Antonescu - Iohannis, tandemul obsesiilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 23:59
7634 citiri
Antonescu - Iohannis, tandemul obsesiilor (Opinii)
Foto: Arhiva

Prin cooptarea lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu impusca doi iepuri.

Este, pe de-o parte, o lovitura de imagine. Cum sa fie el antieuropean, nationalist cu tuse peremiste, retrograd si altele asemenea cand, iata, se asociaza cu un om precum Klaus Joahnnis, de aceeasi nationalitate cu Angela Merkel? Urmeaza si un acord cu Forumul Democrat al Germanilor.

In plus, Crin Antonescu incearca sa mai stearga prin aceasta alaturare din prejudiciul de imagine creat prin asocierea cu George Becali. Nu e, probabil, intamplator ca in ultima vreme dl. Iohannis a lansat cateva atacuri dure la adresa proaspat condamnatului si recent demisionatului din PNL.

Becali ramane insa in Comisia juridica si in orbita liberalilor, oricand util pentru treburi murdare. In lume insa de-acum iesim cu Klaus Iohannis, nu-i asa?

Pe de alta parte, cooptarea primarului Sibiului in echipa lui Crin Antonescu este si un sah la PSD si Victor Ponta, ba chiar o miscare strategica in perspectiva deloc improbabila a ruperii USL. Mai pe romaneste, Crin Antonescu si-a scos la inaintare propriul premier si a creionat un nou tandem presedinte-premier.

Nici nu s-a sfiit sa o ascunda declarand cu Iohannis de-a dreapta sa ca il vede pe primarul Sibiului un bun premier.

De altfel, recent, Klaus Iohannis a criticat Guvernul Ponta. "Nu vreau sa spun ca e bine sau rau, pot doar sa constat ca abordarea (in chestiunea bugetarilor - n.red.) este copy-paste cu ce am avut inainte (...) si atunci lumea intreaba unde e noutatea?", declara Klaus Iohannis in urma cu nici macar o luna.

Victor Ponta nu parea sa stie nimic despre miscarea Iohannis a partenerului sau, o miscare care reprezinta un afront major la adresa sa.

Ca PSD are propriul, daca nu propriii prezidentiabili, se tot vehiculeaza de multa vreme. Daca pana acum se incalzea pe marginea terenului doar Sorin Oprescu, acum este invocat tot mai insistent, cu sondaje in mana, numele lui Victor Ponta insusi. Si intr-o secunda de veghe intre sforaituri poti intelege ca ti se pregateste ceva si ca e din ce in ce mai putin probabil sa te vezi tractat la Palatul Cotroceni de masinaria electorala a PSD. Asa ca e bine sa te arati pregatit sa iei jocul pe cont propriu.

Atat doar ca PNL nu are o masinarie pe masura celei construita de PSD de pe vremea lui Octav Cozmanca si perfectionata de Liviu Dragnea. Fara ea, Crin Antonescu va ramane eternul candidat de turul I.

Si, nu in ultimul rand, crearea acestui tandem este o miscare de forta si in perspectiva congresului PNL de sambata. Suspinati dupa premierul Tariceanu? Va dau unul mai curat si mai uscat.

Asadar, logica lui Crin Antonescu o pot intelege fara efort. Mai greu imi este sa patrund logica lui Klaus Iohannis. Ce il poate determina pe un om cu o pozitie solida in propria comunitate, cu trei ani de mandat in fata si cu o imagine buna sa se asocieze cu un politician compromis in plan extern, contestat de liberali grei si cu tuse dictatoriale vizibile si din avion?

S-a speculat in ultima vreme, mai ales in spatiul virtual, existenta unor dosare nu tocmai in avantajul primarului Sibiului. Poate ca sunt, dar daca este santajabil, pasul in fata vulnerabilizeaza. Oamenii cu astfel de probleme prefera, in general, un profil cat mai discret.

Mai degraba cred ca raspunsul tine de o obsesie. Asa cum Crin Antonescu a ramas suspendat de obsesia prezidentiala, tot asa e posibil ca dl Iohannis sa fi ramas suspendat in saptamanile cand PSD, PNL si UDMR incercau sa forteze cu el mana presedintelui si usa Palatului Victoria.

Este posibil ca dl. Iohannis sa fi crezut atunci foarte intens in sansa sa, sa fi trait intens iluzia si acum sa incerce cu orice pret sa o recreeze.

Tare ma tem, asadar, ca tandemul Antonescu-Iohannis este tandemul obsesiilor, una prezidentiala, una guvernamentala.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Antonescu Iohannis premier , #premier