Primul rateu la scena deschisa a lui Klaus Iohannis (Opinii)

Luni, 30 Iunie 2014, ora 15:00
6598 citiri
Primul rateu la scena deschisa a lui Klaus Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/Crin Antonescu

Trebuie sa recunoastem ca, pana acum, Klaus Iohannis nu s-a prea lasat contaminat de balbaielile obisnuitilor nostri politicieni, foarte guresi la televizor si totdeauna gata sa-si dea cu dreptu-n stangu', fara jena de telespectatori. Sobru si bine calculat, a mers pe principiul: punct ochit, punct lovit.

Iata insa ca abilul domn Antonescu a reusit sa-l teleghideze intr-o directie serpuita, tocmai la congresul partidului, cand se presupune ca venise bine pregatit si, daca nu se lasa teleghidat, nu s-ar fi expus sa prezinte o decizie pe care s-o retraga mintenas de la vot, dupa cunoscutul joc dambovitean: na-ti-o tie, da-mi-o mie. Ce trebuie sa inteleg din asta?

Scenariul I: domnul Iohannis a fost luat pe nepregatite

Aparentele lasa de inteles ca intentia de a candida a lui Crin Antonescu a aparut cam netam-nesam, incurcandu-l pe Klaus Iohannis, care isi pregatise rezolutia conform unui calcul precis, anume ca sa nu dea cumva gres. Cartile erau dinainte facute.

Daca Antonescu si-ar fi anuntat candidatura macar cu o zi inainte, n-ar fi avut rost ca Iohannis sa prezinte o rezolutie, pe care s-o retraga imediat.

Este greu sa spui daca Antonescu a picat in ceasul al doisprezecelea trecute fix, din cauza mersului sau caracteristic in zigzag sau a intentiei de a trage rapid presul de sub picioarele prietenului Iohannis, tocmai in momentul cand acesta marca un meritat, dar invidiat succes.

Iar domnului Iohannis, care nu si-a dat doctoratul in cei sapte ani de acasa pe maidanele obisnuitelor Antene, nu i-a ramas decat sa aprecieze cat de puternic devine partidul in momentul cand are doi candidati, sa-si exprime scrasnind din dinti bucuria de a concura cu bunul sau prieten, presedintele Crin, dar sa amane hotararea, ca sa faca altfel cartile.

Scenariul II: totul pare un aranjament, dinainte calculat

Nu este un secret ca visul de aur al lui Crin Antonescu este Palatul Cotroceni. O dovedeste infatuarea cu care se instalase pe scaunul provizoriu de acum doi ani, fudulia cu care le striga de acolo liderilor europeni ca "presedintelui Romaniei, chiar si interimar, nu-i da nimeni ordine", felul cum, simtindu-l pe Ponta periculos, a facut USL-ul zob si in sfarsit cum tot renunta sa mai candideze in stilul: adio, dar ma intorc la tine.

Acum, cand cred ca a simtit ca-i scapa printre degete pohta ce-a pohtit, cum zicea Delavrancea, poate i-a reamintit prietenului Klaus ca el l-a adus in fruntea PNL, anume ca sa-i netezeasca elegantul covor rosu la Cotroceni.

Iar domnul Klaus, invatat din mosi stramosi ca, vorba ceea, ein Mann, ein Wort, probabil a simtit ca nu poate conta pe un vot scos din palarie si nepregatit.

Ca urmare, e posibil sa fi acceptat mica sceneta, care ar putea sa-l mai salveze pe Crin Antonescu, in cazul cand votul nu-l mai da congresul, ci Delegatia Permanenta, unde ai timp sa pregatesti starea de spirit.

In plus, felul in care a aterizat Crin Antonescu la Congres, primit cu simpatie chiar de viitorul sau contracandidat, ar putea sa-i aduca ceva din capitalul electoral pierdut.

Scenariul III: sa i se fi ahtiat oare lui Klaus Iohannis?

Imi inchipui cat de mult l-a dezgustat pe Iohannis o afirmatie a europarlamentarei Norica Nicolai, care pe mine m-a scarbit si sunt convins ca multor pro-europeni le-a facut greata. Cu argumentul ca ea e romanca, pretinde ca si preseditele sa fie la fel de roman.

Daca era turcoica, poate si-ar fi dorit un presedinte turc, sau unul tatar daca era tataroaica. Halal europarlamentar, dar asta e treaba ei. S-o judece cei de la ALDE sau PPE.

Dar noi, cei care cunoastem propria istorie, ne aducem de buna seama aminte ca tot un etnic german a pus umarul cu atata eficienta la emanciparea Romaniei, scoaterea ei din sfera ruso-turca si trimiterea ei pe orbita europeana.

Stramosul liberalilor, acel patriot care s-a zbatut personal ca sa aduca un etnic german pe tronul romanesc, s-ar rasuci in mormant astazi, auzind ce fel de Norica a ajuns sa-si zica liberala.

Si ma intreb, ca omul: auzind-o, nu i-a dat prin gand chibzuitului Iohannis ca, odata ajuns la Cotroceni, mai pot sa apara si alte Norice, agitand cine stie ce Antena impotriva sa?

Intr-un fel, poate i-ar conveni si lui Klaus Iohannis sa-i intinda prietenului Crin un colac de salvare, in momentul cand da din maini, dar nu stie sa inoate. Poate i-ar conveni sa ramana presedinte de partid, asa cum a fost intelegerea de la inceput, iar in viitor vom mai vedea, ca doar n-au intrat zilele in sac.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis presedinte PNL, #Crin Antonescu candidat presedintie, #alegeri prezidentiale 2014 , #PNL