Iohannis s-a autosuspendat. Dragnea e la apogeu, mult slabit. Cat va rezista Guvernul Dancila? - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 11:28
47784 citiri
Iohannis s-a autosuspendat. Dragnea e la apogeu, mult slabit. Cat va rezista Guvernul Dancila? - Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

Nominalizarea rapida de catre seful statului a alesei domnului Dragnea si votarea acesteia fara emotii in Parlament reprezinta triumful politic al presedintelui PSD. Evitand suspendarea, mi-e teama ca presedintele s-a suspendat pe sine si a slabit capacitatea sa ca, in calitate de sef de stat, sa influenteze semnificativ evolutia Romaniei in urmatoarea perioada, afirma politologul Alexandru Gussi, doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential.

"Nu ai dreptul sa le ceri romanilor sa iasa in strada si tu sa te pleci in fata tatucului de la PSD! Nu-mi dau seama de ce electrosoc are nevoie domnul Iohannis pentru a intelege ca va risca sa ramana in istorie ca presedintele care a privit distant cum Romania e deturnata de pe orbita pro-occidentala", afirma Alexandru Gussi, intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Sa nu mai cerem PSD sa-si indeplineasca toate promisiunile. Daca acestea sunt iresponsabile, devine un gest de responsabilitate sa nu le respecti", mai spune Alexandru Gussi, in opinia caruia parte a strategiei PSD e chiar schimbarea guvernului atat de des, incat sa existe o scuza a inevitabilei nerealizari a promisiunilor.

Cum arata Guvernul Dancila si programul de guvernare?

Nominalizarea rapida de catre seful statului a alesei domnului Dragnea si votarea acesteia fara emotii in Parlament reprezinta triumful politic al actualului presedinte PSD. Dar si al PSD care a aratat ca prospera la putere chiar si dupa un an de foarte proasta guvernare, dupa un an de lupta cu institutiile de la nivelul puterii judecatoresti, dupa un an cu sute de mii de oameni in strada.

Programul de guvernare este in mod logic unul triumfalist, iar membrii guvernului sunt dupa chipul si asemanarea unui PSD mai baronizat ca niciodata. De fapt, nici nu este un adevarat program de guvernare, este un program electoral. Desi ansamblul textului e populist si pe alocuri aminteste de planurile cincinale ceausiste, orientarea in favoarea convergentei cu restul economiilor UE este reafirmata. Macar asta!

Promisiunile sunt multiplicate in mod rizibil, nici nu are rost sa le iei in serios, programul in bloc e inaplicabil. Sa speram ca vor fi aplicate mai degraba partile mai bune, nu cele mai proaste. Important e sa nu le mai cerem sa-si indeplineasca toate promisiunile. Daca acestea sunt iresponsabile, devine un gest de responsabilitate sa nu le respecti.

Credeti ca este tot un guvern pentru 6 luni?

Aparent, durata de viata a unui guvern din epoca PSD-Dragnea e egala cu perioada in care acel guvern ramane in strategia fixata de presedintele Camerei Deputatilor. Totusi parte a acestei strategii e chiar schimbarea guvernului atat de des incat sa existe o scuza a inevitabilei nerealizari a multitudinii de promisiuni.

In legatura cu durata guvernarilor PSD, nu a actualului guvern, aflam ceva interesant din programul de guvernare unde e prezentat cu mandrie graficul guvernarilor de dupa 1990 si vedem in ce masura PSD-ul aduce crestere economica, iar opozantii sai aparent duc tara in criza.

Adevarul e ca modelul de dezvoltare pesedist e unul heirupist, e mai degraba unul de subdezvoltare si ne face mai vulnerabili in fata crizelor ciclice. Cand avem o crestere globala ei apasa puternic pe acceleratie, atunci cand sunt fie ajustari structurale amanate iresponsabil, ca pana in 1997, fie crize externe amplificate de politicile populiste interne, trec volanul "dreptei" ca sa aplice ea inevitabilele politici de austeritate.

Cred ca PSD-ul va putea cu succes sa ramana la guvernare pana cand conjunctura internationala nu-i va mai permite politici populiste. In acest sens anul electoral 2020 mi se pare un orizont realist.

Guvernul Dancila, care se revendica eliberat de orice influente extrapolitice, a pierdut alibiul statului paralel. Pe cine ar mai putea sa dea vina pentru esecuri?

Cred ca aici sunt doua probleme distincte. PSD are nevoie ca de aer de adversari. Dupa 2012, atunci cand atat strada cat si electoratul prin referendum si alegeri i-au legitimat demersul, PSD a extins lupta impotriva sefului statului, Traian Basescu, la o lupta impotriva unor institutii ale statului.

