Iohannis recunoaste ca nu a citit acordul cu FMI

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 23:20
4920 citiri
Iohannis recunoaste ca nu a citit acordul cu FMI
Foto: Arhiva

Candidatul majoritatii parlamentare, Klaus Iohannis, a recunoscut miercuri seara, intr-o emisiune de televiziune, ca nu a citit acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International, precizand ca nici nu crede ca acest aspect intra neaparat in atributiile unui premier.

"Traiesc cu impresia ca Guvernul este condus de un singur om, dar nu cred ca acel om trebuie sa faca toata treaba si sa citeasca toate acordurile. Cred ca partea cu FMI-ului este mai degraba in curtea ministrului finantelor", a raspuns Klaus Iohannis la intrebarile moderatorilor emisiunii "Ora de Foc" de la Realitatea TV, care ii cereau sa dea o replica acuzatiilor aduse de Traian Basescu miercuri seara, pe postul public de televiziune.

"Dar, da, sunt de acord cu pastrarea acordului cu FMI", a adaugat acesta la insistentele jurnalistilor.

In schimb, premierul sustinut de noua majoritate parlamentara, a refuzat sa ofere orice detaliu suplimentar legat de viziunea sa asupra mult dezbatutelor legi ale pensiilor si salarizarii unice si nici nu a dorit sa dea macar cateva nume de posibili ministri, asa cum a anuntat premierul desemnat Lucian Croitoru.

"Din motive lesne de inteles nu vreau sa intru in detalii, nu am o calitate oficiala, nu este momentul sa prezint o lista de ministri si nici sa fac referire la vreun program de guvernare (...)Ca si principiu insa, nu cred in asumarea raspunderii pe legi organice ci legile trebuie dezbatute in Parlament (...)M-am consultat cu specialisti, dar nu doresc sa fac publice aceste chestiuni", este tot ce a dorit sa declare Klaus Iohannis.

Dupa cateva minute de dezbateri aprinse, pro si contra, intre ceilalti invitati ai emisiunii, Iohannis a facut cateva precizari: "Eu nu doresc sa intru in aceste detalii, nici legate de FMI, nici de pensii nici de legea salarizarii unice(...)Am un punct de vedere foarte clar in aceste chestiuni, dar nu vreau sa dau o tema noua de discutie in dezbaterea publica, atata vreme cat nu am o calitate oficiala".

Acuzatiile de trafic cu copii au fost nefondate

Rugat sa ofere cateva explicatii cu privire la un reportaj facut de Antena 1 in urma cu mai multi ani, care circula pe Internet si care a fost difuzat marti seara la B1TV, in care Klaus Iohannis era suspectat ca ar fi facut parte dintr-o retea de trafic cu copii, primarul Sibiului a declarat zambind ca "povestea e veche de zece ani".

"A fost confectionata pentru prima mea campanie electorala. Am discutat atunci, s-au lamurit toate aspectele (...) Aceste afirmatii jurnalistice nu se fac de dragul artei, ele se fac pentru a fi temeiul unei plangeri penale. Ea a existat, am fost verificat si lucrurile s-au incheiat", a explicat Iohannis, precizand insa ca nu mai stie nimic de soarta celor trei copii la procesul de adoptie al carora a participat.

Sunt dispus sa semnez o demisie in alb

Klaus Iohannis a mai fost rugat sa "rezolve" un exercitiu de imaginatie, mai precis sa raspunda daca ar fi dispus, ca in cazul in care Traian Basescu l-ar desemna acum ca premier, sa semneze o demisie in alb care sa ramana pana pe 7 decembrie intr-un sertar de la Palatul Cotroceni, in eventualitatea in care seful statului ar castiga un nou mandat si ar dori sa desemneze un alt premier.

"Este un exercitiu interesant. Raspund foarte simplu, da! Sunt dispus sa fac asa ceva, dupa cum sunt dispus ipotetic vorbind ca daca ajung premier, dupa 7 decembrie sa rediscut toata chestiunea si cu majoritatea parlamentara care ma sustine. Nu tin de scaun. Daca in asta sta rezolvarea crizei, cu mare placere", a raspuns acesta.

Intrebarea a fost pusa in contextul in care exista zvonuri potrivit carora presedintele Traian Basescu refuza sa il nominalizeze pe Klaus Iohannis ca premier in aceste zile de teama ca, la fel ca si in cazul lui Calin Popescu Tariceanu, nu va putea sa il schimbe dupa alegerile prezidentiale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Klaus Johannis acord FMI, #Johannis acuzatii trafic copii, #Johannis ministri, #Johannis program guvernare , #premier