De ce Klaus Iohannis plus Crin Antonescu (Opinii)

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 09:37
3853 citiri
De ce Klaus Iohannis plus Crin Antonescu (Opinii)
Foto: Ziare.com

Sau de ce Crin Antonescu plus Klaus Iohannis. O situatie greu de anticipat s-a ivit la recentul congres al liberalilor cand vocile si rumoarea din sala l-au readus pe Crin Antonescu in fata participantilor.

Cerandu-i-se sa se inscrie si el alaturi de Iohannis in cursa pentru candidatura, a acceptat fara fasoane. In conditiile in care sala era pornita in aceasta directie, nu stiu ce valoare ar fi avut un refuz.

Pentru ca presa a acuzat procese de intentie, scenarii si regii, e nevoie de cateva explicatii.

Liberalii nu vor sa-l uite pe Crin Antonescu

Surprinsi de eveniment, atat seniorul Mircea Ionescu-Quintus cat si ceilalti membri ai prezidiului in frunte cu proaspat alesul presedinte liberal, Klaus Iohannis, au fost nevoiti sa reactioneze fair play, asa cum ar fi facut-o orice liberal get-beget, si sa ia act de noua realitate: reprezentantii liberalilor nu vor sa se desparta de Crin Antonescu.

Dar de ce sa revina tocmai acum si sa complice pozitia prietenului sau, Iohannis?

Liberalii din sala congresului mi-au lasat impresia ca inca au nevoie de fostul lor lider, iar explicatia nu este grea: in opinia mea, urmeaza o campanie electorala de tipul "totul sau nimic", una fara menajamente, iar experienta in administrarea Sibiului si felul de a fi ale "neamtului" nu le ofera colegilor liberali garantia reusitei, cu atat mai mult cu cat strategia de discreditare a acestuia a si inceput la cel putin doua dintre televiziunile de casa ale lui Victor Ponta. O strategie la fel de mizerabila ca si aceea de desfigurare a altor lideri, nu neaparat liberali.

O batalie in nume personal?

Crin Antonescu insusi a trecut prin asa ceva si nu stiu daca s-a calit sau nu dupa atacurile imunde. La inceput, au venit dinspre partea dreapta a esichierului politic, fiind sprijinite tacit si de presa influenta de stanga.

Demisia sa din toate functiile de partid si de la presedintia Senatului a dus la disparitia sagetilor otravite din dreapta, insa s-au intetit cele venite din zona fostilor aliati.

Care este situatia actuala la varful PNL? L-a "injunghiat Crin pe la spate" pe Klaus Iohannis? A "controlat" el desfasurarea lucrarilor Congresului PNL sau "va controla" tot el Delegatia Permanenta care va hotari numele candidatului la functia majora in stat?

In conditiile in care nimeni nu a putut acuza lipsa transparentei, lucrarile fiind transmise integral de diverse televiziuni, nici participanti, nici jurnalisti sau reporteri nu au semnalat astfel de manipulari de la fata locului. Si, apoi, conteaza in primul rand deciziile asumate de participanti.

Impreuna

Dupa cateva ceasuri de confuzie de la reaparitia lui Crin Antonescu, insusi Klaus Iohannis declara: "faptul ca doi oameni intra in competitie nu inseamna ca relatiile se strica. Vom ramane impreuna, vom forma o echipa. Cel care va fi candidat va merge inainte, iar celalalt il va sprijini". Or tocmai acesta a fost si mesajul majoritatii la congres.

Ideea de echipa, in opinia mea, are mai multe sanse: oricum ai judeca lucrurile, electoratul lui Crin Antonescu nu coincide intru totul cu acela al lui Klaus Iohannis, iar un tandem bine sudat, care lanseaza mesaje complementare, in aceeasi "limba", ar putea sa aduca mai multi nehotarati la urne. E o situatie noua, nemaiintalnita la noi.

Nu putem cadea atat de jos

In contrapondere, se fac auzite voci referitoare la originea etnica si la religia lui Iohannis, ceea ce, sa recunoastem, denota mare carenta democratica atat a comentariului politic, dar si a electoratului.

Este adevarat ca la nivelele inferioare ale societatii romanesti asemenea lucruri pot avea o anume relevanta, la fel de bine cum faptul de a fi neamt ori protestant ar putea constitui un atu important. De aceea, sunt convins ca o astfel de discutie publica vrea sa sublinieze superioritatea lui Victor Ponta, roman curat, ortodox de-al nostru... Deja mi-e rusine.

Partea mai complicata a tandemului Antonescu-Iohannis ori Iohannis-Antonescu ramane, dupa mine, posibilitatea celorlalti competitori de a-i compromite forta si unitatea, dar intelegerea reciproca si maturitatea ar putea sa-i duca spre o batalie pentru Romania de maine, pentru bunastare si civilizatie. Ca urmare, mizeria inerenta unor campanii electorale cu asa o miza poate fi lasata celorlalti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Crin Antonescu Klaus Iohannis, #Congres liberal candidat prezidential , #Crin Antonescu