Atunci USL a adoptat agenda Antenei 3, ambele au folosit un discurs menit sa raspunda unei populatii care se saturase de agenda Basescu si de presedintele de atunci. Intoarceti pe dos discursul presedintelui, inclusiv cel despre servicii si despre intarirea statului, despre relatiile cu partenerii strategici, despre economie etc, si veti gasi discursul constitutiv al USL. Datorita succesului fulminant al acestei prime aliante asumate PNL-PSD, PSD si-a fixat drept tel preluarea integrala a mostenirii USL.

Discursul anti-servicii, caci evident acesta este statul paralel denuntat de PSD, era in anii 1990 in patrimoniul dreptei anticomuniste. Azi PSD si-l asuma, il ajuta in acest sens si ALDE unde sunt multi dintre oamenii care erau la dreapta in anii 1990.

Problema rolului serviciilor de informatii in politica romaneasca e una serioasa, care prin instrumentalizare acum e aruncata in ridicol de PSD. Iar ridicolul situatiei vine din faptul ca tocmai PSD atat in anii 1990 cat si azi a colonizat toate institutiile statului, paralel sau nu.

Discutia e insa semnificativa si pentru tentatia monopolista care e in ADN-ul acestui partid. Un partid dominat de nostalgii socialisto-kaghebiste pe vremea lui Ion Iliescu si care azi a devenit proiectia sau prelungirea ceausismului in Romania secolului 21 si in Uniunea Europeana.

Spuneti ca asistam la triumful lui Liviu Dragnea. Este el intr-adevar la apogeul puterii, pentru ca are premierul ideal, sau, dimpotriva, este slabit de faptul ca a fost nevoit sa partajeze din putere cu baronii?

Pot sa raspund ca ambele? Personal am facut asta toamna eroarea analitica sa vad in aparitia unui centru de putere in PSD in jurul lui Tudose un semn al inceputului declinului inexorabil al lui Dragnea. Adevarul este ca acesta a stiut sa dea fiecaruia ce a vrut.

Baronii partidului sunt niste oligarhi locali, puternici cand sunt alianta, dar ridicol de slabi la nivel national. Dragnea e seful acestei federatii de oligarhi.

Am revazut recent "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", documentar realizat de regizorul Andrei Ujica, si raman marcat de similitudinea imagologica intre majoritatea acestor oligarhi locali si ierarhia PCR. Nu e vorba despre o continuitate, nu sunt aceiasi oameni. E vorba despre un esec al democratizarii care a produs o contra-elita similara cu cea din vremea comunismului.

Dragnea spunea in discursul sau din Parlament ca suveranitatea e o stare de spirit. Cred ca ceva din ceausism ca stare de spirit e secretat in continuare atat de societatea romanesca, cat si la nivelul puterii statale centrale si locale.

Sunt oligarhii multumiti? Este Guvernul Dancila unul al calmarii PSD?

Am sentimentul, desi poate e o iluzie, ca nu se va mai repeta intocmai comedia guvernarilor din 2017, asta macar la nivelul jocului cu revolutii fiscale etc. si chiar al raporturilor cu mediul de afaceri si mai ales cu partenerii externi. Dupa ce au stampila de corupti, pesedistii cred ca inteleg ca adaugarea celei de incompetenti devine handicapanta.

Pe de alta parte, vor avea si anul acesta destule resurse cat sa multumeasca cam pe toata lumea din zona lor de interes. Tendinta e deci una de calmare, o tendinta care poate fi contrazisa numai daca istoriile penale ale presedintelui PSD se acutizeaza si reincepe lupta de succesiune.

A gresit opozitia pentru ca nu a prezentat un premier la consultarile de la Cotroceni?

Opozitia nu exista, cel putin cat timp nu se coordoneaza exista numai niste partide care au fiecare o strategia proprie. PMP a avut chiar doua propuneri si s-a vorbit despre el, deci in strategia sa a actionat corect. PNL e partidul prezidential, era ridicol sa prezinte pe cineva despre care stia ca va fi respins chiar de catre presedinte, deci si ei au actionat rational. USR a declarat ca va vota orice propunere non-PSD, ceea ce a fost si asta o pozitionare corecta.

Dar degeaba aceste partide sunt decente intr-un anumit moment, cat timp, pe parcursul anilor, demonstreaza ca nu sunt partide politice in adevaratul sens al cuvantului, cauta voturi, dar nu incearca sa reprezinte autentic nici grupuri sociale, nici valori.

