Iohannis cere Guvernului sa abandoneze gratierea si modificarea codurilor penale

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 13:20
15332 citiri
Iohannis cere Guvernului sa abandoneze gratierea si modificarea codurilor penale
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a cerut luni Guvernului Grindeanu sa renunte la gratiere si modificarea codurilor penale, aratand ca prelungirea acestei stari de tensiune nu face decat rau Romaniei.

"Guvernul nu poate sa treaca peste vointa cetatenilor, care este suverana. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorata! O democratie solida este una in care majoritatile nu abuzeaza de drepturile lor doar pentru ca detin, vremelnic, puterea.

Solicit Guvernului sa abandoneze demersurile privind gratierea si modificarea codurilor penale. Romania are doar de pierdut din prelungirea acestei situatii care a scos zeci de mii de romani in strada", a cerut Iohannis Guvernului, intr-o postare pe Facebook.

Solicitarea lui Iohannis vine in timp ce la Ministerul Justitiei are loc o dezbatere pe tema ordonantelor controversate si dupa ce duminica seara 90.000 de oameni au cerut in strada Guvernului sa renunte la modificarile din Justitiei.

Nu este prima oara cand seful statului face solicitari pe acesta tema. Pe 20 ianuarie, la scurt timp dupa ce Iohannis a blocat adoptarea celor doua ordonante de urgenta prezidand sedinta de Guvern si a fortat astfel lansarea proiectelor in dezbatere publica, seful statului cerea, tot pe Facebook, Executivului sa renunte la ordonante.

"Proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile si par a fi facute cu dedicatie, o spun cele mai autorizate voci din Justitie. Parchetul General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, asociatiile magistratilor si organizatii ale societatii civile s-au pronuntat ferm impotriva modificarii cadrului legislativ referitor la coruptie, abuz in serviciu si integritate, in regim de urgenta, fara analize obiective si in conditii de totala netransparenta. Sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga aceste ordonante de urgenta", spunea atunci presedintele.

Iohannis a purtat recent si cu Angela Merkel, discutii pe tema Justitiei, cancelarul Germaniei asigurandu-l pe presedinte de sprijinul sau in lupta anti-coruptie.

Cu toate acestea, ministrul Iordache nu pare sa dea inapoi si dispus maxim sa renunte la adoptarea masurilor prin ordonanta de urgenta. In timpul dezbaterilor de la Minister, Iordache a spus ca are in vedere ca proiectele sa fie promovate in Parlament si a sustinut ca de ordonante nu va beneficia niciun politician.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis Guvern renunte gratiere Justitie , #Liviu Dragnea