Rocada Antonescu - Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Martie 2014, ora 18:52
7350 citiri
Rocada Antonescu - Iohannis (Opinii)

Probabil ca pentru Crin Antonescu cea mai logica solutie politica a acestui an ar fi exact aceea invocata de domnia sa ca posibilitate - o rocada cu Klaus Iohannis.

"Nu este exclus, dar noi nu avem in niciun caz in plan asa ceva. (...) In orice caz, (...) sa ne ridicam unul pe altul sa plangem impreuna, nu o sa ne vedeti. Sigur ca, daca ajungem in situatia in care suntem in pregatirea prezidentialelor si vedem ca in intentie de vot la Presedintie Klaus Iohannis are in mod clar, semnificativ mai mult decat mine, sigur ca orice partid se gandeste si eu primul, ca presedinte de partid, ma gandesc: hai sa mergem cu cel care are mai multe sanse. (...) Nu e deloc scopul vietii mele, nici macar scopul vietii mele politice Presedintia cu orice pret", a declarat Crin Antonescu la Adevarul Live.

Ca ii place sau nu, Crin Antonescu are, cred, probleme de credibilitate si pentru electoratul traditional, antiBasescu, si pentru cele pe care le-ar putea viza, cel proBasescu si cel dezamagit.

Electoratul USL il considera in mai mare masura vinovat pentru ruperea USL, dupa cum ne arata un recent sondaj INSCOP (23,4% - vina doar Crin Antonescu, 17,1% vina doar Victor Ponta). Ruptura a fost suficient de prost gestionata la nivelul mesajului incat sa lase mari semne de intrebare asupra motivelor. Semne de intrebare folosite copios de Victor Ponta.

Masinaria de propaganda PSD a avut grija sa il arunce pe dl. Antonescu in bratele lui Traian Basescu, acolo unde a fost primit cu stranie duiosie la un moment dat. Foarte greu sa stergi aceasta impresie cat timp iti sunt scoase din joben intalniri secrete cu seful statului, adnotari pe draftul pactului de coabitare, iar din tabara prezidentiala este prezentat ca optiune electorala viabila. Traian Basescu si Elena Udrea au declarat repetat ca in ipoteza unui tur al doilea impotriva lui Victor Ponta, l-ar vota pe Crin Antonescu.

Este clar ca in acest moment Victor Ponta s-a conturat ca varf de lance al luptei antiprezidentiale (fals, suspectez eu, dar asta e alta poveste), si din aceasta zona Crin Antonescu ar putea inregistra pierderi importante.

In zona proBasescu sau cea nehotarata e greu sa capteze suficient incat sa compenseze, avand in vedere trecutul domniei sale din vara lui 2012 si sustinerea neconditionata a liberalilor cu probleme penale, continuata poate ceva mai putin vocal, dupa cum ne arata faptul ca Tudor Chiuariu nu a pierdut decat sefia Comisiei juridice din Senat, iar Mircea Diaconu a fost pus initial pe lista PNL pentru europarlamentare (s-a anuntat ca se retrage abia dupa ce ANI a comunicat ca aceasta candidatura ar fi ilegala).

In plus, spagatul pe care il face intre opozitia retorica la centru si participarea la putere in teritoriu, spagat care il impiedica de la orice actiune ferma impotriva Guvernului, precum motiunea de cenzura, l-ar putea decredibiliza in continuare.

Asa ca nu stiu daca numai prin retorica, adesea savuroasa, Crin Antonescu poate avea o sansa reala la prezidentiale.

De partea cealalta, dl. Iohannis este cu mult mai prizabil si pentru electoratul liberal nostalgic al USL, dar si pentru basisti si nehotarati.

Pentru nostalgicii USL, dl. Ioahnnis ramane premierul refuzat din 2009, o aura pe care nu stiu daca Traian Basescu a reusit sa o afecteze prin recenta reevaluare.

Cred ca, dupa evolutia evenimentelor care au premers ruperea USL, electoratul basist putea ramane cu impresia ca Victor Ponta s-a temut de Klaus Iohannis, si asta il legitimeaza pe primarul Sibiului.

De aceea, probabil ca Victor Ponta ar fi fost cu mult mai avantajat sa-l accepte pe Klaus Iohannis in formula dorita de liberali. Sunt oameni care cunosc foarte bine Ministerul de Interne si care spun ca riscul ca dl. Iohannis sa fi fost rapid devorat de serparia de acolo era urias, iar decredibilizarea, practic, garantata.

Dezamagitii pot fi capati de mitul german, de legenda de competenta si seriozitate a primarului longeviv. Nu este asociat cu vara lui 2012, are probleme majore cu ANI, dar pana acum a reusit sa scape basma curata, ceea ce il plaseaza mai mult intr-o pozitie de victima, decat de corupt. In plus, Klaus Iohannis ar fi cu mult mai usor de acceptat drept candidat comun de restul partidelor de pe dreapta decat Crin Antonescu.

Una peste alta, este, cred, foarte probabil ca dl. Iohannis sa aiba sanse mai mari decat Crin Antonescu, nu stiu daca sa castige de-a dreptul Presedintia, dar, in orice caz, sa scoata un scor mai bun decat dl. Antonescu.

Deocamdata, liderul PNL incearca sa vampirizeze imaginea si potentialul electoral al lui Klaus Iohannis. Dar nu sunt sigura ca asta va tine. Transferurile acestea nu dau rezultate decat pe termen scurt. Si daca nu va tine, va avea oare dl. Antonescu puterea sa se retraga? Acesta ar putea fi marele sau test e luciditate politica si chiar de curaj. Pentru ca fara atuul acestei candidaturi, nu stiu cu cata autoritate va mai ramane Crin Antonescu in partid si cat timp va mai putea pastra sefia acestuia.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Crin Antoenscu candidat prezidentiale, #Crin Antonescu Klaus Iohannis prezidentiale, #Klaus Iohannis candidat PNL , #Crin Antonescu