Vina lui Ciolos de a fi responsabil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 08:12
7694 citiri
Vina lui Ciolos de a fi responsabil

"Va incurajez sa gasiti in Guvern cele mai bune solutii pentru a aplica legea (privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor - n.red.). Va rog sa nu tratati chestiunea intr-un mod contabil, e o lege proactiva, din zona politicilor demografice, foarte importanta pentru romani", le-a spus presedintele Iohannis membrilor Guvernului cu ocazia ceremoniei de investire a noului ministru al Muncii.

Asta dupa ce atat ministrul Finantelor, cat si premierul anuntasera ca reglementarea se va aplica numai daca vor fi identificate resursele necesare. Acum are sarcina de la presedintie sa scoata banii si ma intreb sincer daca aceasta "incurajare" tine loc de resurse.

In mintea unora premierul o avea in birou un mare seif, plin cu bani, pe care ii imparte dupa cum il lasa inima. Si hain din fire fiind, nu da poporului.

Ne facem si noi mari intr-o zi?

De ce a vrut lumea guvern de tehnocrati? Pentru ca ne-am saturat de politruci care asemeni lui Calin Popescu Tariceanu, de exemplu, sa incalce toate regulile, sa sparga toate pungile pana ne trezim in criza.

Ce doream noi in noiembrie? Profesionalism, seriozitate, responsabilitate, reforma. Pai, cu tot respectul, din punctul de vedere al finantelor asta si avem, dar ne displace profund.

Cum a inceput acest guvern anul? Cu o scadere de TVA general care venea dupa o scadere de TVA la alimente. Cu o majoare cu 25% a salariilor medicilor, cu 15% a salariilor profesorilor si cu 10% a tuturor bugetarilor, ultima servita peste glezne cadou de investire.

Deci anul a inceput cu o serioasa scadere de venituri bugetare si o crestere consistenta de cheltuieli bugetare. Asa se face ca bugetul arata nu tocmai fericit, adica cu un nivel modest al investitiilor publice si cu un deficit foarte aproape de limita maxima de 3%, dincolo de care Romania poate fi sanctionata la Bruxelles.

Deci orice cheltuiala suplimentara, oricat de justificata, oricat de proactiva nu va aduce decat riscul de a provoca un dezechilibru. Deci in discutie nu este oportunitatea unei masuri sau alteia, ci fezabilitatea.

Eu nu cred ca pentru dl Ciolos era greu sa semneze. Ca nu dadea de acasa. Dar premierul se tine de angajamentul de responsabilitate asumat. Nu asta i s-a cerut?

Daca era premier politic in an electoral dadea cu trei maini si vedea el dupa aceea cum o dregea. Eventual cu noi taieri dupa alegeri cand nu se mai pune, cu distrugerea investitiilor, dupa metoda Ponta, cu jupuirea pana la os a celor care mai produc ceva.

Legea salarizarii se anunta un esec. Dar nu din cauza premierului. Va aduceti aminte ce a spus premierul cand a anuntat ca va aplica legea care majora la gramada salariile tuturor bugetarilor: ca va veni in compensatie aceasta lege care va introduce criterii de performanta in fiecare domeniu. Adica sa si meriti banii.

Cum asa ceva? PSD in rand cu sindicatele au sarit trei coti in sus, acompaniati de maraielile liberalilor care sunt de dreapta cum suntem noi tara tropicala. Si criteriile au murit.

O alta problema este ca nu poti sa dai o lege care sa nu arunce in aer toate cheltuielile daca nu tai din lefurile cele mai mari. Adica atunci cand formezi piramida ori lasi varfurile intacte, dar ca sa pastrezi raporturile trebuie sa ridici foarte mult baza, cu costurile aferente, ori vezi cat iti permiti, stabilesti baza si varfurile care ies din piramida le tai. Si nu o spun eu, ci un lider de sindicat, Bogdan Hossu intr-un interviu pentru Ziare.com.

Dacian Ciolos nici nu poate taia varfurile ca lesina clientela politica, nici nu poate ridica baza foate mult pentru ca iese din toate deficitele. Si atunci e blocat in timp ce noi il intrebam artagos de ce nu ia odata bagheta magica.

Pentru ca ea nu exista.

Asta e realitatea bugetara, asta are de impartit guvernul, asta imparte. Si daca ne mutam cu totii in Piata Victoriei realitatea asta nu se va schimba decat cand Romania va produce mai mult pentru ca va investi mai mult.

A-l crucifica acum pe premier pentru ca face ceea ce trebuie mi se pare o inconstienta si o dovada ca tot stilul populist ne place.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ciolos Iohannis indemnizatii mame, #Iohannis majorat indemnizatii mame, #Ciolosi bani amanat indemnizatii mame , #Dacian Ciolos