100 de zile cu Klaus Iohannis. A fost bine? A fost rau? - ce spun analistii politici

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 07:21
7156 citiri
100 de zile cu Klaus Iohannis. A fost bine? A fost rau? - ce spun analistii politici
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Saptamana trecuta s-au implinit 100 de zile de la investirea in functie a presedintelui Klaus Iohannis.

Analistii politici considera ca inceputul de mandat al sefului statului a fost discret, dar bun. Ei spun insa ca presedintele ar trebui sa comunice mai mult, pentru ca populatia s-ar putea satura de atata liniste din partea lui.

Punctele forte ale lui Iohannis in cele 100 de zile de mandat

Consultantul politic Valeriu Turcan crede ca inceputul de mandat a fost unul foarte bun, fiind consecvent profilului de presedinte pe care l-a promis in campania electorala.

"Din acest punct de vedere, a confirmat cea mai importanta asteptare publica legata de domnia sa. A fost la milimetru in limitelele Constitutiei, nici adversarii domniei sale nu ar putea contrazice acest lucru. Desigur, exista si o mare asteptare din partea electoratului de a vedea rezultate, insa oamenii stiu ca nu Klaus Iohannis, ci Victor Ponta are responsabilitatea guvernarii, de aceea, mi se pare intelept sa nu lansezi pentru moment politici publice specifice. Acest lucru nu ar face decat sa accentueze lipsa de parghii pentru a le pune in practica", a declarat Valeriu Turcan pentru Ziare.com.

Iohannis, bilant de 100 de zile: Despre "postacul" Basescu, raspunderea lui Ponta si "pendulul ANAF"

Totodata, afirma consultantul politic, sprijinirea puternica a luptei impotriva coruptiei si reafirmarea constanta a parteneriatului cu Statele Unite ale Americii sunt asteptari importante confirmate.

In opinia consultantului politic George Ripa, punctul tare al lui Klaus Iohannis in aceasta perioada a fost ca a lasat Justitia sa functioneze si a dat semne ca sustine lupta impotriva coruptiei, indiferent de persoana cercetata, avand ca exemplu cazul Scutaru.

"Klaus Iohannis pare a fi acum un sustinator al actiunilor Justitiei, desi initial a avut doua declaratii nefericite: cea cu Justitia care nu trebuie sa fie o super-putere si cea cu eliminarea MCV. Presedintele pare totusi inca defazat de la realitatile romanesti. Nimeni nu-i cere sa comenteze stirile zilei, insa cred ca trebuie sa ia putin mai in serios rolul de garant al Constitutiei", a declarat George Ripa pentru Ziare.com.

La randul sau, sociologul Barbu Mateescu crede ca faptul ca presedintele Klaus Iohannis "a mers pe ruta clasica pentru orice presedinte care intra in functie, si anume un capital de incredere mult mai mare decat cel pe care il avea in ziua votului, marcheaza prin comportament o diferenta foarte mare de profilul Basescu, profilul Ponta, de comunicare, pe care votantii l-au respins la alegeri".

In schimb, sociologul Alfred Bulai spune ca nu poate da un exemplu de un punct forte al sefului statului in cele 100 de zile de mandat, pentru ca nu a facut nimic in aceasta perioada.

"Nu a facut nimic. Nu poti sa spui nimic de rau pentru ca nu a facut nimic si nimic de bine pentru ca nu a facut nimic. Au fost niste vizite, nu stim nimic ce au insemnat ele, si atat. Ce a facut? S-a dus pe la niste institutii ca si presedinte si a dat niste mesaje absolut banale", a declarat Alfre Bulai pentru Ziare.com.

Care sunt punctele slabe ale presedintelui Klaus Iohannis

In ceea ce priveste punctele slabe ale sefului statului, consultantul politic Valeriu Turcan nu crede ca se poate vorbi de ceva puternic negativ.

