Ce considera Iohannis "nenegociabil" in politica externa

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 19:07
5301 citiri
Ce considera Iohannis "nenegociabil" in politica externa
Foto: Digi24

Presedintele in exercitiu al PNL, Klaus Iohannis, s-a declarat, miercuri, un sustinator al statului de drept si a dezvaluit care sunt, din punctul sau de vedere, lucrurile "nenegociabile" in politica externa a Romaniei.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Iohannis a fost intrebat de jurnalisti daca si el, in calitate de potential prezidentiabil al PNL, a fost convocat la Ambasada SUA de la Bucuresti la fel ca si Cristian Diaconescu, prezidentiabilul PMP.

Cristian Diaconescu, invitat pentru discutii la Ambasada SUA: Raman de partea justitiei

"Eu nu obisnuiesc sa fiu convocat undeva si, una peste alta, nu sunt prezidentiabil, sunt presedinte in exercitiu al PNL. Daca cineva doreste, sunt dispus sa fac acest lucru", a raspuns Klaus Iohannis, referindu-se la posibila sa candidatura la prezidentialele din noiembrie din partea PNL si a PDL.

Intrebarea a fost reformulata, cerandu-i-se lui Klaus Iohannis sa isi spuna punctul de vedere cu privire la parteneriatul strategic al Romaniei cu Statele Unite si sa comenteze "mesajul puternic" dat de cei trei senatori americani prezenti la Bucuresti in acest weekend, referitor la faptul ca relatiile dintre cele doua tari pot fi afectate daca Parlamentul pune piedici luptei DNA cu coruptia.

"Unul dintre conceptele cele mai puternice pe care doresc sa le sustin este statul de drept. Pentru asa ceva este evident ca trebuie sa continuam parteneriatele care sunt vitale pentru viitorul Romaniei.

Daca ma intrebati pe mine in calitate de presedinte PNL, raspunsul e unul simplu: eu voi milita in toate circumstantele pentru pastrarea si intarirea parteneriatului strategic cu SUA, a rolului nostru jucat in NATO si a rolului nostru jucat in UE. Aceste lucruri sunt nenegociabile, ele sunt definitorii si importante pentru viitorul Romaniei", a declarat Klaus Iohannis.

Senatorul republican John McCain a fost prezent sambata la Bucuresti, impreuna cu senatorii Ron Johnson si Chris Murphy, prilej cu care acestia s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu, cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Trei senatori americani sunt la Bucuresti: Ce le cer romanii din SUA

John McCain a spus despre Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, ca este un adevarat erou, iar faptul ca Parlamentul refuza in mod repetat solicitarile de arestare depuse de aceasta institutie afecteaza relatiile SUA cu Romania.

"Cred ca este un adevarat erou si evident, daca Parlamentul a actionat in asa fel incat sa-i restrictioneze activitatea si sa o dea inapoi, asta ne afecteaza relatiile. Nu incercam sa le spunem oamenilor de aici ce ar trebui sa faca, dar avem anumite standarde universale pe care ne asteptam ca toata lumea sa le respecte cat mai mult posibil.

Tara noastra nu este lipsita de coruptie, se intampla tot timpul, dar ne luptam cu ea. Deci vrem sa vedem progres in acest domeniu. Si din nou, nu incercam sa interferam, doar incercam sa spunem clar ca ne afecteaza relatiile cu Romania, dar si cu alte tari", a spus McCain.

Senator american: O dezbatere in SUA despre protejarea imunitatii parlamentarilor ar fi de tot rasul (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Iohannis stat drept, #Iohannis politica externa nenegociabil, #Iohannis parteneriat SUA , #PNL