Rolul lui Iohannis in Guvernul Ponta - Interviu cu C. Pirvulescu

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 11:27
8820 citiri
Rolul lui Iohannis in Guvernul Ponta - Interviu cu C. Pirvulescu
Foto: uslonline.ro

In Romania apare o instabilitate ministeriala, nu guvernamentala, de genul celei din Italia anilor '70, din cauza ca puterea baronilor locali este atat de mare incat vor efectiv sa o exercite preluand ministere, explica analistul Cristian Pirvulescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta comenteaza schimbarile de ministri anuntate vineri de Crin Antonescu si sustine ca prezenta lui Klaus Iohannis in Guvern nu i-a multumit pe pesedisti, motiv pentru care numirea lui va face fie ca relatia dintre PSD si PNL sa se imbunatateasca, fie "sa se incheie o data pentru totdeauna".

Dupa schimbarile de ministri anuntate vineri de PNL fara o discutie prealabila cu premierul, credeti ca exista riscul ruperii USL sau chiar a PNL?

Nu, nu are sens sa exageram. Schimbarile au fost minimale, iar o opozitie fata de Crin Antonescu in acest moment in PNL nu exista si nici nu se va manifesta inaintea alegerilor prezidentiale.

Suntem in precampania pentru prezidentiale, iar PNL se pregateste, inclusiv pentru succesiunea la Antonescu. In ceea ce il priveste pe Iohannis, ramane problema daca va putea fi vicepremier in conditiile in care structura Guvernului nu presupunea ca ministrul de Interne este, ci ministrul de Finante, deci aici este o mica problema si ar fi putin ciudat ca Nicolaescu sa devina viceprim-ministru, iar prim-vicepresedintele partidului sa fie simplu ministru. Pot gasi o solutie, sunt mai multe.

Dar trecand peste chestiunea asta, este o miscare care incearca sa asigure inclusiv succesiunea in PNL, in cazul in care Antonescu devine presedinte sau nu devine presedinte. Este de domeniul evidentei si al bunului simt ca dupa alegerile din noiembrie, Crin Antonescu va parasi PNL, sau macar pozitia de presedinte al lui, fie ca va deveni presedinte al Romaniei, fie ca nu va deveni.

Ca si in celelalte partide romanesti, infrangerea in alegerile prezidentiale inseamna schimbarea din functia de presedinte al PNL.

Revenind la subiect, vorbim despre asezarea PNL pentru alegerile prezidentiale. Existau o serie de nemultumiri legate de prestatia politica in raport cu PNL a unor ministri. Asa se poate explica schimbarea lui Daniel Chitoiu, nici caderea lui Radu Stroe nu a fost o intamplare. In fiecare din aceste cazuri conditiile politice, contextul au permis inlocuirea unor ministri care nu se incadrau exact in linia pe care o stabilise Crin Antonescu, care capatasera o oarecare independenta si influenta in interiorul Guvernului si care colaborau probabil mai bine decat se asteptau multi cu PSD.

Aceasta situatie a fost rezolvata. Iar in ceea ce il priveste pe Gerea este vorba mai degraba de un ministru necunoscut, schimbarea lui tine mai degraba de aceasta incercare de a aduce oameni noi. In plus, e o organizatie importanta a PNL care vrea sa fie reprezentata in Guvern, cea din Alba.

Mai multi lideri PSD au vorbit despre o instabilitate care s-ar crea prin aceste schimbari majore in Guvern. Cum comentati?

Apare in Romania un fel de instabilitate, dar nu una guvernamentala, ci ministeriala. Pe mine ma duce cu gandul la Italia asa-zisei Prime Republici. Mai ales in anii '70-'80, durata unui guvern era in medie de un an. De ce? Pentru ca din interiorul partidelor existau grupari care voiau sa preia pozitii ministeriale. Nu era vorba despre instabilitate guvernamentala, majoritatea parlamentara ramanea, asa cum se intampla si in Romania.

Asta se va intampla nu numai in PNL, pentru ca puterea alesilor locali, asa-numitilor "baroni", este atat de mare incat vor efectiv sa o exercite preluand ministere.

Iar ceea ce s-a intamplat cu Teodor Atanasiu este o dovada, si nu numai. Iohannis este si el reprezentantul unui curent local. Chiar daca vine oarecum din afara partidului, si el reprezinta acelasi gen de interese.

