Mircea Kivu: Venirea lui Iohannis il va ajuta pe Crin Antonescu la Congres

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 19:38
2817 citiri
Mircea Kivu: Venirea lui Iohannis il va ajuta pe Crin Antonescu la Congres
Foto: B1 TV

Intrarea lui Klaus Iohannis in PNL ii va fi de ajutor lui Crin Antonescu la Congresul din acest weekend si nu este un semn ca PSD si PNL vor rupe USL in perioada imediat urmatoare, considera sociologul Mircea Kivu.

Intrebat de Ziare.com cum apreciaza decizia luata de primarul Sibiului, ca pe o actiune politica de substanta sau doar ca pe o lovitura de imagine, Mircea Kivu a raspuns: "Dupa cum il cunoastem pe Klaus Iohannis nu prea e un om care sa se preteze la actiuni intempestive, care sa aiba doar o functie de imagine, deci cred ca mai degraba e o actiune de substanta".

Antonescu il vrea pe Iohannis in conducerea PNL: E bun de premier. Si de presedinte

Ca si alti comentatori ai anuntului facut miercuri de presedintele PNL si primarul Sibiului, Mircea Kivu spune ca nu intelege deocamdata care este interesul urmarit de acesta din urma.

"E greu de spus, dar ma gandesc ca dupa 12 ani de politica in calitate de independent, pentru ca, de fapt, sustinerea Forumului Democrat German era una simbolica, a simtit nevoia sa intre intr-o organizatie mai mare. Dar o sa vedem in functie de evolutiile urmatoare. Dansul deja stim ca a avut o tentativa de a deveni prim-ministru si, la momentul respectiv, varianta a avut o sustinere importanta din partea electoratului", a comentat sociologul, referindu-se la anul 2009, cand PNL, PSD, UDMR si grupul minoritatilor nationale l-au sustinut pe Klaus Iohannis pentru a prelua functia de premier in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale.

Astazi este insa greu de spus daca acesta mai beneficiaza de aceeasi sustinere publica si politica. "Intre timp s-au facut eforturi pentru a i se altera imaginea. Imediat dupa ce a aparut proiectul Iohannis, au inceput sa apara si tot felul de vesti despre tot felul de presupuse nereguli prin Primaria de la Sibiu.

In general, oamenii politici care isi creeaza o platforma ca independenti sau semi-indepedenti, cum este cazul de fata, in momentul in care se inscriu intr-un partid incep sa o piarda. E posibil ca si domnia sa sa aiba o oarecare pierdere de imagine", a comentat Mircea Kivu.

Klaus Iohannis, sub lupa Camerei de Conturi Sibiu - prejudiciu adus statului

Sociologul spune ca nu i s-a parut ca Victor Ponta a fost luat prin surprindere de intrarea lui Iohannis in PNL, cu toate ca acesta daduse astfel de semne in timpul declaratiilor facute la Cluj miercuri, dupa ce informatia aparuse in presa.

"Mie nu mi s-a parut surprins, cred ca pur si simplu nu a vrut sa comenteze inainte ca Antonescu sa faca publica decizia respectiva", a declarat acesta.

Pe de alta parte, sociologul nu crede ca formarea neoficiala in USL a celor doua cupluri prezidentiabil-viitor premier, Sorin Oprescu-Victor Ponta (PSD) si respectiv Crin Antonescu-Klaus Iohannis (PNL), ar prefigura o ruptura rapida a USL.

"Oricum in 2016 ma astept ca cele doua formatiuni, PSD si PNL, sa candideze separat la alegeri. In 2014 insa mi se pare greu de crezut ca va aparea o ruptura pentru ca, deocamdata, ambele parti par multumite cu statu-quo-ul actual", a declarat acesta, adaugand ca nici macar recentele declaratii ale lui Klaus Iohannis la adresa lui Victor Ponta nu pot fi inscrise fara putinta de tagada intr-un atac clar al PNL la adresa PSD.

Iohannis: Ponta face copy-paste dupa Boc la salarizare si angajari

Iohannis: Nu cred intr-o noua suspendare. Condamnatii nu au ce cauta in Parlament

In schimb, principalul beneficiar al acestei miscari politice surprinzatoare este Crin Antonescu, puternic contestat in aceste zile, premergatoare Congresului, de aripa Chiliman-Tariceanu-Orban.

"E clar ca pentru congresul din acest weekend venirea lui Iohannis il ajuta pe Crin Antonescu. Vine cu o veste buna, care s-ar putea sa mute accentul de pe actiunile grupului care il contesta spre aceasta noua achizitie politica", a punctat Mircea Kivu.

In ceea ce priveste principalul partid al Opozitiei, PDL, care nu are inca un tandem prezidentiabil-viitor premier, Mircea Kivu spune ca inca nu s-au limpezit lucrurile.

"Acolo cred ca trebuie sa mai asteptam un pic, sa ne lamurim ce se intampla. Eu ma astept sa mai existe o candidatura in afara celor doua anuntate pana acum. Deocamdata a aparut pe surse candidatura Monicai Macovei, nu stiu daca o sa se confirme, dar, repet, eu cred ca o sa mai existe o candidatura la presedintia PDL", a declarat acesta.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Mircea Kivu Johannis PNL, #Johannis intrare PNL , #PNL