Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

La 30 de ani de la Revolutie, Romania are din nou nevoie de eroi

Autor: Sebastian Burduja - economist
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 07:18
10218 citiri

Ma uit ingrozit la stirile din spatiul public si nu pot sa nu ma intreb pana unde poate ajunge disperarea unora.

Aflati intr-o campanie electorala la care nu mai sperau si pe care sigur nu o merita, pesedistii incearca sa confiste atentia acestor zile cu un festival de minciuni, manipulare si fake news. Si, ca sa distraga atentia de la mizeriile lor, se lamenteaza ca presedintele Iohannis refuza dezbaterea cu Viorica.

Modul in care acest partid a reusit sa se autodistruga la 3 ani de la momentul in care a castigat alegerile cu 47% (dupa redistribuire) este, cu siguranta, studiu de caz. Probabil ca dupa aceste alegeri prezidentiale cineva ar trebui sa scrie un manual cu titlul "Cum sa minti poporul fara cea mai mica tresarire".

In studiile de manipulare politica in campania electorala, Viorica Vasilica ar putea fi un exemplu de progres remarcabil, de la o marioneta emotiva si slaba, la un candidat care reuseste sa minta aproape in fiecare propozitie.

Fake News, manipulare, minciuna grosolana, argumente sexiste expirate. Cam asa functioneaza campania unui partid care a guvernat 3 ani impotriva romanilor, demis printr-o motiune pentru care au votat pana si fostii parteneri de alianta si chiar propriii membri.

De la minciunile pe care candidatul le rosteste cu nonsalanta in iesirile publice (ex: Iohannis este un presedinte antieuropean, Guvernului PSD i se datoreaza votul prin corespondenta si pe mai multe zile din diaspora etc.) la fake news-urile penibile pe care incearca sa le rostogoleasca (casca lui Iohannis, PNL taie pensiile, ministrul Finantelor pe pagina fake vrea sa impoziteze veniturile romanilor din Diaspora si multe altele), campania PSD pare facuta sa ne demonstreze in fiecare zi cat de mare nevoie este ca acest partid sa dispara.

Dupa ce au mintit romanii in 20-16, vorba doamnei Dancila, cu un program de guvernare elucubrant, si au ajuns, trei ani mai tarziu, sa lase tara la un pas de colaps, nu cred ca mai exista vreo strategie de campanie prin care PSD sa atraga macar un vot in plus fata de cele traditionale - adica de la activul de partid, tinut captiv de ani de zile de interese de clan si de subdezvoltarea nedemna la care PSD a condamnat Romania.

Sa transformam revolta in fapte

Exista printre noi tentatia de a sta acasa duminica viitoare. Aud, in strada, in campanie, ca sunt destui oameni convinsi ca va castiga Klaus Iohannis si decisi sa nu mai iasa la vot. Ce capcana!

Fiecare om care sta acasa ii da, de fapt, votul Vioricai. O prezenta redusa la vot inseamna un procent mai mare pentru cele 2 milioane de voturi captive care merg, probabil, la PSD.

Pe langa aceste calcule simple, cred sincer ca avem sansa sa scriem istorie. La 30 de ani de cand am strigat Jos Ceausescu, e timpul sa scapam definitiv de comunism. E timpul sa demonstram, din respect pentru parintii care isi plang copiii jertfiti la Revolutie, ca am meritat acel sacrificiu. Ca dreptul de a alege, castigat cu sange, nu e un moft ocazional, ci o datorie continua.

E timpul sa aratam ca ne-am trezit. Ca ne pasa. Ca nu vom mai tolera incompetenta, prostia, impostura sau hotia in fruntea tarii. Ca cei care guverneaza impotriva noastra, a oamenilor cinstiti si muncitori din aceasta tara, au un singur loc: la cosul de gunoi al istoriei.

Klaus Iohannis spunea, zilele trecute, ca "alegatorul cu stampila de vot in mana este eroul alegerilor". Putem sa fim eroi duminica viitoare. Sa castigam o batalie a democratiei, a respectului, a meritocratiei.

Nu cred ca e deloc intamplator ca la o luna de la turul 2 comemoram Revolutia si aniversam democratia romaneasca, la borna 30. Cred ca aceste 3 decenii de experimente trebuie sa se incheie pentru a pasi intr-o noua etapa.

Si mai cred ca avem sansa sa scriem o fila importanta de istorie, pe care copiii nostri sa o citeasca peste ani, cu mandrie. Si care ar putea sa sune chiar asa: "In 2019, milioane de romani din toata lumea au cinstit in cel mai frumos mod cu putinta memoria celor peste 1.000 de eroi ai Revolutiei din 1989: au votat".

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al platformei civice si politice PACT pentru Romania. Sebastian Burduja este si presedinte al organizatiei PNL din Sectorul 1.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri prezidentiale turul doi, #Klaus Iohannis alegeri prezidentiale , #candidat prezidentiale 2019