Nenorocul lui Klaus Ioahnnis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 22:53
9652 citiri
Nenorocul lui Klaus Ioahnnis (Opinii)
Foto: PNL

Decizia Tribunalului Bucuresti este ultimul lucru de care avea nevoie Klaus Iohannis in parcursul sau spre alegerile prezidentiale.

Deocamdata efectele juridice ale acesteia sunt neclare. Judecatorii au respins modificarile aduse statutului PNL la Congresul din iunie, acela care l-a inscaunat pe dl Iohannis presedinte al partiudlui.

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, decizia va fi atacata si, chiar daca apelul va fi respins, decizia nu pune in discutie legitimitea noii conduceri a partidului, iar PNL poate functiona pe vechiul statut.

Dar daca PNL reintra pe vechiul statut, ce se intampla cu aderarea PNL la PPE? Se intampla ca nu mai e valabila, ea reprezentand una dintre modificarile din statut. Si ce se intampla cu fuziunea cu PDL? Se intampla ca trebuie luata si ea de la capat. Si va fi oare reluata? Nu bag mana in foc dupa ce nemultumiri au iesit la iveala, mai ales in tabara democrat liberala.

La randul sau, Crin Antonescu a tinut sa precizeze ca decizia tribunalului nu afecteaza candidatura dlui Iohannis. Legal, nici nu are de ce sa o afecteze, pentru ca ea nu are la baza o modificare de statut. Dar politic?

Politic cred ca dl Iohannis si ACL au o uriasa problema.

Conditia sine qua non ca un partid sa intre in orice campanie cu sanse este sa fie stabil si unit. Este un sentiment de siguranta pe care trebuie sa il proiecteze si in interior, la nivelul propriului activ, cat si in exterior catre electorat. Iar pincipalul sentiment pe care trebuie sa il genereze un lider de partid si un candidat la presedintie este de siguranta si control.

PNL pare a trece numai prin turbulente. Nu numai ca este macinat de gruparea Tariceanu, nu numai ca dl Antonescu pare a face o evidenta disidenta interna si refuza sa se implice in campania lui Klaus Iohannis, iata ca acum are si probleme juridice importante care ar putea anula o buna parte din deciziile unui congres si i-ar putea pune in discutie statutul in cadrul Parlamentului European.

Este cu atat mai grav ca actiunea in instanta in urma careia au fost invalidate modificarile statutului a fost initiata de un primar liberal, cel din Pucioasa. Deci sursa instabilitatii este interna, nu este vorba despre atacuri externe.

Klaus Iohannis pare a scapa lucrurile de sub control cu totul. Nu era suficient ca are un proces cu ANI la ICCJ, care oricand poate primi termen si verdict, chiar cu doua zile inainte de alegeri la o adica, iata ca acum prima sa mare actiune in calitate de presedinte de partid este in pericol de anulare.

Pare un lider cu totul depasit de situatie, incalcit in probleme juridice pesonale si ale partidului pe care nu reuseste sa le sesizeze la timp si sa le gestioneze eficient.

Este o imagine accentuata de prestatia publica a domniei sale. Eu inteleg ca dl Iohannis nu vrea scandal. Dar una este scandalul steril, fara miza, exclusiv de dragul spectacolului si al agitatiei, si cu totul altceva batalia politica pe mize mari a unui autentic lider politic.

Pe dl Iohannis nu-l vad antrenat in aceasta batalie. Spiritul sau "zen" este incompatibil cu momentul politic si istoric in care se afla. In politica oamenii vor luptatori articulati si puternici. Cand li se face de zen se duc la biserica.

Cand este intrebat despre pozitiile PNL, de exemplu in privinta suspendarii, dl Iohannis emite opinii in nume personal si exprima doar sperante si bune intentii cu privire la ceea ce vor face parlamentarii partidului. Ca un observator sau, cel mult, ca un administrator, nu ca un presedinte autentic.

Si atunci un partid in mod traditional mai indisciplinat, cum este PNL, cum sa il urmeze si sa raspunda la comanda generalului, cand nici macar nu e clar incotro se duce acesta? Si un alegator care vrea in frunte un lider autentic cum sa aiba incredere in vocatia de conducator a dlui Iohannis? Foarte greu.

Dl Iohannis parea a fi un om politic cu noroc, propulsat peste noapte in pozitii foarte inalte. Ma tem ca s-ar putea dovedi de fapt un mare nenoroc. Acela de a fi fost impins in posturi pentru care nu era pregatit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tribunal statut PNL, #Klaus Ioahnnis presedinte PNL, #Iohannis candidat prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014