Urmeaza aterizarea din iluzie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 August 2016, ora 12:43
6631 citiri
Urmeaza aterizarea din iluzie

Citesc tot felul de analize si scenarii in perspectiva alegerilor din toamna, cu un Klaus Iohannis care se va da de trei ori peste cap si va deveni jucatorul ce va tracta PNL la guvernare, cu USR care va decide viitorul guvern si cu PSD care la un semn va renunta la pretentii si se va smeri in fata noului Zeus.

Sigur ca fiecare dintre ele sunt rationamente logice si, n-am nicio indoiala, de buna-credinta, doar ca eu le vad o mare hiba de fond: sunt prea sofisticate pentru o realitate politica si electorala mai degraba primitiva.

Nu am niciun semn, niciun indiciu rezonabil ca dl Iohannis ar fi macar la incalzire pentru cele trei salturi de care este nevoie. Ca ar vrea sa il numeasca din nou premier pe Dacian Ciolos? Foarte probabil. Ca i-ar conveni o guvernare PNL? Nu ma indoiesc. Dar de facut nu vad sa faca ceva pentru a determina aceasta evolutie. Ramane la fel de absent si de irelevant pe scena publica.

Iar efectul se vede in sondaje. Nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca ultimul Avangarde care il plaseaza pe la 35% se insala. Eu nu am vorbit cu nimeni, cel putin in ultima jumatate de an, care sa nu-si exprime totala dezamagire fata de actualul presedinte.

Si dezamagirea aceasta mi se pare cheia anului electoral 2016. Ultima dintr-un lung sir, venita dupa o imensa investitie de energie electorala si de speranta, prabusirea asteptarilor fata de Klaus Iohannis se va traduce in primul rand in absenteism, lucru pe care l-am vazut deja la locale. Absenteism pentru ca oamenii nu mai sunt dispusi sa acorde incredere, pentru ca nu exista locomotiva, reperul pe care sa-l urmeze, pentru ca "toti sunt la fel".

Si acest absenteism care avantajeaza in principal electoratele disciplinate, adica al PSD, sau cele mai radicale, adica al ALDE. Alt lucru vazut la locale, mai ales in Bucuresti.

Plagiate? DNA? Cei pentru care ele conteaza nu simt ca ar avea alternativa viabila, deci nu le sanctioneaza la vot unde se duc mai degraba cei pentru care ele nu conteaza sau reprezinta razbunari politice.

Ca partid care l-a sustinut pe Klaus Iohannis, perceput ca al lui Klaus Iohannis, PNL nu are cum sa nu deconteze dezamagirea. Dar nu e singura explicatie. PNL s-a complacut in conditia de anexa a presedintelui, cu o incredere cumva mistica in faptul ca presedintele ii va duce la guvernare.

Adica boala care a transformat un PD agil ca o pisica cu 7 vieti in PDL-ul flasc si fara reflexe.

In opinia mea, acum liberalii stau cu ochii holbati spre Cotroceni, asteptand de acolo calea, adevarul si viata. Sunt pasivi, fara inspiratie, fara vigoare.

USR are nevoie de o minune ca sa faca vreo scofala. Si nu ma refer aici atat la ipocrizia ideologica sau aceea de tip "lepadarea de Mihaiu", ci strict la partea organizatorica.

Probabil ca Nicusor Dan spera ca partidele locale sa vina spre el ca fluturii spre lampa, fascinate de stralucirea salvatorului. Ceea ce nu s-a intamplat. Liderii locali nu au acceptat ca Nicusor Dan sa vina cu salvarea si ei cu munca. In aceste conditii, USR trebuie sa-si construiasca filialele, ceea va fi greu. Iar in teritoriu, fara structuri, fara oameni la urne, fara milianti, esti mort si ingropat, mai ales intr-o Romanie cu jumatate de electorat in mediul rural.

Ma astept ca ponderea votului din diaspora sa fie mai mica decat oricand, chiar daca Guvernul Ciolos va corecta aberatiile din legea votului prin corespondenta. Si asta tot din cauza dezamagirii ultimilor 2 ani.

Si, colac peste pupaza, in tara in care cea mai mare parte a electoratului care se informeaza o face de la televizor, televiziunile numai mijloace de informare nu mai sunt, ci un fel de altare de unde se predica unui public deja fidelizat, care are optiuni clare, care nu mai vrea sa afle, ci doar sa isi auda confirmate si propagate certitudinile.

Ne bucuram ca un ministru sau altul riposteaza in fata atacurilor din zona PSD - ALDE. Margele de sticla. Cei mai multi dintre alegatori nici macar nu stiu numele ministrilor.

Am mai spus-o, liderul politic care pare a intelege cel mai bine realitatea electorala din Romania si actioneaza in consecinta, nesofisticat si logic, este Liviu Dragnea, cu rezultate care se vad si in alegeri, si in sondaje.

Asa ca, ma tem, ar trebui sa iesim rapid din iluzii si sa privim lucrurile drept in fata. La presedintele pe care il avem, la partidele pe care le avem, daca nu se intampla ceva cu totul si cu totul exceptional, ne ducem intins catre o guvernare PSD relaxata, care nu vad de ce nu ar aduce in 2019 si un presedinte PSD.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#PNL PSD USR alegeri , #PNL