Lovitura in justitie pentru Klaus Iohannis: Ar putea pierde sefia PNL?

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 09:31
11434 citiri
Lovitura in justitie pentru Klaus Iohannis: Ar putea pierde sefia PNL?
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a respins unele modificari aduse statutului PNL la congresul din 28 iunie. Instanta a precizat ca "ia act de lucrarile congresului", in care Klaus Iohannis a fost ales presedinte PNL, in baza derogarilor privind vechimea necesara in partid.

"Admite in parte cererea formulata de petentul Partidul National Liberal, prin secretar general Marian Petrache. Dispune consemnarea in registrul partidelor politice a documentelor ce atesta desfasurarea adunarilor generale ale partidului, respectiv procesul-verbal al Congresului Extraordinar din data de 27.06.2014 si procesul-verbal al Congresului Ordinar din data de 28.06.2014.

Admite in parte cererea de interventie voluntara principala formulata de intervenientul Danut Badau. Respinge cererea formulata de petentul Partidului National Liberal de incuviintare a modificarilor aduse Statutului Partidului National Liberal", se arata in decizia Tribunalului Bucuresti, citata de Mediafax.

Potrivit televiziunilor de stiri, decizia tribunalului vizeaza derogarea primita de Klaus Iohannis pentru a putea candida la sefia PNL. Conform statutului initial al PNL, primarul din Sibiu avea nevoie de o vechime minima in partid de doi ani. Iohannis s-a inscris in tabara liberala in februarie 2013.

In Delegatia Permanenta a PNL s-a votat o derogare la statut prin intermediul careia Iohannis a primit dreptul de a candida la sefia partidului, iar la Congresul din 27-28 iunie, primarul Sibiului a fost ales in functia de presedinte PNL, pe baza acestei modificari la statut.

Alegerea sa a venit in contextul in care Crin Antonescu isi daduse demisia de la conducerea formatiunii politice, in urma rezultatelor sub asteptari obtinute de liberali la alegerile europarlamentare.

Potrivit Legii partidelor politice, in situatia in care tribunalul respinge notificarile formatiunilor politice, statutul acestora si conducerea revin la forma initiala.

Alegerea lui Iohannis, contestata din interiorul partidului

Decizia judecatorilor, care poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel, vine in urma plangerii depuse de primarul PNL din Pucioasa, Danut Badau.

Primul congres PNL dupa epoca Antonescu: Ce prevede noul Statut

Acesta a contestat derogarea de vechime primita de Klaus Iohannis pentru a putea candida la sefia partidului, subliniind ca aceasta nu a fost conforma cu statutul PNL. Primarul din Dambovita a subliniat, de asemenea, ca Iohannis nu ar fi membru al niciunei filiale PNL.

Procesul privind fuziunea dintre PNL si PDL, amanat de Tribunalul Bucuresti

"Statutul PNL nu face derogari de vechime pe numirea pe functii, ci numai pe candidaturi (...). Stim bine ca domnul Iohannis si-a dat demisia la un moment dat din functia de prim-vicepresedinte al partidului, functie pe care a obtinut-o la congresul partidului si pe lista. Dandu-si demisia nu mai facea parte din Biroul Politic Central sau din Delegatia Permanenta, nu putea sa ocupe nici locul altuia. Nefiind prim-vicepresedinte nu putea fi nici membru, ca ar fi insemnat o structura mai mare care insemna modificare de statut si in acest fel nu putea sa fie si numit pe functia de presedinte interimar. Asa ca toate actiunile, demersurile sale, actele juridice statutare pe care le-a elaborat in aceasta perioada, inclusiv convocarea congresului, spun eu, ca sunt nevalabile", a mai spus, in luna august, Danut Badau.

Reactii la cald din PNL

In replica la decizia de luni a instantei, deputatul liberal Ludovic Orban a declarat, marti dimineata, la Realitatea TV, ca liberalii vor ataca hotararea la Curtea de Apel.

"Tribunalul nu se poate substitui actului de vointa a membrilor PNL. Congresul s-a desfasurat perfect legal, domnul Iohannis a primit derogarea de a candida in Delegatia Permanenta. Iohannis a obtinut derogare si a fost votat aprope in unanimitate la sefia partidului. Eu astept sa vad motivarea deciziei - pentru ca la ora actuala toate informatiile sunt pe surse - si in functie de aceasta motivare vom lua toate deciziile care se impun.

Congresul PNL a fost statutar si legal, a fost un congres democratic in care s-a respectat vointa membrilor PNL. Eu nu cred ca o instanta poate sa interpreteze abuziv legea partidelor politice", a spus Orban.

Acesta a exclus ipoteza in care Curtea de Apel va mentine hotararea Tribunalului Bucuresti.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a declarat ca Tribunalul Bucuresti "a admis modificarile (votate la congresul PNL - n.red.) referitoare la conducere si a respins modificarile privitoare la statut".

Gorghiu nu a putut preciza ce inseamna aceasta decizie in ce priveste legalitatea alegerii lui Iohannis ca presedinte, urmand sa fie consultata motivarea instantei.

"In momentul acesta nu exista niciun fel de problema cu privire la legitimitatea si legalitatea noii conduceri a PNL.

Daca se va mentine decizia (la Curtea de Apel - n. red.), singura consecinta este ca acele dispozitii din statut declarate neconforme, acele articole care au fost modificare nu vor fi luate in calcul, deci vom functiona dupa un statut, fara a tine cont de articolele declarate neconforme. Nu am cum sa va spun acum despre ce articole e voba, pentru ca nu avem motivarea, dar Tribunalul Bucuresti nu vorbeste de faptul ca noua conducere a fost aleasa ilegal. Aceasta decizie nu afecteaza in niciun fel candidatura lui Klaus Iohannis la presedintia Romaniei si nici actuala conducere", a subliniat Gorghiu.

Ce se intampla cu fuziunea PNL-PDL

Pe de alta parte, o decizie a instantei in dosarul de fuziune prin contopire a PNL cu PDL a fost amanata pana pe 1 octombrie, astfel incat sa se judece mai intai fuziunea prin contopire a PDL cu Partidul Forta Civica, arata Tribunalul Bucuresti.

Cum mi-am petrecut revenirea lui Antonescu si marea batalie pe ravase colorate Reportaj

PDL si PNL au depus in 5 august, la Tribunalul Bucuresti, documentele pentru fuziunea prin contopire. Reprezentantii PDL si ai PNL au aprobat in 26 iulie, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire. Tot atunci a fost aprobat si noul statut PNL, declarat marti ilegal Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Klaus Iohannis satul PNL, #statul PNL ilegal, #Iohannis derogar vechime PNL , #presedinte PNL