Iohannis: Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil. Mesaj pentru Grindeanu si Parlament

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:50
5550 citiri
Iohannis: Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil. Mesaj pentru Grindeanu si Parlament
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o reactie dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul MCV in cazul Romaniei.

"Raportul confirma faptul ca Guvernul instalat in anul 2015 a contribuit major la indeplinirea obiectivelor MCV si a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.

Raportul MCV confirma ca Romania a mentinut un parcurs sustenabil in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel ca pentru prima data este mentionata modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeana a emis 12 recomandari, iar indeplinirea acestora va conduce la incheierea MCV", se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala.

Seful statului subliniaza si faptul ca in raport "se afirma ca este inadecvata corelarea intre MCV si decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spatiul Schengen) ".

Iohannis nu a trecut insa cu vederea semnalele de alarma trase de Comisia Europeana cu privire la modificarile legislative care ar zdruncina lupta anticoruptie.

"Totodata, presedintele Romaniei atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in raport cu privire la faptul ca cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta puse in consultare publica de Guvern in ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei.

Finalizarea MCV depinde si de evitarea unor dezvoltari negative care ar pune sub semnul intrebarii progresele care au fost obtinute pana in prezent de Romania. Guvernul Romaniei si actuala majoritate parlamentara trebuie sa inteleaga ca doar sprijinind in continuare eforturile pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei vor contribui la consolidarea statului de drept si ridicarea MCV", conchide Iohannis.

Vezi aici ce a spus Comisia Europeana despre ordonantele ce privesc gratierea si modificarea Codurilor Penale

Afla si in ce context CE i-a luat apararea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Iohannis reactie MCV raport justitie, #Iohannis reactie MCV Ciolos Grindeanu , #Dacian Ciolos