Impasul democratic prezent

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 27 August 2018, ora 20:26
10181 citiri

Klaus Iohannis a avut nevoie de doua saptamani ca sa declare public ca PSD i-a "gazat" pe protestatarii veniti la mitingul diasporei. Liviu Dragnea a fost si mai lenes: i-a trebuit un an ca sa ne spuna ca ar fi fost tinta unui atentat pus la cale de "patru indivizi in haine inchise la culoare".

Exista, veti spune, o mare diferenta intre cele doua declaratii: ceea ce presedintele a evocat a fost vazut de toata lumea, in timp ce "marturisirile" sefului PSD par a fi sminteala si nimic mai mult. Le-am pus impreuna doar pentru a semnala ca in politica timpul este important.

Si vocabularul e. In aceasta privinta, Iohannis a inceput sa imprumute tot mai des cuvintele adversarilor sai. Acuzat - fara temei - ca e dictator, presedintele spunea deunazi despre Dragnea ca are "fricile, obsesiile si cosmarurile unui dictator".

Nu e prima data cand o tabara copiaza limbajul celeilalte. In ultimele luni, dezbaterea publica a fost acaparata de acuzatii de "tradare" si "incalcare a Constitutiei", lansate de opozitie catre putere si de putere catre opozitie. Sa observam ca toate sunt chestii tari. Ca si cum politica ar sta exclusiv sub semnul grozaviei.

Klaus Iohannis si Liviu Dragnea vorbesc, de fapt, pentru nucleele dure ale partidelor lor, pentru cei care "mananca politica pe paine". Restul societatii pare sa nu conteze.

Majoritatea e, insa, formata din oameni care urmaresc politica mai curand accidental, care vor sa afle la timp si intr-un chip accesibil opiniile liderilor politici despre viata noastra comuna si, mai ales, sa descopere nu doar cum acuza, ci cum actioneaza acestia in situatii reale de criza.

Din nefericire, politica romaneasca a ajuns o confruntare sterila intre minoritati radicalizate. Purtatorii de cuvant ai taberelor partizane sunt fie plicticosi, fie nerozi. Inadecvarea e relevanta nu doar din perspectiva persoanelor, ci si a regimului. Calitatea democratiei noastre lasa mult de dorit. Suntem intr-un impas, pe care putini il banuiau acum doi-trei ani.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Dragnea dictator , #Liviu Dragnea