Or, in alegeri, structurile locale sunt esentiale, mobilizarea lor este esentiala, impartirea resurselor catre acestea este importanta, pentru ca primarii nu isi vor mobiliza electoratul stabil, pe care il controleaza, decat daca primesc niste resurse. Disciplina de partid nu mai functioneaza pe baze ideologice, daca o fi functionat vreodata la noi...

Ce parere aveti despre faptul ca Iohannis nu ar renunta la Primaria Sibiului? A si declarat ca se incearca gasirea unei solutii pentru cateva luni. De ce cateva luni?

Nu stiu, dar in principiu nu se poate. Legal nu se poate si cine isi imagineaza ca se va da o ordonanta de urgenta? De ce ar face un cadou PSD PNL-ului? Cu atat mai mult cu cat este de domeniul evidentei ca prezenta lui Iohannis in Guvern nu poate sa ii faca fericiti.

Eu cred ca Iohannis trebuie sa se hotarasca daca vrea o cariera nationala sau nu si, daca vrea una, care poate sa insemne foarte multe lucruri, atunci trebuie sa isi asume riscurile si sa renunte la primarie. Astfel de manevre sunt foarte riscante, inclusiv pentru imaginea omului politic Iohannis, care, din cauza stereotipurilor legate de germani, este buna. In momentul in care se schimba legea pentru un om, imaginea sa nu mai ramane la fel de buna.

Ati spus ca liderii PSD nu vor fi foarte fericiti cu Iohannis in Guvern. De ce? In 2009, Klaus Iohannis a fost cel care a unit cele doua partide, era considerat cea mai buna varianta de premier.

Pentru ca vorbim de etape istorice diferite. Ceea ce se intampla acum 4 ani si jumatate, in contextul in care se discuta despre alegerile prezidentiale din 2009 si de incercarea de a impune o majoritate parlamentara noua, cu Iohannis in frunte, vorbeam despre imaginea internationala a Romaniei.

In momentul de fata PSD se afla la guvernare si nu se mai pune aceasta problema, se pune problema controlului resurselor.

Iohannis s-a dovedit in negocierile cu Dragnea unul dintre personajele cele mai critice in raport cu regionalizarea si descentralizarea, si aici atingem punctul sensibil.

S-a dovedit inflexibil?

Nu neaparat, parerea mea este ca el a jucat mai degraba o carte. S-au discutat foarte multe lucruri, inclusiv avantaje pe care Sibiul le-ar fi putut avea in raport cu Brasovul. Eu nu sunt convins ca discutam despre o viziune clara a lui Iohannis sau a PNL-ului despre regionalizare, cat mai degraba despre blocarea lui Dragnea.

Din punctul meu de vedere, blocarea lui Dragnea nu a fost facuta doar de PNL, ci a fost facuta si din interiorul PSD, din motive care tin mai degraba de incercarea de reconstructie a PSD in mers.

Situatia in care se afla partidele romanesti este foarte grava. Rolul preponderent pe care il au in decizii alesii locali, cu viziunile lor, cu interesele lor, afecteaza grav interesul national in Romania. Partidele politice nu mai reprezinta interesul national, iar Guvernul si conducerea nationala a partidelor nu mai reusesc sa impuna o viziune de genul asta pentru ca, pana la urma, conteaza interesele lui X sau Y, care nu vad interesul national.

Suntem intr-o situatie destul de grava, iar, din punctul meu de vedere, Dragnea reprezinta cel mai bine la nivelul Guvernului interesele acestor baroni locali, asa ca unii din PSD, probabil, si-ar fi dorit ca puterea acestuia sa fie redusa.

Ei bine, Iohannis a reprezentat bine aceste interese. Numai ca, nu trebuie sa uitam, Dragnea nu este un personaj oarecare, este presedintele executiv al PSD. Ca urmare, va incerca, pe cat posibil, sa contracareze o astfel de situatie.

In plus, din informatiile pe care le am, Dragnea s-a dovedit unul dintre cei mai critici socialisti la adresa PNL si a lui Crin Antonescu, unul dintre cei care au facut presiuni permanente pentru o candidatura pesedista la prezidentiale a USL.

Cred ca, in conditiile astea, numirea lui Iohannis incearca sa lamureasca si relatiile dintre cele doua partide, astfel incat situatia sau sa se imbunatateasca, sau sa se incheie o data pentru totdeauna. De unde putem trage concluzia ca cele cateva luni de care vorbea Iohannis ar putea sa fie si cele pe care PNL le-ar mai putea petrece la guvernare.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Pirvulescu Iohannis ministru Interne, #Iohannis vicepremier, #Iohannis Guvern Ponta , #PNL