Strategiile din umbra d-lui Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 23:59
10188 citiri
Strategiile din umbra d-lui Iohannis
Foto: sibiu7.com

Probabil ca Traian Basescu isi recunoaste macar siesi ca pierderea lui Klaus Iohannis este cea mai importanta infrangere de pana acum din razboiul prezidential. Adevarata miza a intregului joc electoral din acest moment este imaginea primarului neamt al Sibiului.

Cine reuseste sa puna mana cat mai bine pe acest capital de imagine poate considera ca a luat un avans considerabil fata de ceilalti contracandidati in cursa pentru Cotroceni.

Calculele cele mai importante ale momentului nu sunt legate nici de premierul desemnat, Lucian Croitoru, daca va trece sau nu de Parlament, nici de fostul premier Emil Boc, actualul interimar, daca va continua pana dupa alegeri sau nu. Toate strategiile de campanie care se fac acum, si de o parte si de cealalta a scenei politice, il vizeaza in primul rand pe primarul Iohannis.

Partidele care formeaza noua majoritate parlamentara si-l doresc pentru a-l opune in mod direct lui Traian Basescu. Imensa popularitate si imaginea foarte buna de care se bucura primarul Sibiului sunt o garantie pentru faptul ca el reprezinta cea mai buna alternativa pentru functia de premier la ora actuala.

Un personaj care a fost curtat si laudat de insusi Traian Basescu pana mai ieri, un neamt, ceea ce pentru unii romani inca mai reprezinta singura solutie de a iesi din criza politica, morala si sociala in care ne aflam, un primar ale carui rezultate concrete pot fi vazute si au fost vazute de toata lumea - Klaus Iohannis reprezinta in actuala criza de imagine a politicii romanesti o adevarata garantie de onestitate.

Crin Antonescu isi revendica dreptul primului strigat. El se vrea a fi primul care a venit cu ideea aducerii "meseriasului" neamt la centru, pentru a salva economia si politica "miticilor". Solutia a prins foarte bine la tocmai noua formata majoritate parlamentara, o conjuctura din care nimeni nu mai avea cum sa se retraga fara a se sinucide politic, iar din acest moment nu a mai ramas decat o singura problema - cine trage mai mult spuza pe turta sa?

Mircea Geoana si-a dat seama ca se afla prins in capcana. A iesit duminica la atac si l-a denuntat pe oportunistul Antonescu ca il foloseste pe Iohannis ca imagine de campanie. De ca si cum nu acelasi lucru face intreaga majoritate care si-l asuma in continuare pe Klaus Iohannis drept candidat unic la functia de premier.

De cealalta parte, Traian Basescu pentru prima oara s-a aruncat singur intr-un con de umbra, luand fortat o decizie mai mult decat nepopulara. Fiind obligat sa refuze desemnarea lui Iohannis, pentru a supravietui politic, presedintele s-a trezit singur impotriva tuturor. Pentru a diminua acest efect a aruncat pe piata povestea cu locul in care s-a luat decizia intrarii in joc a lui Klaus Iohannis - Grivco, dar, si mai important, cu interesele si grupurile de interese care il manipuleaza pe primarul Sibiului.

Cine il castiga sau il pierde pe Iohannis?

Restul discutiilor nu sunt decat note in jurul acestei idei - cine il castiga sau il pierde pe Iohannis? Presedintele a pierdut startul, l-a ratat pe neamt, dar va reusi sau nu sa il faca uitat? Va reusi sa il transforme intr-o amintire?

Noua majoritate parlamentara realizeaza ca daca nu va ramane unita in jurul programului "neamtului" este pierduta. Pana si doctorul de la primaria Capitalei, cel mai independent dintre candidatii la scaunul de la Cotroceni, a jurat ca il desemneaza premier pe primarul Sibiului, daca va castiga alegerile.

Coalitiei antibasescu ii lipseste curajul formarii unei aliante puternice care sa il desemneze drept candidat unic la presedintie, din partea majoritatii parlamentare (PSD, PNL, UDMR plus minoritati), pe Klaus Iohannis.

In schimb, fiecare contracandidat al lui Train Basescu incearca sa isi asocieze imaginea cu cea a primarului Sibiului, in speranta ca romanii vor prefera sa voteze, mai degraba, cuplul Antonescu - Iohannis sau Geoana - Iohannis sau Oprescu - Iohannis decat cuplul Train Basescu - Lucian Croitoru sau Traian Basescu - Emil Boc sau Traian Basescu - Dumnezeu mai stie cine...

Daca aceste scenarii nu ar fi adevarate, nu ar exista niciun motiv pentru care primarul Sibiului s-ar aventura atat de departe in jungla miticilor de la Centru. Nici chiar o imensa naivitate cu care presedintele il suspecta.

Din acest moment, lucrurile sunt clare: in aceste alegeri va candida Iohannis + oricare dintre Antonescu, Geoana, Oprescu impotriva lui Traian Basescu si referendumul sau pentru Parlamentul unicameral. Pana la urma, o lupta cinstita si corecta - doi la doi in ambele parti.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Klaus Johannis premier majoritate parlamentara, #Traian Basescu Lucian Croitoru premier, #strategii politice Klaus Johannis , #premier