Senatul a adoptat Legea offshore, dorita de Dragnea si retrimisa Parlamentului de Iohannis

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 18:34
3524 citiri
Senatul a adoptat Legea offshore, dorita de Dragnea si retrimisa Parlamentului de Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a fost respinsa, Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind unele masuri pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Actul normativ fusese trimis la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis.

Au fost exprimate 81 voturi "pentru", noua impotriva (USR) si 15 abtineri.

Principalele amendamente adoptate, propuse de PSD, se refera la posibilitatea ca investitorii sa-si deduca banii din investitia facuta.

Comisiile raportoare - economica si de energie - au stabilit ca investitorul poate sa-si deduca maximum 60% din valoarea veniturilor suplimentare la investitia facuta.

Proiectul de lege stabileste unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si de abandonare, precum si a lucrarilor/lucrarilor la sonde aferente operatiunilor petroliere, desfasurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, in conformitate cu prevederile acordurilor petroliere incheiate intre titulari si ANRM.

Dragnea si Legea offshore

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CEx al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa.

Dragnea spunea atunci ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara, anticipand, astfel, respingerea cererii de examinare facuta de Klaus Iohannis.

Seful statului sustinea, in cererea trimisa Parlamentului pe 2 august, ca o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimis spre promulgare.

Klaus Iohannis argumenteaza ca nu au fost clar reglementate modalitatile prin care castigurile din redevente devin venituri la bugetul de stat, in conditiile in care actuala forma a legii prevede transferul acestor venituri catre contractele de parteneriat public-privat, nu catre bugetul consolidat. In cererea de reexaminare transmisa Parlamentului, Iohannis a mai precizat ca Legea offshore a fost adoptata de Legislativ fara a respecta principiul bicameralismului.

Dragnea a folosit Legea offshore si in razboiul cu Gabriela Firea, insinuand ca nu este o coincidenta ca atacurile edilului Capitalei vin cand se dezbate aceasta lege importanta. De altfel, lideri locali care si-au declarat sustinerea pentru Dragnea au sustinut public ca Firea si sotul sau, Florentin Pandele, ar avea interese in ce priveste gazele din Marea Neagra si ca, de fapt, aceasta ar fi miza razboiului. Despre aceste acuzatii Firea a spus ca sunt modalitati de intimidare si discreditare, cu care ea este la curent

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#offshore Dragnea Iohannis adoptare Senat , #Liviu Dragnea