei si prezumtiei de "vinovatie", ca si in restul partidelor lucrurile stau mai mult sau mai putin la fel. In consecinta, toti candidatii s-ar confrunta, proportional cu dimensiunea partidului din care provin, cu aceeasi problema de imagine care-i da batai de cap uriase azi lui Victor Ponta.

Ghinionul lui Ponta e ca Iohannis este un caz cu totul atipic si special. El a aterizat in fruntea PNL in urma cu doar cateva luni, dupa ce a condus Forumul Democrat al Germanilor din Romania mai bine de 11 ani.

Din acest punct de vedere este strain si, se poate presupune, in mare parte imun la jocurile si aranjamentele tipice structurilor centrale ale marilor partide nationale. Este si motivul pentru care uriasul aparat de propaganda al lui Victor Ponta nu a gasit nimic mai bun de spus de rau despre Iohannis decat ca are case, dar nu si copii.

Strain de sforariile si combinatiile politicienilor de la centru, Klaus Iohannis ar putea sa aiba cel mai mare atu al sau in ceea ce altfel ar fi fost considerat o nepermisa slabiciune.

Doar ca acest avantaj, pentru a fi fructificat, trebuie sa fie explicat in mod credibil si pe intelesul electoratului, comunicat eficient pana se transforma dintr-o idee usor de intuit intr-o evidenta care va face diferenta dintre cei doi candidati.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis candidat prezidentiale, #Victor Ponta candidat prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014