Liberalii, si batuti, si cu banii luati

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 19:16
10996 citiri
Liberalii, si batuti, si cu banii luati

Daca tragem linie si socotim, putem observa ca din aceasta schimbare de guvern cel mai prost au iesit liberalii, adica fix partidul presedintelui.

Alina Gorghiu spunea in sedinta de investire a Guvernului Ciolos ca marele castig este trimiterea PSD in Opozitie, faptul ca PSD nu mai e la butoane.

Asa sa fie? Adica trebuie sa cred ca dl Dancu este un tehnocrat "asexuat" politic, ca imensul buget de care dispune va fi impartit pana la ultimul leu pe criterii complet non-partinice, ca dl Dancu nu-si construieste cu ajutorul acestui buget de impartit masa critica in PSD pentru a ajunge presedintele partidului, daca dl Dragnea intra la puscarie?

Trebuie sa cred, poate, ca nici UNPR nu mai este la guvernare prin tehnocratul Toba?

In plus, cum sa spui ca PSD nu mai este la guvernare in conditiile in care functionarimea de diferite ranguri este preponderent social-democrata, iar Dacian Ciolos a promis deja ca nu va rade tot?

Cum sa spui ca PSD nu mai e la guvernare in conditiile in care are mai toti prefectii, iar schimbarea lor depinde de - ce sa vezi? - Vasile Dancu?

Mai degraba as spune ca PSD a ramas la guvernare, cu masca tehnocrata, pastrand ce era mai valoros in perspectiva anului electoral. Avand in vedere ca era principalul partid al guvernarii, deci furia oamenilor l-a vizat in principal, cred ca aceasta este o performanta mult peste asteptari avand in vedere conditiile in care a fost maturat Guvernul Ponta.

Da, sunt voci in PSD care maraie, dar asta cred ca tine mai degraba de rivalitatile interne si de marcarea unor teritorii in perspectiva unei posibile noi lupte pentru putere, daca dl Dragnea iese din scena.

Dar cineva chiar nu e la guvernare. Deloc. PNL. Desi este partidul fara a carui logistica dl Iohannis nu iesea presedinte, desi venea din Opozitie, deci nu avea responsabilitati directe pentru furia acumulata si descarcata dupa tragedia Colectiv, iata-l ramas cu totul pe dinafara.

Ba si cazut nitelus in ridicol cu propunerea Baciu venita pe filiera dlui Busoi. "Astia-s tehnocratii PNL?", s-or fi intrebat multi.

PNL nu are nici macar un tehnocrat important in acest guvern in raport cu care nu e si nici nu va putea fi in Opozitie, fiind vorba despre guvernul presedintelui. Asa ca vor sustine fortat Guvernul care conserva in buna masura puterea PSD - adica, vorba unui banc, si batuti, si cu banii luati.

Nu mi se pare de mirare ca liberalii cu care am vorbit, ca e vechi PNL sau fost PDL, mi-au exprimat aceeasi frustrare profunda si sentimentul amar ca au fost tradati de presedinte, care i-a folosit si acum i-a arucat la cos.

Imi povestea cineva ca la ultimul BPN atmosfera era atat de incarcata incat se intreba daca la prima tigara aprinsa nu o sa explodeze sala. Dincolo de aceste vorbe off the record sunt si faptele care confirma starea, adica votul liberal pe ordonanta de majorare cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, o fronda explicita la presedinte.

Pe de-o parte, au dreptate sa fie furiosi. Nu erau cu nimic mai buni sau mai rai cand au tras la campania dlui Iohnnis. Daca "put" acum, cum de nu au "putit" si atunci?

Apoi, pentru evolutia partidului, buna sau rea, cum a fost ea, presedintele are o raspundere directa, cat timp Alina Gorghiu a fost sustinuta (unii folosesc verbul impusa) de dl Iohannis ca sa-i succeada la conducerea PNL.

Dar PNL are si vina lui majora pentru ceea ce i se intampla.

In primul rand, pentru ca nu a reusit sa creeze asteptarea. Ca partid de opozitie, care a beneficiat de bonusul prezidentialelor, normal ar fi fost ca piata sa-i scandeze numele si pe al premierului liberal. Nu numai ca nu s-a intamplat asta, dar strada a aratat ostilitate si fata de liberali, asimilati mizeriei politice generale.

Asteptarea nu o generezi facand un program de guvernare, pe care nu l-a citit decat Guvernul Ponta ca sa se inspire sau ca sa isi aleaga liniile de atac. O generezi venind cu o echipa proaspata, care sa castige in timp increderea ca vrea si poate altceva.

Asteptarea o generezi dand semnale ferme de reforma, nu defiland cu Adomnitei, Busoi si Gutau, nu trimitand prin toate studiourile de televiziune baronii.

Apoi, liberalii ar fi trebuit sa inteleaga ca esti tratat fix asa cum meriti, nici mai bine, nici mai rau. Cand te dai pe gratis, fara conditii, fara o minima opozitie, cand te faci pres de sters picioarele, pres vei fi.

Obedienta, ca sa nu zic slugarnicia, PNL fata de presedintele Iohannis mi se pare cu mult peste ceea ce am vazut in relatia PDL-Basescu. Acolo, pana sa distruga Elena Udrea tot, cu consecintele cunoscute deja, mai existau un Blaga, un Videanu si mai ales un Berceanu, care se luau de revere cu Traian Basescu pentru ca aveau un trecut complex impreuna, au plecat din acelasi loc, luptasera umar la umar.

Fostul presedinte mai intampina rezistenta, dar nu isi permitea sa umileasca explicit partidul.

Dl Iohannis o face pentru ca isi permite. Imaginea celor doi copresedinti spasiti si resemnati, care dupa consultarile de la Cotroceni nu spuneau decat cum accepta ei neconditionat si neabatut orice vrea presedintele, a avut o doza de derizoriu.

Si atunci de ce sa se fi obosit cineva sa vada ce vor, ce sensibilitati au, ce oameni ar vrea sa impuna, cand ei oricum s-au dat legati de la inceput?

In aceste conditii, nu vad un viitor lin pentru PNL. Ori intelege cu adevarat de ce piata l-a respins si ca loialitatea fata de presedinte nu inseamna obedienta, ori s-ar putea face tandari ca un colos cu picioare de lut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PNL Iohannis Ciolos guvernare, #PNL sprijin Iohannis , #PNL