Scandalul Brigitte Macron aduce in discutie rolul de Prima Doamna. Cum se pune problema in Occident si cum e vazuta Carmen Iohannis

Miercuri, 09 August 2017, ora 16:05
19188 citiri
Scandalul Brigitte Macron aduce in discutie rolul de Prima Doamna. Cum se pune problema in Occident si cum e vazuta Carmen Iohannis
Foto: Facebook/Carmen Iohannis

Incercarea lui Emmanuel Macron de a crea un rol oficial de Prima Doamna pentru sotia sa, Brigitte, a esuat.

E clar insa ca Brigitte isi dorea un astfel de rol, era dispusa sa ocupe aceasta pozitie. Devine clar ca doamna Macron nu e o persoana timida.

Ca ea sunt si alte prime doamne, exista insa si unele care au ales sa iasa complet din vizorul media.

In SUA, de exemplu, statutul de prima doamna e unul puternic, vizibil. Sotia presedintelui are indatoriri publice care vin odata cu biroul de la Casa Alba. In acest caz, sotiei presedintelui american ii este e imposibil sa-si pastreze viata de dinainte de a avea acest statut.

Michelle Obama a fost nevoita sa renunte la jobul de avocat, preluand misiunea de a milita pentru un stil de viata sanatos pentru copii.

Melania Trump pana acum nu a fost foarte vizibila sau vocala, dar a mers alaturi de sot la evenimentele majore sau la summit-uri.

Insa putine sunt tarile unde se asteapta de la perechea presedintelui sau premierului sa aiba un astfel de rol, sa fie atat de vizibila. In Franta, Macron a incercat, insa probabil tara are alta mentalitate, nu e pregatita sa vada lucrurile diferit decat pana acum.

In Grecia, de exemplu, nu-i pasa nimanui ca partenera premierului Alexis Tsipras, Peristera Pizania, nu prea participa la evenimentele oficiale. Iar sotia fostului premier italian Matteo Renzi chiar si-a pastrat jobul de profesoara in Toscana cat timp el a condus Guvernul de la Roma.

Cat despre sotiile premierilor spanioli din ultimii ani, acestea ajung in presa doar daca ele insele intra in politica.

Nici olandezilor nu le pasa cine sta langa alesii lor. Premierul Mark Rutte este singur. Dar si daca nu ar fi, olandezii nu ar sti, pentru ca politicienilor din aceasta tara le place sa-si tina viata personala departe de ochii populatiei.

E greu sa gasesti echilibrul perfect intre viata privata si cea publica si putini pot face asta. In Germania, sotia presedintelui Frank-Walter Steinmeier, Elke Buedenbender, a fost nevoita sa renunte la jobul de judecator, pentru a nu fi acuzata ca e partinitoare in anumite cazuri.

Predecesoarea sa, Bettina Wulff, s-a simtit atat de inconfortabil in aceasta postura, incat dupa ce s-a sfarsit mandatul sotului a scris o carte in care s-a plans de situatiile in care s-a aflat cata vreme era persoana publica.

Statutul de prima doamna e unul "sensibil" in Romania

Business Insider, care trece in revista statutul si indatoririle primelor doamne din diferite tari, s-a oprit si asupra Romaniei.

Sursa citata puncteaza ca statutul de prima doamna e unul "sensibil" in tara noastra in contextul trecutului comunist, cu o fosta prima doamna cu "un rol major": Elena Ceausescu.

Dupa Elena Ceausescu, se asteapta de la succesoarele sale sa fie discrete si sa-si sprijine tacut sotul.

Publicatia aminteste ca actuala prima doamna nu o data a fost tinta criticilor din cauza hainelor considerate prea indraznete pentru o sotie de presedinte. A fost insa criticata si pentru vacantele sale de lux.

Acum, mai noteaza sursa citata, locuieste in casa cuplului prezidential de la Sibiu si este rar vazuta in public. "Cuplul Iohannis nu mai merge in vacante in strainatate. In locul acestora, merge in drumetii in Carpatii din Romania", scrie Business Insider.

"Prima Doamna" poate fi barbat

Nu e obligatoriu ca prima doamna sa fie femeie. Un caz special este in Luxembourg, unde premierul e gay, casatorit cu o persoana de acelasi sex. La poza de grup cu sotiile liderilor tarilor din NATO, la un summit care a avut loc in Washington in mai, Gauthier Destenay a fost singurul barbat din fotografie.

Casa Alba nu l-a trecut si pe sotul premierului Luxemburgului in descrierea oficiala a pozei de grup cu sotiile liderilor NATO

Apoi, cele mai mari economii din Europa, Germania si Marea Britanie, au lideri femei: Angela Merkel si Theresa May. Insa sotii lor si-au pastrat joburile si nimeni nu i-a criticat pentru asta. Totodata, au reusit sa ramana in umbra amandoi.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Carmen Iohannis presa straina, #prima doamna statut lume, #prima doamna indatoriri tari, #Prima Doamna Franta , #Carmen Iohannis