Un tandem periculos (Opinii)

Sambata, 24 Mai 2014, ora 22:08
2223 citiri
Un tandem periculos (Opinii)
Foto: ziaristionline.ro

Campania electorala romaneasca? E ceva care incepe, dar nimeni nu stie cand se termina. Alegerile europarlamentare nu seamana cu celelalte: incep, insa nu se prea vad. N-au starnit niciodata interesul public scontat, iar cele de acum sunt palide cu totul.

Asa ca, in nevoia lor de voturi, partidele au trecut cu osteni, arme si munitie la campania fara sfarsit, aceea pentru jiltul prezidential. Ca roman verde, poate si neaos, de la Caragiale citire, ori esti in fruntea tuturora, ori te lasi pagubas.

Aceleasi piese pe tabla de sah

Ultimele stiri de pe frontul prezidential vorbesc despre iminenta candidaturii lui Victor Ponta, despre intentia sau lipsa intentiei de a candida a altora. Urmeaza, oricat ne-am opune, un nou episod al lideriadei nationale. Nu e zi sa nu se faca alte calcule si combinatii ori sa nu se mute piesele pe aceeasi tabla de sah, roasa de prea multa folosinta. Probabil de aceea spectacolul politic nu mai face ratingul de altadata.

Eforturile partidelor, in aceasta privinta, vizeaza doua tinte, niciuna legata de buna guvernare: pregatirea si lansarea propriului candidat la presedintie, concomitent cu grija pentru desfiintarea, desfigurarea adversarilor, mai ales a celor intrati demult in cursa. Deja vu: la fel se intampla de prin anii '90.

In loc de unul, doi

Deocamdata sunt cateva candidaturi certe, Crin Antonescu (PNL), Catalin Predoiu (PDL) si Mihai Razvan Ungureanu (FC). Partidele din coalitia de guvernamant nu se grabesc, vor iesi cu un singur candidat, poate Victor Ponta, poate altcineva ca Mircea Geoana, de exemplu, iar calculele lor contin o multime de necunoscute. Ca si ale altor partide din Opozitie precum PMP. Toate mizeaza pe factorul surpriza sau pe aflarea in ultima clipa a candidatului providential.

Pentru maximizarea avantajului electoral, inca din campania electorala a Conventiei Democrate - 1996, candidatura prezidentiala a fost corelata cu propunerea prim - ministrului, atunci Emil Constantinescu - Victor Ciorbea, intaiul cuplu de succes. Ideea s-a dovedit norocoasa si in 2000 pentru Ion Iliescu - Adrian Nastase si in 2004 pentru Traian Basescu - Calin Popescu-Tariceanu.

Primul tandem pierzator a fost al lui Crin Antonescu - Klaus Iohannis in 2009, numai ca, dupa ce majoritara Coalitie Iohannis a ratat preluarea guvernarii, mitul neamtului de cuvant a castigat notorietate in spatiul public.

Refacerea tandemului

De aceea, tandemul acesta s-a refacut in vederea actualelor campanii europarlamentare si prezidentiale, dar reactia mediilor politice nu a fost una deloc favorabila. Daca ostilitatea fata de candidatura liderului PNL era una previzibila, avand in vedere ca se afla in pozitia de candidat de peste 3 ani, de neinteles este incercarea de a-l compromite pe actualul primar al Sibiului.

Pentru ca politica noastra nu trece de sus-amintita tabla de sah, se acrediteaza ideea ca vom asista in curand la, ati ghicit, o rocada, dupa modelul de succes Basescu - Stolojan, din 2004. Singura necunoscuta fiind aceea pe al cui obraz vor curge lacrimile facatoare de presedinte. Deoarece pentru tragatorii de sfori nu conteaza ca "Neamtul" este un om de cuvant si declara mereu ca a intrat in PNL sa-i sprijine candidatura lui Crin Antonescu, e clar ca intre cei doi se vor strecura zi de zi noi fitiluri, soparle, sondaje mestesugite... "Lucratorii" fiind cam aceiasi care au pus umarul la spargerea USL.

Cui i-e frica de Iohannis?

Ceea ce e mai greu de inteles este de ce atata risipa de energie, de moment ce intr-un astfel de sondaj liberalii mai au doar 12% intentii de vot, iar liderul lor a ajuns a cincea roata la caruta electorala prezidentiala, fiind cotat cica sub mai toti ceilalti posibili candidati.

Poate fiindca se "lucreaza" si la ideea candidatului unic al dreptei, fiecare formatiune venind cu propria oferta, evident, unica si batuta in cuie, asa ca lansarea concursului national de scenarii s-a facut cu mare succes.

Cine se teme de tandemul Antonescu - Iohannis? Aceiasi care se temeau in 2009 de Coalitia Iohannis. Inclusiv PSD si UDMR care atunci erau in sus-amintita coalitie. Pentru ca pe liderul liberal presa il judeca demult, e clar ca motivul fricii il constituie "Neamtul". Din pacate, nimeni nu ne explica de ce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Antonescu europarlamentare, #Iohannis premier Ponta presedinte , #PNL