Receptia de la Cotroceni: PSD, ALDE si UDMR au lipsit. PNL s-a interesat de pozele cu Iohannis. Mancarea a fost mai buna ca pe vremea lui Basescu

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 21:01
26135 citiri
Receptia de la Cotroceni: PSD, ALDE si UDMR au lipsit. PNL s-a interesat de pozele cu Iohannis. Mancarea a fost mai buna ca pe vremea lui Basescu
Foto: presidency.ro

Reprezentantii politici ai PSD, ai ALDE si ai UDMR nu au dat curs invitatiei Administratiei Prezidentiale pentru receptia de Ziua Nationala, fiind prezenti doar lideri si parlamentari ai PNL, ai USR, ai PMP si ai minoritatilor nationale.

Presedintele Klaus Iohannis a discutat astfel cel mai mult cu liberalii, prezenti in numar mare la receptie, si cu reprezentantii institutiilor din Romania si cu cei ai corpului diplomatic.

La receptia de anul acesta de la Palatul Cotroceni, organizata cu prilejul Zilei Nationale, au fost invitate aproximativ 500 de persoane, in cea mai mare parte diplomati, personalitati culturale, sefi ai institutiilor publice din Romania si ai cultelor religioase.

Din randul politicienilor, au venit membrii Guvernului, iar reprezentarea Parlamentului ar fi trebuit sa aiba loc la nivelul comsiilor parlamentare si al conducerii partidelor, fiind invitati membri PSD, ALDE, PNL, UDMR, PMP, USR si ai minoritatilor nationale.

PSD, la fel ca ALDE, nu a dat curs invitatiei Administratiei Prezidentiale, niciunul dintre sefii de comisii din partea social-democratilor nefiind prezenti. De la nivelul conducerii PSD, singurul lider marcant invitat a fost Florin Iordache, care este si presedinte al Camerei Deputatilor, insa nici acesta nu a venit, fiind la evenimentele dedicate Zilei Nationale de la Alba Iulia.

Multi lideri politici nu au fost prezenti nici din cauza problemelor penale, cele mai cunoscute cazuri fiind cel al lui Liviu Dragnea, presedinte PSD, si al lui Calin Popescu Tariceanu, seful ALDE, care nu au fost invitati de catre seful statului. Cele doua partide nu au trimis astfel nici alti reprezentanti.

Alti mari absenti au fost parlamentarii UDMR, din partea formatiunii fiind prezent doar presedintele CNCD, Csaba Asztalos. La fel, au lipsit si membrii diplomatiei de la Budapesta, desi ambasadorul maghiar confirmase prezenta. Confirmarea a avut loc insa inaintea declaratiilor din Ungaria, de unde s-a transmis ca diplomatii maghiari sa nu participe la ceremoniile dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Daca absenta ambasadorului ungar poate fi astfel explicata, liderii UDMR nu au transmis motivul pentru care nu au participat la ceremonie.

Citeste despre motivele pentru care diplomatilor maghiari li s-a interzis sa participe la receptiile de Ziua Nationala.

Au fost prezenti, insa, printre altii, Valeriu Steriu, presedinte executiv al PMP, si Nicusor Dan, presedinte USR, precum si mai multi parlamentari ai minoritatilor nationale.

De departe, insa, cel mai bine reprezentat partid a fost PNL, din partea caruia au paticipat presedintele Alina Gorghiu, liderul PNL Bucuresti, Cristian Busoi, precum si parlamentarii Teodor Atanasiu, Nini Sapunaru, Gigel Stirbu, Mario Oprea, Anca Boagiu si Marius Obreja.

Imediat dupa discursul rostit, Klaus Iohannis a facut un tur al salii, oprindu-se si in mijlocul grupului de liberali, unde a zabovit pret de cateva minute.

Presedintele Iohannis nu a stat foarte mult printre invitati, iar la plecarea sa, liberalii au venit catre jurnalisti pentru a-i intreba daca au facut cumva poze in timp ce discutau cu seful statului.

Presedintele s-a oprit putin si in randul jurnalistilor, glumind ca ei sunt "purtatorii lui de mesaje" si ca acum ar trebui totusi sa se relaxeze si sa ciocneasca o sampanie de Ziua Nationala.

O prezenta la fel de fugara a fost sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care a plecat la scurt timp dupa ce presedintele si-a incheiat discursul. Printre cei mai activi invitati se aflau directorul SRI, Eduard Hellvig, care schimba frecvent grupul de discutii, dar si adjunctul sau, Florian Coldea.

In schimb, diplomatii s-au rezumat in mare parte la grupuri formate din ambasadori din tari vecine sau prietene. O exceptie a fost ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, care se afla in centrul unui grup numeros, povestind o anecdota.

Traian Basescu si Ion Iliescu au plecat la randul lor destul de repede, in timp ce Emil Constantinescu a stat pana catre finalul receptiei, la fel ca si premierul Dacian Ciolos.

Invitatii s-au destins si la masa bogata oferita de Administratia Prezidentiala, diplomatii fiind placut surprinsi ca era servita si "polenta" (mamaliga) si sarmale, desi la acestea din urma aveau dificultati in a pronunta corect numele mancarii. Invitatii romani glumeau insa ca mancarea este mai buna "decat pe vremea lui Basescu".

Receptia a durat aproximativ o ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#receptie Cotroceni Ziua Nationala , #PNL