Iohannis retrimite in Parlament legea ANCOM dupa ce a fost scos din schema inainte de numirea lui Grindeanu ca sef

Joi, 03 Mai 2018, ora 20:01
3490 citiri
Iohannis retrimite in Parlament legea ANCOM dupa ce a fost scos din schema inainte de numirea lui Grindeanu ca sef
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, catre Parlament, pentru reexaminare, Legea privind infiintarea si organizarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, in scopul revizuirii de catre Legislativ a procedurii de numire si revocare a sefiei ANCOM.

Seful statului sustine ca modificarile aduse Legii contin in continuare dispozitii care creeaza incertitudine in aplicarea acesteia, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

"La data de 27 decembrie 2017, Parlamentul a transmis presedintelui Romaniei, spre promulgare, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 care are in vedere interventii legislative privind procedura de numire si de demitere a conducerii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Aceasta lege a facut obiectul controlului de constitutionalitate, Curtea Constitutionala stabilind prin Decizia nr. 64/14 februarie 2018 ca dispozitiile acesteia sunt constitutionale fata de criticile formulate.

Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale sus-mentionata si distinct de criticile de neconstitutionalitate prezentate in obiectia asupra careia Curtea s-a pronuntat, consideram ca legea mentionata cuprinde in continuare unele dispozitii de natura sa genereze incertitudine in aplicare prin dificultatile pe care le creeaza in privinta asigurarii continuitatii, stabilitatii si independentei functionarii ANCOM, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament", potrivit sursei citate.

Presedintia sustine ca prin felul in care a fost modificata OUG nr. 22/2009 dispare din schema de numire orice putere executiva.

"Observam ca intreaga putere executiva (atat Guvernul, cat si Presedintele Romaniei) este eliminata din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determina un dezechilibru intre puterile statului in ceea ce priveste atributiile legate de propunerea, numirea si controlul care vizeaza o autoritate administrativa autonoma precum ANCOM", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului mai precizeaza ca Parlamentul incearca sa puna monopol in ceea ce priveste atributiile de numire si revocare a conduceri ANCOM, institutie care ar trebui sa fie independenta fata de politic.

"Modificarile succesive si cu solutii juridice radical diferite in privinta modalitatii de numire a conducerii ANCOM au creat instabilitate si imprevizibilitate legislativa, afectand functionarea institutiei, cu efecte directe asupra independentei sale. (...) In dreptul intern trebuie prevazute dispozitii exprese care sa protejeze astfel de autoritati nationale de reglementare de interventii externe sau de presiuni politice de natura sa puna in pericol evaluarea independenta a chestiunilor inaintate acestora.

Monopolizarea de catre Parlament a tuturor atributiilor legate de propunerea, numirea si demiterea conducerii ANCOM, precum si a atributiilor de control este de natura sa incalce dispozitiile exprese ale Directivei 2009/140/CE de modificare a Directivei 2002/21/CE", conchide documentul Presedintiei", mai arata presedintele.

Vezi aici integral cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis pe legea ANCOM

Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie, prin ordonanta de urgenta, legea de functionare a ANCOM.

Apoi, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, fostul premier, Sorin Grindeanu, a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), pentru perioada ramasa din mandatul de 6 ani inceput in 11 mai 2017, prin votul plenului reunit al Parlamentului. Amintim ca Grindeanu a fost demis prin motiune de cenzura chiar de catre partidul sau, PSD, insa apoi s-a impacat cu liderul social-democrat Liviu Dragnea.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Iohannis retrimite Lege ANCOM numire Grindeanu , #Liviu Dragnea