Iohannis, lovitura finala a lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 21 Februarie 2013, ora 20:12
9656 citiri
Iohannis, lovitura finala a lui Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Odata cu intrarea primarului Sibiului in PNL, Crin Antonescu si-a asigurat practic mandatul si linistea de care avea nevoie pana la alegerile prezidentiale, oricand ar avea acestea loc.

Prin aceasta mutare a echilibrat atat raportul de forte fata de PSD, in USL, si a inchis definitiv gura micutului grup isteric de disidenti fara cauza de la Sectorul 1.

In fotbal s-ar fi numit transferul anului. Dar, la fel ca in fotbal, dupa lovitura de imagine, Klaus Iohannis trebuie sa confirme prin rezultate concrete.

Pana atunci, un deliciu mai savuros decat zbaterea Elenei Udrea, de exemplu, in anonimatul in care a picat intreaga oaste rasfirata a PDL, este bulversarea provocata de cooptarea lui Iohannis de catre Crin Antonescu in randul taberei inca fidela presedintelui lor Traian Basescu.

Unii au ramas blocati in chestiunea de statut si legalitate a situatiei lui Iohannis in calitate de primar vis-a-vis de posibilitatea alegerii sale intr-o functie de conducere in PNL, ceilalti au incercat din rasputeri sa il ameninte pe Ponta si chiar stabilitatea insasi din USL cu personalitatea extrem de vanitoasa a primarului Sibiului.

Restul pur si simplu au dat in balbaiala si nu au putut articula decat prostii de genul "este desigur un neamt de valoare, dar..." Evident, poti sa spui ca vezi in intrarea lui Iohannis in PNL momentul in care partidul va avea in fruntea sa doi dictatori in loc de unul. Poti sa crezi si ca Iohannis se va alatura nu peste mult timp grupului de disidenti din jurul lui Chiliman. Pacat ca primarul Sectorului 1 din Bucuresti nu s-a putut abtine si a recunoscut si el in Iohannis o achizitie majora a partidului.

Cel mai probabil, Iohannis va inchide gura rasculatilor fara macar sa rosteasca vreun cuvant. Capitalul urias de incredere de care se bucura Iohannis are la baza o imagine pana acum impecabil intretinuta.

Nici nu conteaza aici daca ea e corect formata, daca are si motive solide, sau e doar rodul unei exagerari norocoase turnata pe un fond urias de dezamagire inregistrat in randul romanilor. Adevarul va iesi la iveala abia dupa ce Klaus Iohannis va lasa administratia locala pentru a profesa la nivel central national.

Dincolo insa si de asta, de calculele mai mult sau mai putin morale ale primarului Sibiului in legatura cu oportunitatile pe care i le-ar putea aduce regionalizarea din moment ce a renuntat la imaginea sa independenta si a pus-o si in slujba unui partid, lovitura cea mai abil tintita de cuplul Antonescu - Iohannis, constient sau nu, premeditat ori ba, este chiar in dreptul PSD tot mai framantat al lui Victor Ponta.

Asadar, nu pentru Victor Ponta, ci un antidot la miscarile tot mai agitate si mai haotice care au loc de ceva vreme in Partidul Social Democrat. Cu sau fara stirea lui Ponta, oricum destul de clar prin mesajele lor tot mai transparent exprimate in ultimul timp, unele capetenii si baroni mai noi sau mai vechi din PSD credeau ca pot inclina balanta definitiv in USL si la guvernare inspre partidul pe care spera sa il controleze asa cum il dirijau pe vremuri.

Cu aducerea lui Iohannis in PNL, Crin Antonescu o spune fara sa rosteasca nici el ca, la o adica, la o suparare, in cazul in care cuiva din PSD ii trece prin cap sa rupa intelegerea si sa se arunce in lupta pentru prezidentiale si un om propriu - pe fata sau furis - PNL nu e cu nimic mai prejos si vine cu o propunere si mai buna: un cuplu presedinte-premier care acopera si mai bine orice ar putea furniza pana atunci PSD.

Iar daca PSD se baza pana acum pe mandatele sale mai multe in Parlament si pe usurinta cu care ar strange diferenta, din momentul asta trebuie sa isi refaca putin calculele: Iohannis a demonstrat in 2009 ca poate aduna in jurul sau o coalitie mult mai larga si mai solida decat oricare alta propunere de premier.

Ca mesajul a fost inteles e clar si din promptitudinea cu care Dragnea a insistat sa laude calitatile lui Crin Antonescu - "se trezeste devreme si munceste mult". Sic!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Crin Antonescu Klaus Johannis PNL, #Ponta Johannis premier , #PNL