Etnia si religia lui Iohannis, un dezavantaj major in cursa pentru Cotroceni?

Vineri, 01 August 2014, ora 07:27
32219 citiri
Etnia si religia lui Iohannis, un dezavantaj major in cursa pentru Cotroceni?

Faptul ca prezidentiabilul dreptei cel mai bine cotat in sondaje, Klaus Iohannis, este etnic german si nu este ortodox reprezinta un mare dezavantaj in cursa pentru Palatul Cotroceni, spune sociologul Alfred Bulai, care subliniaza faptul ca presedintia Romaniei este o functie de "reprezentare nationala".

Comentariul vine dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, si-a lansat candidatura la prezidentiale preluand mesajul "Mandru ca sunt roman" folosit si la alegerile europarlamentare.

"Nu e nimic de reprosat ca e etnic german, dar nici mie nu trebuie sa-mi fie reprosat ca sunt roman. Sunt in Romania si ma mandresc ca sunt roman. La fel e discutia despre religie, nu e nimic rau ca e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred ca va fi un subiect, dar nici nu vreau sa cream un anumit complex - sa vina cineva din afara, ca noi nu suntem in stare. Avem resursele noastre, ca tara, de a ne dezvolta. Nu cred ca e un defect pentru Iohannis ca e german, dar sa nu-mi reproseze mie cineva ca sunt roman sau ca sunt ortodox", a declarat premierul.

Primul sondaj in care Iohannis e dat castigator in fata lui Ponta - BCS

"Este un dezavantaj evident, pe care PNL l-a asumat, ca doar nu e o necunoscuta, nu e vorba de ceva despre care aflam maine. E o asumare a partidului ca atare. Desigur, e evident ca simpatia pentru germani mai exista cat de cat in Romania, dar, atentie, in anumite zone si la anumite categorii sociale!", a comentat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com, intrebat daca etnia si religia lui Iohannis reprezinta cu adevarat o problema pentru electoratul roman.

In ce state au romanii incredere - sondaj INSCOP

Religia, un "handicap sever"

De asemenea, "faptul ca nu este ortodox e un handicap sever evident, pentru ca nu toata lumea, dar o parte a populatiei din Romania va avea o problema cu asta, cu siguranta", a adaugat sociologul.

Mai mult, Alfred Bulai spune ca putem banui cu usurinta ca "Biserica Ortodoxa Romana va face chiar campanie impotriva lui Iohannis; sigur, nu la televizor, ci prin preoti, la tara".

"Dvs. acum vedeti ca se implica Biserica in politica?! Se implica de douazeci de ani. Numai ca nu va fi nimic de comentat in spatiul public. Nu o sa vedeti pozitii oficiale ale Patriarhiei sau ale demnitarilor religiosi la nivel inalt, dar la nivel local nu aveti de unde sti ce fac preotii", a mai declarat acesta.

BOR se implica in campanie: Daciana Sarbu, sprijinita in alegeri de episcopul Caransebesului

Nici Raed Arafat nu ar avea un "succes imens"

Intrebat de ce ar deveni, brusc, o problema etnia si religia lui Iohannis, cata vreme acesta se bucura de popularitate si a stat ani de zile foarte bine in sondaje, de exemplu in perioada in care era propus premier, sociologul a oferit cateva explicatii.

"Klaus Iohannis a stat bine in sondaje la el, la Sibiu, dar la primarie lumea voteaza individul, nu neaparat culoarea politica - asta e cu totul secundar. In plus, Iohannis nu apartine unui partid adevarat - Forumul German nu e chiar un partid. Si mai ales nu e un partid cu care sa se afle un alt partid din Romania in dispute, care sa creeze polaritati.

Pe de alta parte, aprecierea generala fata de un ministru sau prim-ministru nu tine de etnie sau religie. Domnul Raed Arafat se bucura de foarte mare apreciere, dar n-as putea sa spun ca, daca el candideaza la pozitia cea mai inalta in stat, are un succes imens. Aprecierea si simpatia nu inseamna catusi de putin ca esti eligibil pentru functia cea mai inalta in stat, care este o functie de reprezentare nationala. Nu e acelasi lucru.

De exemplu, daca luati o supervedeta care se bucura de o simpatie extraordinara in Romania, nu inseamna ca ea va fi si votata pentru presedintie. Era un caz celebru in America anilor '40, cu un realizator de emisiuni radio care avea 2 milioane si jumatate de ascultatori in fiecare seara, dar care a intrat in politica, a candidat si a primit circa 30.000 de voturi, desi era foarte apreciat si simpatizat", a comentat Alfred Bulai.

Ce tip de presedinte ne trebuie si ce vom vota? - Interviu cu Alfred Bulai

Prezidentialele in sondaje: Posibila surpriza, pericolul pentru Ponta si cat poate creste C. Diaconescu - Interviu

In concluzie, sociologul spune ca un rezultat excelent la nivel local nu asigura automat victoria la nivel national.

"Sa stiti ca in Romania sunt primari de localitati care au avut rezultate de-a lungul timpului mult peste Klaus Iohannis, unii au castigat si cu peste 90%, dar nu ar face doi bani daca ar fi scosi in lupta nationala. Si nu uitati un lucru, Klaus Iohannis a fost tot timpul primar la Sibiu, iar Sibiul e mai mic decat orice sector din Bucuresti", a mai adaugat acesta.

Candidatura lui Iohannis, in pericol?

"Toti sunt constienti ca Iohannis e departe de a fi candidatul senzational"

Intrebat de ce, in aceste conditii, Alianta Crestin Liberala pare sa mearga totusi pe mana lui Iohannis, Alfred Bulai a explicat ca "e un concurs de imprejurari".

"Cei care au dorit inlocuirea lui Antonescu au reusit acest lucru. Si evident ca nu exista alt candidat. Pe cine vreti? Catalin Predoiu sta mai prost in sondaje decat Iohannis, in sensul ca lumea nu stie cine e Predoiu. Mihai Razvan Ungureanu, care a aterizat in PDL acum trei saptamani? Sa fim seriosi. Ca sa nu mai zic ca nici el nu are o trecere spectaculoasa la nivelul populatiei.

Nu au candidat! Luptele interne din PNL au creat acest gen de situatie din nevoia unei parti de a pune mana pe partid si de a-l inlatura pe Crin Antonescu, lucru de care beneficiaza Klaus Iohannis, care a fost partas la inlocuirea lui Crin Antonescu. Asta e situatia, nu prea exista alte variante, desi, daca ii intrebati, cam toti spera sa se mai intample ceva. Pentru ca toti sunt constienti ca Iohannis e departe de a fi candidatul senzational la prezidentiale, numai ca e complicat, institutional vorbind, sa faca vreo miscare", a conchis Alfred Bulai.

Basescu a semnat pentru Cristian Diaconescu pe lista pentru prezidentiale: Ce au vorbit la Cotroceni

Iohannis sau Predoiu? Alege candidatul Dreptei - Sondaj Ziare.com

”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Drumul anevoios al strângerii semnăturilor pentru alegeri: ”În 2020 s-a putut online, în 2024 trebuie cu pixul” VIDEO
Cu doar câteva zile înainte de termenul până la care trebuie depuse semnăturile pentru candidaturile la alegerile locale și europarlamentare, candidații AUR și ai Alianței Dreapta Unită...
#Iohannis etnie religie prezidentiale, #Alfred Bulai Iohannis etnie religie, #Ponta Iohannis etnie religie , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014