Cum apreciati conduita lui Klaus Iohannis in acest episod? Putea, trebuia sa o respinga pe dna Dancila? Risca suspendarea?

Rar am vazut ca atatia oameni inteligenti sa sustina o prostie mai mare decat aceasta a justificarii retragerii din lupta a presedintelui. Suspendarea o risca ieri, dar o risca si maine, o risca oricand face ceva care deranjeaza PSD. Subliniez: face. Dupa trei ani de mandat exista o obligatie, daca nu de rezultat macar de tentativa, de a transforma milioanele de voturi anti-PSD intr-o forma de actiune, chiar daca se solda cu un esec.

Nu ai dreptul sa le ceri romanilor sa iasa in strada cu mic cu mare, cu copii, in frig etc si tu sa te pleci in fata tatucului de la PSD! Evitand suspendarea mi-e teama ca s-a suspendat pe sine si a slabit capacitatea sa ca, in calitate de sef de stat, sa influenteze semnificativ evolutia Romaniei in urmatoarea perioada.

As vrea sa ma insel si de acum incolo sa vedem reversul medaliei: un presedinte care taxeaza derivele majoritatii si ale guvernului, cu mesaje in Parlament, cu prezente in fruntea mesei guvernului atunci cand se discuta proiecte majore pentru Romania, cu un activism pe plan extern si multe altele. Nu-mi dau seama de ce electrosoc are nevoie domnul Iohannis pentru a intelege ca va risca sa ramana in istorie ca presedintele care a privit distant cum Romania e deturnata de pe orbita pro-occidentala.

E clar insa ca, dincolo de zgomotul mediatic pro sau contra, si-a lasat trupele total demoralizate. Iar asta va putea duce la o recompunere a spectrului politic in vederea prezidentialelor din 2019.

Va asteptati la continuarea, chiar accentuarea asaltului asupra justitiei?

Faptul ca, dupa OUG 13, dupa accentuarea retoricii anti-DNA si punerea in discutie a multor decizii judecatoresti de catre lideri politici PSD-ALDE, dupa votarea unor legi cu dimensiuni vadit neconstitutionale, dupa toate acestea nu inregistram o scadere semnificativa a sprijinului public pentru actuala majoritate e un bun indicator ca ne aflam aici in fata unui clivaj major.

Doua Romanii se infrunta pe acest subiect al justitiei, al luptei impotriva coruptiei si a mijloacelor acestei lupte. Vor fi pasi inainte, pasi inapoi, dar va ramane un element structurant al peisajului politic in anii electorali 2019 si 2020.

PSD pare sa fi intrat pe curs de coliziune cu CE, cel putin dupa scrisoarea dnilor Juncker si Timmermans. Cum ar putea continua "ostilitatile" si cu ce deznodamant pentru Romania?

Cred ca relatia cu UE ramane o resursa fundamentala de legitimare a intregului sistem politic, iar PSD-ul stie asta. Se pot juca cu focul nationalist, dar numai pana la o anumita limita. Resursele de legitimitate si de autoritate ale statului roman in raport cu societatea sunt prea slabe ca cineva care ajunge sa monopolizeze intreaga putere politica sa si poata schimba situatia actuala in lectura ei institutionala.

Ce cred ca este grav in acest moment nu sunt atat aceste contre publice cu oficiali europeni, ci faptul ca prin politici economice populiste, prin declinul constant al calitatii educatiei, prin contra-selectia masiva de la toate nivelurile, prin incurajarea de facto a migratiei in masa se rateaza trenul civilizational al occidentalizarii Romaniei.

Aici nu mai e vorba in primul rand de politica sau de institutii, e vorba de o realitate sociala. PSD-ul stie sa raspunda unei cereri sociale a celor care se simt defavorizati de fluxul occidentalizarii Romaniei, de capitalism, de politicile UE. Daca nu exista PSD-ul, alt partid ar fi raspuns acestei realitati sociologice. Pana la proba contrarie se guverneaza in numele acestei majoritati.

In viitor o alternanta nu e suficient sa schimbe PSD-ul cu alt partid. O alternanta trebuie sa fie provocata in numele altor valori, in numele promovarii altui tip de selectie a oamenilor. Numai asa putem spera ca, in dureros de mult timp, vom trece de la pasaportul de UE la deplina apartenenta la comunitatea politica europeana.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Alexandru Gussi politolog, #guvern Dancila Iohannis Dragnea , #Liviu Dragnea