Jocul surprinzator al lui Iohannis. Cum va scapa Dragnea de Olguta Vasilescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 09:21
44021 citiri
Jocul surprinzator al lui Iohannis. Cum va scapa Dragnea de Olguta Vasilescu

Presedintele Klaus Iohannis a jucat inteligent, neasteptat de abil, cartea acestei remanieri a Guvernului Dancila si l-a impins pe Liviu Dragnea intr-o situatie extrem de proasta.

In primul rand, in ce situatie suntem, din punct de vedere juridic dupa remanierea partial ratata?

Multi s-au grabit sa spuna ca presedintele a refuzat propunerile pentru ministerele Dezvoltarii si Transporturilor, adica pe Ilan Laufer si Olguta Vasilescu. Le-a refuzat la nivel declarativ, politic. Dar, din punct de vedere juridic, situatia este cu mult mai complicata si intram in buna masura pe un teritoriu virgin.

Ca sa existe propuneri, refuzate sau acceptate, ele trebuie sa vizeze posturi vacante. Dar posturile pentru care au fost propusi cei doi nu sunt vacante, pentru ca presedintele nu a semnat decretele de revocare pentru dnii Stanescu si Sova. Si a tinut sa precizeze apasat acest lucru, anuntand fiecare decret semnat in parte, si de revocare din functie, si de numire in functie.

Are presedintele dreptul sa refuze revocarea unui ministru? Sediul materiei este in Constitutie la art. 85, alin. 2: "In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului."

Numirea si revocarea sunt in oglinda, neingradite de textul legal. In cazul numirii exista o decizie CCR care spune ca presedintele are dreptul sa refuze o data, motivat, o propunere. In cazul revocarii, nu exista practica.

Nu e deci clar daca presedintele poate fi obligat sa semneze revocarea, dar in mod cert, conform Deciziei CCR nr.98 din 7 februarie 2008 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei, formulata de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, pana nu semneaza, deci pana nu vacanteaza postul, nu se poate pune in mod juridic, oficial problema vreunei propuneri, acceptate sau refuzate.

Pentru ca Decizia 98 spune asa: "In exercitarea atributiilor prevazute de art.85 alin. (2) din Constitutie, presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana".

De altfel, presedintele a spus ca propunerile "vor fi" refuzate, nu "au fost refuzate". Refuzul se comunica in scris, ceea ce inteleg ca presedintele nu a facut. Si de ce sa fi motivat presedintele refuzarea unei propuneri care juridic nu are cum sa existe inca? Va motiva atunci cand va ajunge la o propunere pentru un post vacant.

In mod evident, miscarea lui Klaus Iohannis a fost naucitoare pentru PSD, care nu gaseste replica. La propriu. Liderii PSD au iesit din sedinta extraordinara fara nicio declaratie.

Si au dreptate sa fie nauciti.

Un prim efect este evident. Desi Liviu Dragnea i-a decis inlocuirea, Paul Stanescu este in continuare ministru si va ramane pana cand presedintele va semna decretul. Si din aceasta functie il ataca pe Liviu Dragnea cu o scrisoare de o duritate extrema. Si va mai fi o vreme, adica pana cand se va transa cumva revocarea sa, eventual la CCR.

"Pucisitii" din PSD primesc un sprijin clar de la presedinte, un fel de validare care deschide interesante si incurajatoare posibilitati de negociere in perspectiva unui viitor guvern PSD fara Dragnea si Dancila.

Al doilea efect este mai subtil, dar grav pentru Liviu Dragnea. V-ati pus intrebarea cum a ajuns Olguta Vasilescu propunere pentru Transporturi? In mod real, nu punctajul dnei Dancila.

Din informatiile mele, a fost scoasa de la Munca, pentru ca acolo, mai ales cu viitoarea lege a pensiilor, extrem de apetisanta chiar daca inaplicabila, dna Vasilescu crestea spre o popularitate amenintatoare pentru Liviu Dragnea. Un uzurpator ca el traieste cu obsesia uzurparii. In schimb, din Ministerul Transporturilor, nu poti iesi decat sifonat.

Dar iata ca dna Vasilescu nu prinde Transporturile si cum Munca a fost deja ocupata ar ramane pe dinafara. Ceea ce nu am nicio indoiala ca pentru domnia sa e de neimaginat.

Asa ca e normal ca dna Vasilescu sa pretinda celalalt minister unde nu a reusit inca remanierea - Dezvoltarea. Adica perla coroanei, cel mai banos minister si cel care asigura titularului o uriasa putere asupra primarilor.

Dragnea nu putea sa-i refuze Olgutei Vasilescu un portofoliu fara sa o antagonizeze grav de tot. Si doar Dezvoltarea mai e pe masa. Sa i-o dea efectiv ar insemna sa dea celei de care deja se temea o putere si mai mare. Iar Olguta Vasilescu este "un animal politic" de prada, o "carnasiera" de mare calibru care va sti exact ce are de facut cu parghiile de aur ale acelui minister.

Dragnea poate face propunerea cu speranta ca presedintele o va refuza. Si daca nu o va refuza?

Miscarea surprinzatoare de marti arata un presedinte care, in sfarsit, a iesit la joc si, mai mult decat atat, a inventat ceva peste Traian Basescu, ceea ce, sincer, nu cred ca se asteptau prea multi.

Pana una alta, adica atat timp cat dl Stanescu e ministru, potrofoliul Muncii a fost ocupat, dna Vasilescu zgarie la usa, ceea ce cred ca o infurie peste masura.

Iar obiectivul principal al dlui Dragnea cred ca va fi cum sa evite desemnarea dnei Vasilescu fara a putea fi invinovatit pentru asta.

Si ca sa nu se vada criza in care a intrat, l-a trimis pe Ilan Laufer la televizor cu acuzatii delirante de antisemitism la adresa dlui Iohannis. Nu comentez aberatii. Dincolo de oftaturi, dl Laufer nu a adus nicio proba in sprijinul acuzatiilor sale.

A reusit doar sa arate ca e fundamental incompetent, cat timp nu stie ca Romania nu preia presedintia Consiliului Europei, si ca singurul sau argument, de absolvent de Educatie Fizica si Sport si coperta seminud de reviste mondene, este cel etnic. Un argument in numele caruia insa dl Laufer nu s-a scandalizat cand cetateni israelieni au fost batuti pe 10 august la Bucuresti. Cand l-a dat Dragnea afara din Guvern, tot problema de antisemitism a fost?

Ma intreb cat de jos poate cobori un om pentru a folosi drama poporului sau, a familiei sale in cheia unui atac politic minor? Eu cred ca pentru aceasta insulta la adresa poporului sau ar trebui sanctionat de organizatiile evreiesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis remaniere Dancila , #Liviu Dragnea