Iohannis mai da o sansa PSD: Viorica Dancila va fi primul premier-femeie al Romaniei

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 17:38
27197 citiri
Iohannis mai da o sansa PSD: Viorica Dancila va fi primul premier-femeie al Romaniei
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare, ca mai da o sansa PSD si ca o desemneaza in functia de premier al Romaniei pe Viorica Dancila.

Klaus Iohannis si-a explicat decizia afirmand ca argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentara.

"In Parlament, dupa consultari, este foarte clar: PSD dispune de o majoritate. Si atunci, cantarind toate argumentele, tinand cont de situatia concreta am decis sa dau PSD inca o sansa si sa desemnez persoana propusa de PSD, pe doamna Dancila", a declarat Iohannis.

Seful statului a mai spus ca la un an de la alegerile parlamentare, castigate de PSD, Romania are doua guverne esuate, precizand ca social democratii primesc acum sansa de a dovedi ca stiu ce vor si stiu cum se face.

La final, Iohannis i-a invitat pe toti cei implicati in procedura de formare a noului Guvern sa se mobilizeze si sa lucreze repede si bine.

"Este posibil ca pana la 1 februarie intreaga procedura sa fie finalizata si noul Guvern sa se apuce de treaba si sa rezolve problemele mai degraba decat sa le incurce", a mai spus seful statului.

Vezi cum au decurs consultarile de azi dintre Iohannis si partidele parlamentare

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de desemnarea primului ministru.

- Azi am ascultat opiniile si argumentele politicienilor, dar am reusit ieri, aseara, astazi, intre intalniri, sa ascult si opiniile oamenilor simpli si sa citesc mesaje inclusiv pe retele de socializare.

- Sunt foarte multe opinii si foarte multe argumente, legate de politica partidelor. Sunt multe legate de politica interna a Romaniei, de politica externa si de securitatea Romaniei.

- Am ascultat si am citit cu atentie toate aceste opinii si argumente si le-am cantarit, fiindca acum trebuie sa decid. Dar ce fel de decizie e aceasta pe care trebuie sa o iau?

- In primul rand aceasta decizie trebuie sa fie conforma cu Constitutia si cu decizia CCR in materie de desemnare. Aici, argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentara. In Parlament, dupa consultari, este foarte clar: PSD dispune de o majoritate. Si atunci, cantarind toare argumentele, tinand cont de situatia concreta am decis sa dau PSD inca o sansa si sa desemnez persoana propusa de PSD, pe doamna Dancila.

- Dar acum, PSD trebuie sa performeze.

- PSD a promis si in campania electorala, si dupa campanie, lucruri importante. A promis salarii, pensii, scoli, manuale, spitale, infrastructura, dar pana acum prea putin s-a realizat. Acum PSD trebuie sa dovedeasca ca ce a promis face.

- Avem, la un an de la alegerile parlamentare, castigate de PSD, doua guverne PSD esuate. Acum primesc sansa de a dovedi ca stiu ce vor si stiu cum se face.

- In continuare invit pe toti cei implicati in procedura sa se mobilizeze si sa lucreze repede si bine.

- E posibil ca pana la 1 februarie intreaga procedura sa fie finalizata si noul guvern sa se apuce de treaba si sa rezolve problemele mai degraba decat sa le incurce.

17:10 - Viorica Dancila, propunerea PSD pentru functia de premier, se afla la Palatul Cotroceni, unde discuta cu presedintele Klaus Iohannis, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

**************

Cum au decurs consultarile de miercuri

Social democratii au decis, marti, in sedinta CEx, sa il desemneze drept candidat al PSD la functia de premier pe europarlamentarul Viorica Dancila, o apropiata din Teleorman a lui Liviu Dragnea, la fel ca si Carmen Dan. La consultarile de azi, social democratii i-au prezentat presedintelui Iohannis aceasta propunere.

Liberalii i-au spus sefului statului ca ei merg pe varianta alegerilor anticipate, iar cei din USR au spus ca nu au mers cu o propunere de premier si ca isi doresc un prim ministru non PSD.

In schimb, PMP i-a prezentat presedintelui doua propuneri de prim-ministru: Siegfried Muresan si Eugen Tomac.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca formatiunea sa asteapta decizia presedintelui Klaus Iohannis. Si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a spus la finalul consultarilor ca asteapta nominalizarea presedintelui si abia apoi vor decide cum vor vota.

Tudose a demisionat dupa ce a pierdut sprijinul PSD

Amintim ca Mihai Tudose a anuntat, luni, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD, ca demisioneaza din functia de premier, dupa ce social democratii au decis, prin vot, sa ii retraga sustinerea.

Marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei scurte declaratii de presa la Palatul Cotroceni, ca i-a acceptat denmisia lui Tudose si a decis sa il numeasca premier interimar pe ministrul Apararii, Mihai Fifor.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Klaus Iohannis premier , #premier