"Sunt lucruri care tin de inceputul de mandat, poate o anumita prudenta exagerata de pozitionare publica, cu consecinta ca o astfel de abordare lasa spatii ample de joc pentru alti actori politici. Dar sunt sigur ca e un lucru valabil doar pentru acest moment", a declarat acesta.

George Ripa a enumerat patru puncte slabe ale presedintelui Klaus Iohannis, printre care o mai buna comunicare cu Parlamentul in cazul parlamentarilor care au probleme cu Justitia si au ramas cu imunitate, dar si o mai buna comunicare cu romanii, alta decat cea de pe retelele de socializare:

"La puncte slabe as trece in primul rand modul in care continua sa se raporteze la imperialismul rusesc si in secundar la mojiciile ambsadorului rus de la Bucuresti. Mi-as dori un lider care sa aminteasca de fostul presedinte Kaczynski sau macar de presedintii Estoniei sau Lituaniei.

In al doilea rand, este extrem de greu de inteles de ce presedintele nu impune teme si nu ofera directii clare in domenii cheie precum securitatea, sanatatea, educatia sau politica externa. Inteleg dorinta sa de a nu se confunda cu predecesorul sau, insa acesta este rolul constitutional al presedintelui. In plus, asta asteapta romanii de la el.

In al treilea rand, m-as fi asteptat ca presedintele sa comunice mai clar in cazurile in care Parlamentul a facut scut impotriva domnilor Borbely, Sova si Vosganian. Presedintele trebuie sa fie un sustinator al Justitiei si nu un spectator.

In al patrulea rand, mi-as dori un presedinte care sa comunice mai mult cu romanii, iar aici ma refer la comunicarea institutionala, nu la postarile de pe Facebook", ne-a explicat consultantul politic.

In opinia lui Barbu Mateescu, faptul ca obiectivele majoritatii coalitiei guvernamentale si obiectivele presedintelui sunt in conflict se reflecta uneori si asupra presedintelui. "Lumea asteapta de la presedinte sa poata sa rezolve problemele", a spus acesta.

Relatia cu premierul Victor Ponta

In ceea ce priveste relatia pe care presedintele Klaus Iohannis o are cu premierul Victor Ponta, sociologul Alfred Bulai spune ca este una normala.

"Nu vad nicio relatie cu premierul. Din punct de vedere institutional, a fost pur si simplu in relatia pe care ar trebui sa o aiba presedintele. Nu a avut niciun pas in plus sau in minus si nu a avut ce relatie extraordinara sa aiba cu premierul. Nu vad niciun fel de relatie. Nu as putea nici macar sa spun ca e armonica.

Este, asa cum ne-am asteptat, foarte discret. Aceasta discretie, pentru o parte uriasa a populatiei, place in acest moment, dar s-ar putea sa se plictiseasca de ea destul de curand", a declarat Alfred Bulai pentru Ziare.com.

In schimb, sociologul Barbu Mateescu considera ca relatia dintre cei doi este prudenta. "Relatia din perspectiva presedintelui este clasic germanica, sau perfect conforma cu personalitatea lui, institutionala, iar din perspectiva premierului este prudenta", ne-a declarat acesta.

Consultantul politic Valeriu Turcan afirma ca "este de urmarit evolutia acestei colaborari odata cu apropierea alegerilor, in special din partea premierului. Va fi o relatie marcata de amintirea confruntarii electorale din 2014, dar si de presiunile pe care Victor Ponta le are odata cu apropierea anului electoral".

In opinia lui George Ripa, prin atitudinea sa, Iohannis a salvat pentru moment cariera politica a premierului.

"Cred ca discutam de o relatie de cooperare naiva, presedintele pare a nu intelege natura profund corupta a premierului, sau in orice caz nu da semne in acest sens. Din pacate, prin atitudinea sa, a salvat pentru moment cariera politica a premierului", a spus consultantul politic pentru Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#100 zile Klaus Iohannis presedinte, #bilant Klaus Iohannis presedinte, #bilant mandat Klaus Iohannis , #presedinte