Cine a castigat si cine a pierdut din criza politica? Cum au iesit din ea Dragnea, PSD si Iohannis - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Iulie 2017, ora 06:48
12770 citiri
Cine a castigat si cine a pierdut din criza politica? Cum au iesit din ea Dragnea, PSD si Iohannis - Interviu
Foto: Arhiva personala Cristian Andrei

Marii castigatori ai crizei politice sunt Liviu Dragnea care "si-a luat inapoi partidul si guvernarea", dar si Klaus Iohannis, care a parut la propriu din cu totul alt film, mai serios, in aceste zile. Au pierdut ideea de reforma interna a PSD, speranta deplasarii guvernarii catre o zona mai calculata-pragmatica si, pentru moment, si ideea de front comun al Opozitiei, afirma Cristian Andrei, sociolog si consultant politic, Agentia de Rating Politic.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Andrei a apreciat ca prin numirea noului guvern PSD castiga un fel de moment zero de la care isi reseteaza orizontul de asteptare al guvernarii, castiga un tap ispasitor in persoana fostului premier, iar Liviu Dragnea este reincarcat si si-a restabilit autoritatea si locul de lider central al PSD.

Totodata, este de asteptat ca tocmai distantarea fata de stilul uzat de a face politica al politicienilor va fi probabil si platforma, calul de bataie, pe care presedintele isi va construi candidatura pentru al doilea mandat.

Cristian Andrei a explicat si de ce strada a ramas foarte linistita in aceasta perioada: "exista o tensiune care se acumuleaza si se revarsa periodic, dar nu exista structurile civice si sociale sau temele publice care sa duca la un activism permanent".

Am asistat la, probabil, cea mai atipica criza politica posibila. Ce a ramas in societate dupa acest episod? Ce au inteles oamenii din ce au vazut la televizor?

Majoritatea romanilor nu ar putea numi, probabil, o cauza a ceea ce s-a intamplat, in afara de lupta pura pentru putere in PSD si pentru Guvern. Criza a parut ca are loc intr-un bol de sticla, izolat, un loc rezervat doar politicienilor. Ea a adaugat la lehamitea multora pentru politica si efectele importante sunt mai degraba aici, in neparticipare.

Publicurile de partid, polarizate au ramas fiecare cu propria poveste: pesedistii s-au uitat ca la o "telenovela" in marea familie a PSD, cu rasturnari de situatie specifice, ramanand doar sa vada la cine ramane mireasa la final, cine se dovedeste mai breaz pentru a conduce acest partid.

Naratiunea Facebook, urbana, anti-PSD a constatat ridicolul situatiei si cam atat. S-au spus glume, s-a comentat pe Facebook si a ramas impresia ca PSD pentru moment, chiar si aberant, ramane pe pozitie dupa bunul plac.

Ce a castigat, ce a pierdut PSD dupa aceasta criza?

Daca ne detasam, vedem ca nimic din ce s-a petrecut in ultimele doua saptamani nu a avut legatura directa cu electoratul PSD, nu a fost ceva care sa fie perceput ca pierdere de catre acestia. De aceea, in ciuda popularitatii de moment a lui Sorin Grindeanu, PSD nu este afectat in bazinul sau. Din contra, votantii PSD raman cu impresia ca s-au facut ajustari, sub mana forte a lui Liviu Dragnea. Electoratul PSD isi insuseste foarte usor liderul, chiar si dupa astfel de dispute.

PSD castiga un fel de moment zero de la care isi reseteaza orizontul de asteptare al guvernarii, castiga un tap ispasitor in persoana fostului premier, unde poate arunca o parte din viitoarele nerealizari.

Nici chestiunea UDMR nu a redus sustinerea electoratului mandru ca e roman?

Chestiunea UDMR, desi a inflamat putin spiritele, a ramas probabil marginala ca efect.

