Despre proteste, PSD si respect. Cu cine au votat, de fapt, mai multi romani?

Marti, 07 Februarie 2017, ora 21:08
13830 citiri
Despre proteste, PSD si respect. Cu cine au votat, de fapt, mai multi romani?

Suntem intr-o situatie paradoxala.

Pe de o parte, la alegerile din 11 decembrie 2016, electoratul s-a exprimat transant in favoarea unei majoritati de stanga care promitea sa fie stabila si de lunga durata. Pe de alta parte, la nici doua luni de la alegeri, romanii se aduna gramada pe strazile Capitalei, ale marilor orase si chiar prin alte tari, exprimandu-si neincrederea in noul lor guvern, rezultat democratic dupa alegeri.

Si-a schimbat oare electoratul optiunea sau se trezesc din somnul cel de moarte acei alegatori, care in decembrie nu se prezentasera la urne, dar care acum au prins glas? N-ar fi neglijabili: peste 60% din electorat nu s-a prezentat atunci la vot.

In fond, din cei care au votat, a aparut o majoritate relativa de 45,5% din voturile exprimate, suficient ca sa urce PSD in fruntea clasamentului.

In frunte, dar fara acea majoritate absoluta de peste 50%, pe care a sperat-o liderul partidului.

Ca sa-si imbunatateasca imaginea, Liviu Dragnea a facut o alianta postelectorala cu ALDE, adjudecandu-si - in cadrul aliantei - si modestul procent al acestui minuscul partid (5,62%) si afisand un rezultat total de 51,12%, obtinut aritmetic, la masa verde si nu la urna.

In baza acestei cifre, Dragnea se crede cel mai mare din parcare si, impreuna cu Tariceanu, incearca sa-l infrunte pe presedinte, falindu-se cu formula "pe noi ne-a ales poporul cu un vot masiv".

Ca si cum pe ei doi i-ar fi ales cineva, iar pe presedinte nimeni. Stupid!

Adevarul e ca ei s-au ales fiecare separat, unul deputat, altul senator. In decembrie 2016, alianta PSD+ALDE nici nu era constituita. Deci si listele au fost votate pe partide, fiecare separat. Nu se stie deloc daca, vazand pe buletinul de vot o formula de genul PSD+ALDE, alegatorul ar fi votat-o. Se stie insa ca, in teritoriu, multi votanti PSD nu agreeaza ALDE si invers.

Si se mai stie ca optiunile s-au mai schimbat, uneori substantial, de la alegeri incoace. Primarul din Iasi si vicepresedinte al partidului a facut un sondaj in perioada recentelor proteste si s-a constatat ca optiunile alegatorilor in favoarea PSD au scazut la jumatate la el in regiune.

Fireste, un sondaj este altceva decat scrutinul constitutional, dar semnalul nu poate fi neglijat. Ca urmare, brutalitatea cu care PSD si ALDE isi exteriorizeaza astazi nemasurata lor obraznicie si aroganta, cutezand sa-l infrunte chiar si pe presedintele tarii si parasind sala de plen a Parlamentului in timpul unei alocutiuni a acestuia, mi se pare nu numai lipsa de condescendenta, ci chiar sfidare si obraznicie.

Probabil ca acesti domni si doamne din PSD+ALDE n-au inteles ca, din tot spectrul politic al tarii, singurul care se legitimeaza prin scorul sau cu adevarat fara egal in alegeri este presedintele Klaus Iohannis. Obtinuse 54,43% - deci peste PSD si peste alianta PSD+ALDE, cu o prezenta la vot de peste 62% - mult peste cea din decembrie.

Doamnelor si domnilor din PSD+ALDE, daca nu simtiti nevoia de a-l respecta pe domnul Iohannis si ii intoarceti spatele este treaba dumneavoastra. Va vor taxa destui telespectatori, dintre cei care n-au lipsit de la cursul care se invata in cei 7 ani de acasa.

Dar demnitarul votat de 54,43% dintre alegatori, cu mult peste procentele cu care se falesc liderii dvs, merita cel putin respect. Iar daca acel demnitar este si presedintele tarii, atunci merita si condescendenta.

Este adevarat ca acest rezultat poate sa se fi erodat in timp, dar n-ar fi exclus ca erodarea sa in doi ani sa fie mai mica decat cea suferita de PSD in nici doua luni.

In opinia mea, sondajul de la Iasi este foarte elocvent, Iasul fiind unul din judetele unde PSD inregistreaza de obicei succese.

In minunatele sale amintiri, regina Maria a Romaniei, sotia regelui Ferdinand, scria ca, venind din Anglia, a fost impresionata de felul reverentios cum se trateaza romanii intre ei. Descoperea la ei un mod popriu de a imbina amabilitatea de salon a francezilor cu excesul de politeti si ploconeli din antecamerele Bizantului.

Fireste, e vorba de stramosii nostri, nu de noi. Stranepotii acestor stramosi n-ar ezita la o adica sa-ti intoarca oricand spatele, soptindu-ti in loc de buna ziua: sictir.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Liviu Dragnea presedinte PSD, #PSD ALDE alianta, #Calin Popesu Taricenu presedinte ALDE , #Liviu Dragnea