Nu pe Comisia Europeana sa va bazati! Romania, pe muchie de cutit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Februarie 2018, ora 06:46
17292 citiri
Nu pe Comisia Europeana sa va bazati! Romania, pe muchie de cutit

Pentru sustinatorii statului de drept, declaratiile facute de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dupa intalnirea cu presedintele Iohannis, au fost incurajatoare. "Daca Legile Justitiei raman asa cum au fost adoptate de Parlament, discutiile despre MCV si aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni", a spus dl Juncker.

E clar ca UE nu renunta sub nicio forma la exigenta statului de drept, o exigenta pe care o leaga in mod direct de forma finala a Legilor Justitiei. Si aici nu e vorba doar despre o chestiune de constitutionalitate. Chiar daca am lua de corecte deciziile CCR, ceea ce eu personal nu pot, nu tot ceea ce este constitutional este si oportun. Poti lua decizii letale pentru statul de drept, pentru functionarea justitiei si fara sa incalci Constitutia.

Sesizarile admise de CCR sunt praf in ochi. Singura chestiune serioasa este solicitarea redefinirii mai multor termeni in cazul raspunderii magistratilor. Si asta pentru a nu antagoniza si mai mult sistemul judiciar. Insa in rest sunt maruntisuri de tehnica legislativa, invocate doar ca sa se lase impresia ca CCR a fost exigenta.

La asta se adauga si niste decizii misterioase. Vad multa lume incantata ca a fost admisa sesizarea privind numirea de catre presedinte, fara drept de refuz, a conducerii ICCJ, cu interpretarea ca a fost inlaturata acesta limitare. Eu nu sunt asa de sigura cat timp minuta nu da absolut niciun fel de detaliu. Daca, dimpotriva, CCR a decis, spre exemplu, ca presedintele nu are ce sa caute in numirea conducerii ICCJ si a Parchetelor?

Dar eu nu as miza atat de mult pe forta reactiei europene pentru ca, din punctul meu de vedere, etapa aceasta este depasita. Daca Liviu Dragnea si PSD erau sensibili la argumentul european, nu am fi ajuns la acest atac furibund impotriva justitiei. Nu i-am fi vazut pe dnii Dragnea si Tariceanu invocand obraznic slaba informare a Comisiei Europene.

Liviu Drangea este in pragul verdictului in prima instanta in dosarul Bombonica, cu ultimul termen pe 15 februarie, si faptul ca isi constientizeaza vinovatia rezulta, in opinia mea, din faptul ca a fost dispus sa intoarca tara cu fundul in sus pentru a modifica abuzul in serviciu. Cel putin la fel de rau il ard dosarele Tel Drum si Belina. Credeti ca un om disperat de spectrul puscariei da doi bani pe sanctiunile pe care le-ar putea suferi Romania daca el nu se supune legii?

Dar si daca printr-o minune Liviu Dragnea ar fi dispus sa cedeze, in spatele lui este o armata de penali care nu vor decat imunitate pentru furt, cel deja consumat si cel viitor. Daca ar face un pas inapoi, ar fi linsat de ai lui. De ce credeti ca nu a fost sacrificat pana acum, dupa anul dezastruos pe care l-a provocat PSD? Pentru ca trebuie sa duca la bun sfarsit, cu orice pret, hacuirea justitiei.

De fapt, cred ca acest obiectiv este cel care mai tine unit un PSD complet tribalizat si sfasiat de confruntarile dintre triburi. Cand el se va fi sfarsit, intr-un fel sau altul, probabil ca pesedistii se vor canibaliza. Dar acum au un obiectiv comun.

Sunt asadar sigura ca PSD va merge mai departe cu orice pret. Si nu este vorba numai despre justitia in sine, ci despre un asalt generalizat asupra tuturor institutiilor statului care inca nu au fost capturate. Acapararea lor ma tem ca este doar o chestiune de timp.

Nu as miza nici pe presedintele Iohannis. Suna bine cand domnia sa spune la Bruxelles: "Raman la parerea ca independenta Justitiei e intangibila. Ma voi implica total si voi face absolut tot ce poate face un presedinte pentru a pastra lucrurile asa". Dar si in ipoteza ca e sincer, nu stiu ce mai poate face dupa ce i-a predat lui Liviu Dragnea toata puterea prin numirea Vioricai Dancila in functia de premier.

In momentul desemnarii, printr-un refuz, de altfel perfect justificat de evidenta incompetenta, Klaus Iohannis ar fi declansat trepidatiile in PSD si l-ar fi aruncat pe Liviu Dragnea pe mana baronilor. A pierdut acest moment esential si nu va face decat sa deconteze pretul slabiciunii pe care a exhibat-o. Atacul la SPP este, ma tem, doar prima factura a acestui decont care ar putea duce la golirea de continut a functiei prezidentiale.

Si atunci?

Am mai spus-o, in lupta cu furia PSD putem fi ajutati de Comisia Europeana, dar batalia trebuie sa o ducem noi. Noi, pentru tara noastra, noi, pentru viitorul nostru. Cat timp noi nu vom intelege consecintele dezastruoase ale deciziilor acestei majoritati si nu vom protesta masiv si constant impotriva lor, PSD-ALDE nu se vor speria.

Si daca nu o vom face, ar fi bine sa nu ne miram mai tarziu ca am ajuns la periferia UE, poate chiar in afara ei, sau ca avem fondurile taiate, sau ca nu suntem in Schengen, ca imunitatea pentru furt ne va face viata tot mai grea. Suntem pe muchie de cutit.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis Juncker legile justitiei , #Liviu Dragnea