Concediul de 5 ani al presedintelui Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Februarie 2016, ora 12:06
13607 citiri
Concediul de 5 ani al presedintelui Iohannis

In mod evident, liberalii s-au suparat pe premierul Ciolos pentru ca nu a vrut sa emita ordonanta de urgenta pentru trecerea la doua tururi de scrutin la alegerile locale.

Si, din informatiile mele, discutiile delegatiei PNL cu domnii Ciolos si Dancu la consultarile de luni au fost destul de aspre. Chiar dincolo de reactia oficiala a PNL, liberalii se pare ca se simt tradati de premier. Si nu este vorba atat de refuzul in sine de a emite OUG, cat de sentimentul pe care il au ca sunt luati pe gratis, ca orice strambatura sau rasteala a PSD valoreaza mai mult decat orice solicitare a lor.

Rabinic, adevarul cred ca e la mijloc. Strict pe relatia cu PNL, dl Ciolos are motive sa refuze sa-si puna pielea la bataie ca sa repare o prostie majora de anul trecut.

Si liberalii au motive sa se intrebe de ce sustin si deconteza ei acest guvern cu care nu prea au nimic in comun.

Dar ma intreb daca supararea PNL trebuie intr-adevar sa il vizeze pe dl Ciolos. Premierul i-a pus in situatia aceasta imposibila?

Consultarile cu partidele erau sportul preferat al presedintelui de la preluarea mandatului. A facut atatea ca le-am pierdut numarul. Si iata ca, deodata, dl Ioahnnis i-a cedat informal premierului aceasta prerogativa tocmai in chestiunea alegerilor in doua tururi.

Mie semnalul public mi s-a parut foarte clar: nu ma intereseaza. Eu sunt gata sa pun pariu ca, daca dl Iohannis ii cerea premierului sa emita OUG, premierul o emitea. Din cate stiu, domnia sa chiar a lasat sa se inteleaga destul de clar acest lucru la consultari.

Deci degeaba se uita urat liberalii spre Palatul Victoria, ca nu acolo e sursa problemei. Daca avea sustinerea presedintelui, cred ca dl Ciolos lua in piept PSD si probabil ca nici nu era mare lucru de luat in piept. Dl Dragnea stie sa fie uneori extrem de conciliant in relatia cu presedintele, dupa cum am vazut si la desemnarea premierului, si la votarea Guvernului. Si cum sa fi depus PSD motiune impotriva unei guvernari in care mai jos de ministri mai totul a ramas pesedist?

De ce nu a vrut presedintele?

Am mai spus-o, sunt din ce in ce mai convinsa ca principalul obiectiv al presedintelui in acest mandat este sa fie cat mai putin deranjat. Si ca sa fie cat mai putin deranjat are nevoie de cat mai multa liniste politica, adica de consens. Consensul care a zamislit si legea alegerilor locale cu un tur.

In noiembrie multi au zis: are guvernul lui, incepe marea schimbare. Serios? Eu nu vad nicio mare reforma declansata, nicio problema de fond atacata frontal. Deocamdata vad doar administrarea curenta a tarii si evitarea cu maxima prudenta a oricaror potentiale zone de conflict cu PSD.

PNL intr-adevar nu conteaza, ca doar e al presedintelui. Pentru a se ridica impotriva tatucului trebuie ca disperarea sa-i treaca peste un complex, ma tem, mai mare decat al PD fata de Basescu. Traian Basescu nu-si permitea sa faca cu Berceanu, Videanu si Blaga ce se face acum cu liberalii.

Deci un guvern pentru linistea presedintelui, o tara pentru linistea presedintelui care imi pare din ce in ce mai mult ca a venit la Cotroceni intr-un lung concediu de 5 ani dupa mandatele obositoare de la Sibiu.

Un concediu de care vrea sa se bucure pe deplin si in liniste.

Deci, daca cineva i-a executat pe liberali, acela nici macar nu e Dacian Ciolos. E cel pentru care s-au luptat sa-l vada presedinte, dl Iohannis. Si sincer in ritmul acesta de partid incasator, redus la tacere si in mod evident dezvantajat in fata PSD, nu stiu cat va rezista PNL.

Din ce stiu eu sunt destul de multi fosti democrati care tropaie pregatind o ruptura dupa locale. Sunt si multi vechi liberali care digera tot mai greu statutul la care i-a condamnat presedintele. Si daca partidul asta, care se indreapta spre un mare esec electoral la care in buna masura il va fi condamnat consensul intru linistea lui Klaus Iohannis, se va face tandari, ma intreb si eu cine isi imagineaza dl Iohahnis ca ii va sustine realegerea in 2019? PSD? Nu ma indoiesc.

Dar pana la urma liberalii au ceea ce merita. Nu esti tratat decat asa cum permiti sa fii tratat. Ma intreb insa daca si poporul merita ce are? Cel care l-a votat pe dl Iohannis in numele schimbarii, cel care a iesit in strada cerand schimbarea si caruia presedintele ii serveste meniul linistii sale din care poate rezulta orice, dar nu schimbare.

Pentru ca schimbarea aceasta e imposibila daca primarii vor fi alesi intr-un tur si ei vor determina decisiv alegerile parlamentare.

Tristetea nu e ca si-au luat liberalii o mare teapa. Tristetea ca si-au luat teapa cei care i-au facut cadou lui Klaus Iohannis si mandatul, si Guvernul. Concediul adica.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Iohannis Ciolos alegeri locale, #Ciolos PNL alegere primari doua tururi , #Dacian Ciolos