Ce face Ponta cu "profesorul" Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 11 Mai 2015, ora 19:24
14355 citiri
Ce face Ponta cu "profesorul" Iohannis (Opinii)
Foto: Arhiva Hepta.ro

A fost ceva neobisnuit in iesirile din ultima saptamana ale lui Klaus Iohannis.

De la replicile ceva mai taioase la adresa premierului, caruia i-a spus in cea mai dura forma folosita pana acum ca umbla de "capul lui" prin vizite externe, si pana la pasul in spate pe care Iohannis l-a executat cu o rapiditate surprinzatoare in fata amenintarilor protestelor fata de defrisari, a fost saptamana in care s-au inregistrat mai multe evenimente politice in premiera. Asta avand in vedere noua configurare politica.

Primul dintre ele, replica lui Iohannis pentru vizita premierului in tarile arabe "de capul lui", pare sa arate ca in sfarsit a inteles ca o "altfel de politica" nu inseamna totusi sa nu faca niciun fel de politica.

Cu aceeasi ocazie, a criticat in trecere, fara sa insiste insa prea mult asupra argumentelor, si modificarile pe care parlamentarii PSD le-au initiat la Codul de Procedura Penala, impotriva arestului preventiv si catuselor pentru cei acuzati de fapte de coruptie. E bine ca, totusi, isi da seama cum il poate face in suc propriu o clasa politica ostila.

Nu conteaza daca criticile la adresa lui Ponta au venit doar din partea presedintelui, dupa ce si-a pierdut rabdarea cu un premier tot mai galagios si mai indisciplinat, sau au fost rostite de un Iohannis ceva mai colectiv, ca urmare a unor sfaturi si presiuni politice care s-au facut in jurul sau. Indiferent care ar fi originea lor, e important de vazut cum cuvintele aruncate de Iohannis nu l-au impresionat prea mult pe V. Ponta.

La intalnirea prilejuita de sarbatoarea multipla a zilei de 9 mai, premierul a glumit cu presedintele si l-a trimis la plimbare pe liderul liberalilor Ludovic Orban, printr-un gest complet inadecvat contextului.

Mistourile aiurea aruncate si atitudinea de "fie ce-o fi" a premierului razbat in ultimul timp mai transparent in iesirile in fata presei. E ca si cum Victor Ponta ar incerca sa spuna ca ori nu mai are chef, ori nu mai poate si-i ajunge, dar nu stie cum s-o faca si cum sa iasa cat mai bine din situatie.

Oricat de putin adevar ar exista in astfel de speculatii, e si mai greu sa negi ca Victor Ponta a iesit de ceva timp din haina baiatului cuminte care plateste pentru infrangerea din noiembrie si a inceput sa lucreze cu foarte mult curaj la propria reabilitare. Prin cateva masuri curajoase (scaderea TVA) si altele cateva suficient de populiste pentru a trece ecranul, plus o deturnare a sensului initial al legilor care ar fi trebuit sa aduca un nou Cod Electoral, noi legi ale alegerilor si partidelor, prin miscarea de resurectie si prin restauratia pe cale a se petrece, Ponta se afla astazi, in calitatea lui de co-autor, mai mult decat oricand pe val.

O poate tine asa, tot mai agresiv si bataios pe lucrurile pe care le poate face in calitate de premier si liderul majoritatii parlamentare sau, in cazul in care calculele ii dau speranta, poate chiar sa-l sfideze pe noul presedinte pana cand nervii acestuia vor ceda din nou. Si din nou.

Interesant e cum din aceasta inclestare singurul care are de castigat este V. Ponta, cel care pana acum doua luni abia daca avea curaj sa scoata capul prin lume, iar daca o facea umbla cu el mai mult plecat.

In fata unui astfel de comportament politic, Klaus Iohannis si PNL nu vor mai avea de facut nimic altceva decat sa atace la disperare. Sau sa priveasca la Ponta sa vada cum ii cresc aripi. Dar pana acolo, Iohannis pare ca a avut o saptamana extrem de proasta, in care s-a comportat de ca si cum ar fi vazut cum poate sfarsi prost un lucru bine inceput.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis reactie Ponta vizita arabe, #Ponta glume Iohannis , #premier