Opinii: Pacea lui Iohannis

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 22:41
2723 citiri
Opinii: Pacea lui Iohannis
foto: sibiu7.com

"Varianta Klaus Iohannis ca premier al unui Guvern de criza ramane in picioare", a declarat zilele trecute liderul PNL, Crin Antonescu, intrebat ce sef al Guvernului ar putea pune PSD si PNL, daca rastoarna Guvernul, in toamna asta.

De ce a revenit ca solutie primarul Sibiului? Sau de ce ramane singura viabila in acest moment? Dintr-un motiv foarte simplu. E omul pacii. Al pacii dintre PNL si PSD, dintre Crin Antonescu si Victor Ponta. Niciunul dintre ei nu ar accepta ca celalalt sa devina premier. Din simplul motiv ca oricare din ei ar ocupa pozitia asta, al doilea ar fi omul care pierde batalia.

Solutia-minune Iohannis

La ora asta, Klaus Iohannis a ramas singura varianta de premier pe care ar putea-o accepta atat PNL, cat si PSD. La urma urmei, au mai facut-o, nu cu mult timp in urma.

Sa nu uitam ca primarul Sibiului este unica solutie decenta pe care o au cele doua partide. Si chiar daca nu se va materializa, le va aduce capital politic celor doua partide, prin iluzia data populatiei ca au ceva palpabil cu care sa i se opuna lui Basescu.

Dar cel mai important argument pentru cei doi care conduc PNL si PSD e ca Iohannis nu e celalalt. Crin Antonescu nu l-ar accepta ca premier pe Victor Ponta, din simplul motiv ca asta l-ar transforma pe liderul liberal intr-o simpla anexa inutila a "micului Titulescu".

La randul sau, nici acesta nu si l-ar dori pe seful PNL in fruntea unui guvern. De fapt, nici nu ia in considerare asemenea varianta, mai ales ca el e liderul partidului mai mare, pentru ca cei doi sunt rivali. Scopul lor este sa-si dea permanent la gioale.

Au toate sansele sa se bata pentru postul de premier la urmatoarele alegeri sau chiar pentru cel de presedinte. Iar daca unul ar deveni premier acum, ar fura startul si ar avea un avantaj imens. Sau chiar ar castiga batalia dinainte de timp. Unde mai punem si ca sansele oricaruia dintre ei sa fie numit in fruntea Guvernului de catre Basescu sunt minime.

Sigur, solutia nu e nici pe departe perfecta. Mai ales pentru PSD, ar parea un mic pas inapoi in contextual asta. Sa nu uitam ca Iohannis e un om propus de liberali si deci mai apropiat de acestia.

Apoi, primarul Sibiului nu e exact omul cu care te poti intelege pentru numiri politice avantajoase, din simplul motiv ca nu se simte dator celor cu care Ponta, spre exemplu, imparte viata de partid.

Timpul sa aleaga

"Vom avea premier pentru Guvernul de criza inainte de depunerea motiunii" , a spus secretarul general al PSD Liviu Dragnea. Adica luna asta sau la inceputul lunii viitoare vom sti numele asupra caruia s-au pus de acord. Si sunt toate sansele ca el sa fie Iohannis.

Singurul impediment ar fi ca acesta va accepta mai greu sa fie aruncat intr-un joc politic pe care are mai putine sanse sa il castige, decat avea in urma cu mai putin de un an.

Dar numele sperantei pesedisto-peneliste poate fi Iohannis. Daca nu, o copie cat se poate de fidela a lui Iohannis. Orice altceva e aproape imposibil, data fiind competitia dintre Crin si Ponta.

Si orice altceva foarte diferit ar insemna ca PSD si PNL stiu ca nu vor da jos Guvernul acum, ci doar se joaca de razboinicii, de ochii lumii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Johannis premier, #motiune de cenzura, #alianta Antonescu Ponta , #premier
Comentarii
Poza Cine-uita-nu-merita
Cine-uita-nu-merita
rank 5
Nimeni nu ar fi putut demonstra ce aberatie a fost proiectul Johannis , mai bine decat Johannis insusi
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
lumezene, eshti vraishte la menta, dar scuzabil: folbailshtii a perdut iarashi la folbal: