Klaus Iohannis, povara sau sprijin pentru PNL

Duminica, 17 Iulie 2016, ora 23:05
5608 citiri
Klaus Iohannis, povara sau sprijin pentru PNL

Absorbtia UNPR de catre PMP reprezinta evenimentul politic al saptamanii.

Aceasta alianta ii ofera cateva avantaje lui Traian Basescu pentru confruntarea din toamna, de exemplu, filialele UNPR din tara sunt extrem de valoroase, pentru ca permit PMP sa aiba oameni in toate sectiile de votare, ceea ce inseamna cateva procente in plus si o sansa buna sa treaca de pragul electoral de 5 procente si sa intre in Parlament.

Pe de alta parte, asistam la o consolidare a USR, care incearca sa realizeze o platforma politica unde sa atraga lideri locali si regionali veniti din societatea civila, cei care au avut impact in alegerile locale. Strategia USR este sa se concentreze pe electoratul din orasele mari si, astfel, sa reuseasca sa obtina voturi pentru a trece de pragul electoral.

PSD, cel mai probabil, va confirma procentele luate la alegerile locale si va obtine in toamna undeva in jur de 35% din numarul total de voturi. In aceste conditii, exista multe sanse sa fie formatiunea politica ce va castiga alegerile si va incerca sa formeze echipa guvernamentala.

Teoria guvernului de uniune nationala vine dinspre Palatul Cotroceni si nu dinspre PNL. Cred ca presedintele Klaus Iohannis doreste sa-l pastreze pe Dacian Ciolos la conducerea Executivului. Cei doi au colaborat bine, nu au existat tensiuni vizibile, iar singura sansa a actualului presedinte de a obtine un nou mandat e sa fie sprijinit de PNL si sustinut de un Dacian Ciolos care poate avea rezultate bune ca prim-ministru pentru anul 2019, atunci cand vor fi alegeri prezidentiale.

Problema e ca nici PNL si nici PSD nu-si doresc sa guverneze impreuna. Ar fi un dezastru de imagine, de fapt, o intoarcere la USL, cel putin asa va percepe o parte din opinia publica.

Desfasurarea evenimentelor ulterioare alegerilor generale ar fi mult mai predictibila daca PNL ar reusi sa obtina cele mai multe voturi.

Abia atunci, izolarea PSD ar fi posibila prin realizarea unei majoritati de centru-dreapta. Dar, in acest moment, nimeni nu e sigur ca liberalii vor avea forta sa termine pe primul loc.

Din pacate, la nivelul partidului, reforma pare a fi inghetata. Domnul Blaga si doamna Gorghiu raman pe pozitii si in campania urmatoare. Nu se intrevede realizarea vreunei mari surprize, dar, in opinia mea, ar trebui sa vina cu ceva, iar singura posibilitate ar fi aducerea lui Dacian Ciolos in tabara liberala.

Pe de alta parte, o astfel de mutare, in cazul in care liberalii nu trec de PSD, va reprezenta iesirea din joc a actualului premier, iar o majoritate PSD-PMP-UDMR va fi mult mai probabila.

Din pacate, cea mai mare problema a liberalilor ramane Klaus Iohannis. Acesta nu reuseste sa le ofere acel sprijin care ar putea fi decisiv in lupta cu PSD, dar liberalii nici nu pot castiga fara el, o indepartare de actualul sef al statului ar insemna un dezastru, pentru ca nu au cu ce sa inlocuiasca golul creat.

Klaus Iohannis pacatuieste prin izolare, prin indecizie si prin faptul ca si-a ignorat sustinatorii. E un presedinte care nu a facut nimic fundamental gresit, dar nici nu a fost prezent.

Asocierea cu Dan Mihalache in primul an petrecut la Cotroceni a fost o catastrofa, incercarea de a castiga un electorat nou a fost, de asemenea, o strategie gresita si astfel a ajuns in situatia actuala in care nu mai are o influenta importanta la nivelul perceptiei publice.

Acesta e motivul pentru care PNL nu poate profita de situatia dificila prin care trece PSD, nu poate propune o platforma politica si nu poate atrage oameni credibili care sa-l ajute sa castige alegerile.

Toate sperantele sunt acum pe ceea ce se anunta a fi "proiectul de tara", coordonat de Klaus Iohannis, in fapt un program politic cu care presedintele incearca sa revina in arena, sa-l seduca pe Dacian Ciolos si sa le ofere liberalilor continut doctrinar pentru viitoarea campanie electorala.

Dar nu cred ca alegatorii vor putea fi mobilizati numai prin "cuvinte potrivite", mai au nevoie si de lideri in care sa aiba incredere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Iohannis PNL alegeri parlamentare , #PNL