Al cui e Klaus Iohannis?

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 18:29
9694 citiri
Al cui e Klaus Iohannis?
Foto: evz

Majoritatea ad-hoc construita in jurul lui Klaus Iohannis isi arata fisurile electorale. Vrea sa le acopere printr-o poza de forta si unitate: intalnirea comuna pe care i-au propus-o lui Lucian Croitoru pentru marti. Miscarea poate ascunde insa si o serioasa neincredere reciproca.

Care e poza momentului? Avem doi candidati care se lupta aproximativ umar la umar pentru accesul in turul al doilea al prezidentialelor. Este greu de crezut ca Traian Basescu, oricate pierderi de imagine va suferi in urmatoarea perioada, va cadea atat in optiunile de vot incat sa nu intre in finala.

Asadar, pe principiul "vom trece acest pod cand vom ajunge la el", fiecare dintre cei doi candidati ar trebui sa fie preocupat mai putin de confruntarea cu Traian Basescu, la care va ajunge doar daca isi va zdrobi adversarul direct. Si totusi iata-i pe cei doi aliati.

Puntea dintre ei: un om cu o mare popularitate, Klaus Iohannis. A fost propus de Crin Antonescu, iar Mircea Geoana s-a agatat de el. In jurul acestui om s-au unit, pe acest om au inceput sa se bata.

Liderul PSD, confruntat cu reprosul ca ar fi devenit remorca liderului liberal, a incercat dintr-un bun inceput sa-l confiste si sa si-l asume, dar in limitele impuse de el. De la prima venire a d-lui Iohannis la Bucuresti a avut grija sa defileze la brat cu primarul Sibiului catre sala de discutii, sub ochii tuturor ziaristilor.

Sambata seara, Mircea Geoana si-a luat partenerii prin suprindere, anuntand pentru a doua zi o intalnire a tuturor partidelor din majoritate pentru reconfirmarea sustinerii lui Klaus Iohannis. Duminica a reusit sa fie singurul lider de partid si singurul prezidentiabil care sa defileze din nou de brat cu dl. Iohannis. PNL a trimis esalonul al doilea, iar UDMR nici n-a venit.

Dragostea aceasta brusca a liderului PSD pentru primarul Sibiului este uimitoare. Relatiile dintre ei nu au fost stralucite pana acum, iar reapropierea s-a produs exclusiv din cauza unei incorectitudini mari a PD-L fata de dl. Iohannis, caruia democrat liberalii i-au racolat primarul din Medias.

Raceala era insa absolut normala cat timp primarul Sibiului este un om de dreapta, fara niciun fel de apetit pentru stangisme, populiste sau nu. Ma intreb si eu cum poate Mircea Geoana sa-l sustina cu atata entuziasm pe un adept al cotei unice de impozitare, de exemplu.

Talismanul pretios

De partea cealalta, Crin Antonescu, simtind ca ii este smuls talismanul pretios, a plusat pentru a-si asocia imaginea cu a lui Klaus Iohannis: acesta este premierul pe care-l va desemna daca va fi presedinte.

"Domnul Antonescu face aceeasi greseala pe care i-o reprosam cu totii domnului Basescu. Un presedinte nu poate sa spuna inainte sa constate o majoritate si inainte sa se consulte cu partidele cine va fi prim-ministru. Am senzatia ca domnul Antonescu vrea sa-l foloseasca pe Iohannis si ca agent electoral pentru propria campanie", a replicat Mircea Geoana.

Crin Antonescu a dus insa mai departe asumarea primarului Sibiului. S-a intalnit cu acesta intre patru ochi si a avut grija ca toata presa sa afle acest lucru. Iar absenta lui la intalnirea de duminica seara cu Klaus Iohannis poate fi citita si ca o disociere de intiativele individuale ale lui Mircea Geoana.

Dar poate cea mai importanta tema de disputa este durata eventualului mandat al lui Klaus Iohannis. Practic, in improbabila ipoteza a desemnarii, domnia sa ar putea avea certitudinea ca ramane premier dupa alegeri doar daca Traian Basescu mai castiga un mandat. Un premier antiprezidential, cum ar veni. Daca insa fotoliul ar ajunge la Crin Antonescu, Mircea Geoana sau chiar Sorin Oprescu, stiuatia s-ar schimba, cu sigurata.

Mircea Geoana subliniaza, de cate ori are ocazia, ca mandatul lui Klaus Iohannis ar fi doar pana la prezidentiale. E cat se poate de clar ca daca ar ajunge el presedinte, dragostea pentru primarul Sibului ar muri la fel de brusc cum a inceput, iar Klaus Iohannis ar lua urgent drumul Sibiului. Daca ar ajunge Crin Antonescu presedinte ne-am putea trezi intr-un razboi similar cu cel de acum, dar cu personaje schimbate, daca viitorul sef al statului ar tine la promisiunea de acum. Iar daca ar castiga Sorin Oprescu, decizia ar lua-o oricum Ion Iliescu.

In aceste conditii, PNL a contraatacat: sa facem o coalitie juridica de sustinere a lui Klaus Iohannis. Intrebarea ramane: pentru cat timp? Ideea a murit din fasa, dar intrebarea ramane si ar putea largi foarte tare fisura de acum, transformand-o intre veritabla bresa prin care ar putea sa paseasca Sorin Oprescu in turul al doilea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sutinere Klaus Johannis, #Klaus Johannis premier, #majoritate Parlament Opozitie, #premier Croitoru Johannis , #premier
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Unii zic ca, este al lui Basescu si dupa cum Iohanes a declarat aseara, la Sinteza Zilei cum ca, este o prostie sa afirmi cum ca, alegerile vor fi fraudate inseamna ca, acei unii au dreptate!!!