Grenada din fata lui Iohannis. Prima "razmerita" (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 09 Mai 2015, ora 14:30
13137 citiri
Grenada din fata lui Iohannis. Prima "razmerita" (Opinii)
Foto: romaniacurata.ro

Sustinatorii lui Klaus Iohannis incep sa simta gustul deziluziei tot mai amar. O data ca isi pierd rabdarea cu stilul sasului de non-facere politica, in surdina si pe ritmuri de testoasa somnoroasa, in al doilea rand ca, in premiera, trebuie sa recunoasca o mare problema pe care o au cu "boacana" presedintelui izvorata din retrimiterea noului Cod Silvic spre reexaminare in Parlament.

Se anunta proteste sambata seara in mai multe orase din tara, iar partea si mai interesanta pentru domnul Iohannis e ca printre protestatari vor fi si sustinatorii sai cei mai infocati si mai dedicati, cum ar fi comunitatea Uniti Salvam!

Proteste masive in tara si in afara impotriva defrisarilor

Nemultumirile sunt cantate oricum pe mai multe voci. De la Mircea Cartarescu, mirat si el de viteza presedintelui, pana la site-ul romaniacurata.ro, un alt bastion de incredere pe harta lui Iohannis. Doar ca editorialele si of-urile de pe Facebook palesc in fata unor imagini cu 10-15 mii de oameni marsaluind pe strazile din marile orase strigand... ce?

Aici e punctul cel mai interesant al evenimentului. Pentru ca noul presedinte are mari sanse sa stea fata in fata cu primul mare protest la adresa unor masuri pe care le-a luat in calitate de presedinte. Si nu e putin lucru, mai ales dupa nici jumatate de an de la instalarea in functie.

O performanta pe care niciun alt presedinte nu a atins-o, nici macar mandatul agitat al lui Emil Constantinescu. Dincolo de orice interpretare a sensului reexaminarii legii noului Cod Silvic, in strada e pe cale sa se formeze un prim nucleu puternic de nemultumiti ai lui Iohannis.

E de retinut locatia - in piata, pe strada. E singurul loc unde mai conteaza, in zilele astea, ca revolta si nemultumirile reale sa poata fi auzite. E scena care poate fi utilizata la maximum de televiziunile de stiri, canalele media care pot transforma un astfel de eviniment intr-un mesaj extrem de taios la adresa lui Klaus Iohannis. Sau il pot lasa sa treaca fara sa-i dea prea mare atentie, astfel incat sa para doar un protest al unor "extremisti" eco, ceva fara prea mare substanta sociala.

Acuzatiile venite deja din partea ministrului Mediului, pesedista Gratiela Gavrilescu, anunta de unde si de ce spera sa se stranga mare parte dintre cei revoltati.

Asupra presedintelui Romaniei "planeaza o suspiciune", dupa cum citateaza agentia Mediafax o declaratie a ministrului, ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii. Nationalistii aia cei mai aprinsi in suflet si-n simtiri vor fi sarit primii la mobilizare.

Primul simptom al unei defectiuni in masinaria germana ar fi venit chiar pe pagina de Facebook a presedintelui Klaus Iohannis, acolo unde Lucian Mandruta vede si scrie despre o adevarata "Razmerita" a fanilor record in Europa.

Ce va fi in strada si cum va fi evenimentul reflectat in presa si apoi mai departe vom vedea. Dar despre ce este vorba in modificarea ceruta de Klaus Iohannis legii Codului Silvic pe care a retrimis-o Parlamentului spre reexaminare? Presedintele se arata nemultumit pentru ca "unele dintre interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi sunt de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si sa aiba un impact nedorit asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei, creand premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator".

Nemultumirea vizeaza direct paragraful care se refera la modul si cantitatea prevazuta de achizitie: "apreciem ca dispozitiile art. 60 alin. (5) lit. f) si g) - prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemptiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa - sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si contractuale, ca fundamente esentiale ale economiei de piata", se mai arata in cererea de reexaminare a presedintiei.

Senatorii au respins cererea lui Klaus Iohannis pentru ca motivele "sunt nefundamentate". Asa s-a atras atentia asupra principalului perdant care ar fi fost lovit de legea in varianta adoptata de Parlament: grupul austriac Schweighofer Holzindustrie. Motivul pentru care a retrimis Iohannis legea Parlamentului ar fi acela ca noul Cod Silvic ar limita cifra de afaceri si veniturile firmei austriece, punand un prag pe care sa nu il poata depasi.

Pentru cei care tin cu adevarat la mediu, insa, nici legea in forma in care a fost votata de parlamentarii pesedisti nu avea ca obiectiv principal limitarea cantitatii de lemn taiata, deci nu oferea mai multa protectie padurilor Romaniei, ci doar incerca sa duca masa lemnoasa care oricum se taie cum stim ca se taie si catre distribuitorii mai mici de pe plan local. Tradus intr-un limbaj simbolic - sa nu mai profite de lemnul taiat ilegal doar marile companii internationale, sa mai ramana ceva profit si-n tara.

Dar daca judecam in astfel de cheie, atunci hai mai bine sa avem un nou Cod Silvic din care sa rezulte in primul rand protejarea padurilor si mediului, stoparea sau macar franarea reala a lemnului taiat, sub orice forma - fie legala, fie haiducesc fara niciun fel de acte, si nu unul care doar sa reimparta masa padurilor oricum disparute. Iar din strada asta ar trebui sa se auda in primul rand.

Interesant e ca scandalul politic pe cale sa erupa intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, dupa atacul presedintelui la premierul care "face cum il taie capul", s-ar putea lega de protestele din strada si sa mearga chiar si pana la un divort intre coabitanti.

Indiferent de jocul lor si de schimbarile dintre taberele celor doi, protestele de astazi ar trebui sa aiba un efect puternic asupra clasei politice in intregul ei. Ca un semnal ca pentru unele lucruri si afaceri trebuie sa existe o limita.

Altfel, mai tarziu va fi prea tarziu sa ne mai plangem ca suntem tratati ca o tara de mana a doua, care nu a stiut cum sa aiba grija de unul dintre cele mai mari bunuri cu care a fost inzeastrata de la natura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest defrisari, #proteste romani defrisari paduri , #premier