Pierderile PSD sunt de fond: timpul pierdut, coerenta, respectiv eficienta guvernarii si in re-reasezarile de tabere si renegocierile din PSD care vor afecta si guvernarea. S-a vazut la investirea noului Guvern cum au revenit cu viteza pe agenda publica problemele bugetare, de stabilitate macro-economica si coerenta fiscala. Ele sunt ghimpele din coasta PSD.

Liviu Dragnea a pierdut pentru ca a dus partidul in aceast criza?

Dragnea este reincarcat si si-a restabilit autoritatea si locul de lider central al PSD. In luna precedenta crizei, s-au vazut usor eforturile sale de a recastiga credibilitate si imagine. Exista o nemultumire clara ca Sorin Grindeanu incaseaza puncte pentru beneficiile guvernarii, iar Liviu Dragnea era doar tras permanent la raspundere pentru toate scandalurile publice, inclusiv pentru erorile si incoerentele echipei Grindeanu.

De asemenea, Liviu Dragnea si-a redobandit influenta directa asupra actului guvernarii. Mihai Tudose pare azi un executant fidel al vointei partidului. Cred ca si electoratul ostil PSD este mai constient azi de forta lui Liviu Dragnea.

Problema presedintelui PSD este ca si-a pierdut totusi aura de lider necontestat, legitimat de alegeri, ceea ce va duce in viitor si la alte negocieri, in interior, cu esalonul 1 din PSD.

Ce a castigat, ce a pierdut dl Iohannis din acest episod? Si includ aici desemnarea lui Mihai Tudose, care, cel putin aparent, a infuriat buna parte din electoratul sau.

Klaus Iohannis a punctat din nou ca fiind singurul jucator care poate echilibra oarecum majoritatea PSD-ALDE. Succesul turneului extern i-a permis sa se uite de pe o pozitie de superioritate morala la scandalul dambovitean si sa arate linistit cu degetul in directia vinovatilor care au "destabilizat tara".

Distantarea fata de stilul uzat de a face politica al politicienilor - cu fata la partid si nu la cetateni - va fi probabil si platforma, calul de bataie, pe care presedintele isi va construi candidatura pentru al doilea mandat. Nu este stilul lui Klaus Iohannis sa poarte toate bataliile mici, sa creeze transee la fiecare decizie a adversarului, chiar daca unii din suporterii sai ar spera asta.

Strategia sa este bazata mai degraba pe mutari pe termen mediu si lung, de sistem, asa cum a fost blocarea ferma a venirii lui Liviu Dragnea in pozitia de premier - fapt care a dus, iata, si la un blocaj major in randurile PSD.

Concret, la acest moment, judecata a fost simpla: PSD-ALDE sa isi asume raspunderea pentru deciziile pe care le iau, urmand ca presedintele sa le taxeze excesele - asa cum s-a intamplat si la depunerea juramantului pe tema "topaielii fiscal-bugetare". Tragand linie, sunt semnale ca presedintele Iohannis a crescut usor in sondaje dupa ultima luna.

A incercat si chiar reusit Liviu Dragnea sa il faca pe Mihai Tudose mai degraba premierul presedinelui Iohannis, cerut de dl. Iohannis, si al SRI?

Strategia de comunicare a PSD, de la preluarea guvernarii, este una de relativizare a realitatii. Prima cale este de a obtine confuzie in momentele cheie, prin invocarea unor pericole si dusmani invizibili: servicii, Soros, multinationale, sistemul samd. In plus, acum, Liviu Dragnea a vrut sa arate ca premierul Tudose este "al PSD" si nu este vointa sa personala, prin tot acel scenariu al listelor de premieri pe surse, refuzuri, consultari in CEx, iar in final fumul alb venit prin votul colectiv al conducerii.

