Iohannis: In timpul vietii noastre, Romania nu va fi ca Germania; e o iluzie

Joi, 13 Iunie 2013, ora 18:57
3396 citiri
Iohannis: In timpul vietii noastre, Romania nu va fi ca Germania; e o iluzie
Foto: Ziare.com

Primarul municipiului Sibiu, prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis, face o comparatie intre Germania si Romania, evalueaza calitatile turistice ale orasului pe care il conduce si evita sa spuna unde se va vedea peste trei ani.

Edilul sibian, aflat la al 13-lea an de mandat, afirma ca a realizat "cam tot" din ce le-a promis locuitorilor orasului, dar si ca, din punctul de vedere al economiei si al ratei somajului, Sibiul sta "foarte bine".

"Nu am avut regrese in niciun an, nici macar in anii de criza si multe firme care s-au stabilit in Sibiu in ultimii ani s-au apucat de lucrari de extindere. (...) Somajul in municipiul Sibiu este in continuare foarte mic (...), nu este o tema somajul in municipiul Sibiu, ceea ce arata ca sunt suficiente locuri de munca pentru sibieni", a declarat Iohannis.

Acesta da vina pe "situatia generala economica" pentru faptul ca nu au mai aparut noi investitori in Sibiu, subliniind insa ca orasul este "intre primele locatii" din Romania in ce priveste destinatiile turistice din anul 2013.

"S-a vazut in toate publicatiile de specialitate, inclusiv in publicatii internationale care in ultimii ani constant ne situeaza la cel mai romantic, cel mai recomandat, lucru care confirma ca am mers pe un drum bun in promovarea Sibiului. Acum, in ce pozitie suntem in Europa, dintre toate localitatile, este greu de evaluat, dar toate aceste aparitii in publicatii prestigioase arata ca ne indreptam vertiginos spre partea de sus a clasamentului", a spus primarul.

Unde se vede Iohannis peste trei ani

Intrebat unde se vede peste trei ani - primar in continuare, sef de regiune sau prim-ministru, prim-vicepresedintele PNL a raspuns: "Asta vom vedea. Ce va fi peste trei ani, vom putea discuta peste doi ani mai bine. Acum sunt prea multi factori care greu pot fi evaluati".

Cu toate acestea, edilul a recunoscut ca nu vrea sa paraseasca orasul si ca are "aceeasi dorinta de a ramane in Sibiu", adaugand ca "este foarte devreme" sa se gandeasca daca orasul poate fi capitala regionala.

Comparatie Romania-Germania

Klaus Iohannis crede ca sunt multe lucruri asemanatoare intre Romania si Germania: "Daca Romania este tara membra a UE, foarte multe lucruri sunt la noi la fel ca la ei. Si vor fi din ce in ce mai multe", insa recunoaste si diferentele dintre cele doua tari.

"Este putin probabil sa credem ca vom prinde, pe timpul vietii noastre, timpurile in care noi vom avea acelasi venit pe cap de locuitor ca si cei din Germania, sau acelasi nivel de realizare a infrastructurii rutiere, sau altele. Este o iluzie. Ceea ce putem sa facem si trebuie sa facem este sa ajungem la un nivel de trai acceptabil si poate sa ajungem la micsorarea deosebirii dintre Europa de Vest si Romania, dar sa numaram in ani decalajul, dupa mine, nu face nici un sens. Cred ca tine mai degraba de zona bancurilor", a punctat primarul, care a sustinut ca isi doreste sa imbatraneasca in Sibiu.

Intrebat care este cea mai scurta distanta, in politica, intre doua puncte A si B, prim-vicepresedintele PNL a raspuns: "Cea mai scurta legatura intre A si B in termeni de geometrie clasica este dreapta, dar daca vrem sa trecem in zona mai practica, cel mai scurt drum intre A si B este cel cunoscut".

Totodata, Iohannis a recunoscut ca este un politician al compromisului "atunci cand este rezonabil": "Nu poti face politica fara compromisuri". In schimb, a afirmat ca "e bine ca un politician sa aiba principii putine si sanatoase, fiindca daca are prea multe si prea artificiale, ajunge cam repede sa si le incalce".

Nu in ultimul rand, intrebat daca spera la mai mult, odata ce este deja primar si prim-vicepresedinte PNL, edilul sibian a raspuns: "Nu am astfel de sperante si nici nu visez la mariri pe functii. La varsta la care am ajuns, daca ai vrut sa obtii ceva, ai obtinut. Orice altceva este poate un bonus, dar nu ceva ce trebuie neaparat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Klaus Iohannis comparatie Romania Germania, #Iohannis turism Sibiu, #Iohannis viitor politic , #PNL