Primul rateu la scena deschisa a lui Klaus Iohannis (Opinii)

Luni, 30 Iunie 2014, ora 15:00
6598 citiri
Primul rateu la scena deschisa a lui Klaus Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/Crin Antonescu

Trebuie sa recunoastem ca, pana acum, Klaus Iohannis nu s-a prea lasat contaminat de balbaielile obisnuitilor nostri politicieni, foarte guresi la televizor si totdeauna gata sa-si dea cu dreptu-n stangu', fara jena de telespectatori. Sobru si bine calculat, a mers pe principiul: punct ochit, punct lovit.

Iata insa ca abilul domn Antonescu a reusit sa-l teleghideze intr-o directie serpuita, tocmai la congresul partidului, cand se presupune ca venise bine pregatit si, daca nu se lasa teleghidat, nu s-ar fi expus sa prezinte o decizie pe care s-o retraga mintenas de la vot, dupa cunoscutul joc dambovitean: na-ti-o tie, da-mi-o mie. Ce trebuie sa inteleg din asta?

Scenariul I: domnul Iohannis a fost luat pe nepregatite

Aparentele lasa de inteles ca intentia de a candida a lui Crin Antonescu a aparut cam netam-nesam, incurcandu-l pe Klaus Iohannis, care isi pregatise rezolutia conform unui calcul precis, anume ca sa nu dea cumva gres. Cartile erau dinainte facute.

Daca Antonescu si-ar fi anuntat candidatura macar cu o zi inainte, n-ar fi avut rost ca Iohannis sa prezinte o rezolutie, pe care s-o retraga imediat.

Este greu sa spui daca Antonescu a picat in ceasul al doisprezecelea trecute fix, din cauza mersului sau caracteristic in zigzag sau a intentiei de a trage rapid presul de sub picioarele prietenului Iohannis, tocmai in momentul cand acesta marca un meritat, dar invidiat succes.

Iar domnului Iohannis, care nu si-a dat doctoratul in cei sapte ani de acasa pe maidanele obisnuitelor Antene, nu i-a ramas decat sa aprecieze cat de puternic devine partidul in momentul cand are doi candidati, sa-si exprime scrasnind din dinti bucuria de a concura cu bunul sau prieten, presedintele Crin, dar sa amane hotararea, ca sa faca altfel cartile.

Scenariul II: totul pare un aranjament, dinainte calculat

Nu este un secret ca visul de aur al lui Crin Antonescu este Palatul Cotroceni. O dovedeste infatuarea cu care se instalase pe scaunul provizoriu de acum doi ani, fudulia cu care le striga de acolo liderilor europeni ca "presedintelui Romaniei, chiar si interimar, nu-i da nimeni ordine", felul cum, simtindu-l pe Ponta periculos, a facut USL-ul zob si in sfarsit cum tot renunta sa mai candideze in stilul: adio, dar ma intorc la tine.

Acum, cand cred ca a simtit ca-i scapa printre degete pohta ce-a pohtit, cum zicea Delavrancea, poate i-a reamintit prietenului Klaus ca el l-a adus in fruntea PNL, anume ca sa-i netezeasca elegantul covor rosu la Cotroceni.

Iar domnul Klaus, invatat din mosi stramosi ca, vorba ceea, ein Mann, ein Wort, probabil a simtit ca nu poate conta pe un vot scos din palarie si nepregatit.

Ca urmare, e posibil sa fi acceptat mica sceneta, care ar putea sa-l mai salveze pe Crin Antonescu, in cazul cand votul nu-l mai da congresul, ci Delegatia Permanenta, unde ai timp sa pregatesti starea de spirit.

In plus, felul in care a aterizat Crin Antonescu la Congres, primit cu simpatie chiar de viitorul sau contracandidat, ar putea sa-i aduca ceva din capitalul electoral pierdut.

Scenariul III: sa i se fi ahtiat oare lui Klaus Iohannis?

Imi inchipui cat de mult l-a dezgustat pe Iohannis o afirmatie a europarlamentarei Norica Nicolai, care pe mine m-a scarbit si sunt convins ca multor pro-europeni le-a facut greata. Cu argumentul ca ea e romanca, pretinde ca si preseditele sa fie la fel de roman.

Daca era turcoica, poate si-ar fi dorit un presedinte turc, sau unul tatar daca era tataroaica. Halal europarlamentar, dar asta e treaba ei. S-o judece cei de la ALDE sau PPE.

Dar noi, cei care cunoastem propria istorie, ne aducem de buna seama aminte ca tot un etnic german a pus umarul cu atata eficienta la emanciparea Romaniei, scoaterea ei din sfera ruso-turca si trimiterea ei pe orbita europeana.

Stramosul liberalilor, acel patriot care s-a zbatut personal ca sa aduca un etnic german pe tronul romanesc, s-ar rasuci in mormant astazi, auzind ce fel de Norica a ajuns sa-si zica liberala.

Si ma intreb, ca omul: auzind-o, nu i-a dat prin gand chibzuitului Iohannis ca, odata ajuns la Cotroceni, mai pot sa apara si alte Norice, agitand cine stie ce Antena impotriva sa?

Intr-un fel, poate i-ar conveni si lui Klaus Iohannis sa-i intinda prietenului Crin un colac de salvare, in momentul cand da din maini, dar nu stie sa inoate. Poate i-ar conveni sa ramana presedinte de partid, asa cum a fost intelegerea de la inceput, iar in viitor vom mai vedea, ca doar n-au intrat zilele in sac.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Klaus Iohannis presedinte PNL, #Crin Antonescu candidat presedintie, #alegeri prezidentiale 2014 , #PNL