Ambele directii de comunicare au reusit in mare parte: confuzia este prezenta - nimeni nu mai intelege ce fel de relatii exista cu "serviciile", iar impresia a ramas ca numirea noului premier a venit dintr-o vointa colectiva. Aceasta strategie de relativizare va ajuta PSD si pe Liviu Dragnea sa reconsidere pozitii, sa revina cu alte explicatii in viitor - o varianta de "political spin" romaneasca.

In relatia cu Klaus Iohannis, PSD mai degraba a evitat discret o coliziune, deoarece se afla intr-un deficit de legitimitate.

Ce a castigat, ce a pierdut teoretic Opozitia din acest scandal?

Opozitia a ales mai degraba sa nu se implice si sa lase PSD sa se consume. Nu exista castiguri comunicationale majore, desi PNL a parut mai coerent si ferm dupa Congresul din 17 iunie care a finalizat fuziunea. Am observat, si pe fondul crizei interne din USR si a capriciilor fostului presedinte Basescu in interiorul PMP, ca majoritatea asteptarilor s-au indreaptat spre PNL, vazut ca centru al Opozitiei.

As spune ca, dupa doi ani grei, acesta este un salt pentru PNL. Apoi, desi criza a inflamat usor publicul anti-PSD, problema majora in aceasta zona ramane mobilizarea votantilor catre urne, precum si eternele neintelegeri si nepotriviri intre partidele de Opozitie. Criza a aratat ca mai este mult drum de parcurs pana la o relansare.

Pe ansamblu, exista un mare castigator si un mare infrant?

Au pierdut ideea de reforma interna a PSD, speranta deplasarii guvernarii catre o zona mai calculata-pragmatica si, pentru moment, si ideea de front comun al Opozitiei. Marii castigatori sunt Liviu Dragnea care "si-a luat inapoi partidul si guvernarea", dar si Klaus Iohannis care a parut la propriu din cu totul alt film, mai serios, in aceste zile.

Tinerii au vazut cum ajunge premier un om cu studii discutabile, care a cerut sa-i fie retras titlul de doctor. Poate fi aceasta o lectie de "succes"?

PSD are un model foarte clar de promovare a carierei si loialitatii de partid, fara prea mari scrupule in rest. Daca in echipa Grindeanu au mai existat unele incercari de face-lift profesional, echipa Tudose este o expresie directa a baronilor PSD, care sunt deopotriva si cercul de putere al lui Liviu Dragnea in partid.

Este inca un semn ca toata criza politica a avut in centru tocmai aceasta dorinta mai mare de control politic asupra Guvernului. Romanilor care nu le convine acest model trebuie sa solicite explicit profesionalism din partea partidelor si sa voteze, atunci cand exista ocazia, astfel de liste de persoane. Din pacate pentru aceasta tabara, am vazut, chiar si recent, ca oferta cu "profesionisti" nu a avut prea mare succes sau nu a avut forta.

Strada a fost foarte linistita in aceasta perioada. S-a stins cu totul fenomenul #rezist? Mai e posibila revigorarea lui la proportiile de la inceputul anului?

Strada de la OUG13, care altfel "locuieste" in discutiile online, a tratat cu foarte mult umor si resemnare evenimentele. Fenomentul #rezist nu este insotit in Romania de un activism permanent, ci este doar o rabufnire, e drept tot mai deasa, fata de acte percepute ca nedrepte, fata de cauze concrete. Exista o tensiune care se acumuleaza si se revarsa periodic, dar nu exista structurile civice si sociale sau temele publice care sa duca la un activism permanent.

Refuzul mandru al agregarii si implicarii politice din partea acestui grup este graitor. Este posibila o izbucnire a strazii, atunci cand nedreptatea va fi din nou evidenta si aroganta. De notat insa ca acest public are un simt critic puternic, vine mult mai greu la vot si este nevoie de campanii electorale sustinute pentru a-l mobiliza. Ceea ce, de multe ori, este contra propriilor interese. Democratia inseamna de multe ori si salturi pe baza de incredere, nu doar cinism.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dragnea Iohannis criza PSD , #Liviu Dragnea