Adevarul e de interes public, domnule presedinte! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 18:52
11711 citiri
Adevarul e de interes public, domnule presedinte! (Opinii)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este foarte preocupat ca informatii din dosarele penale sa nu mai ajunga in presa.

A spus-o si la sedinta CSM si in interviul de la Adevarul Live. Nu vreau sa-mi amintesc ca la fel de preocupat de acelasi fenomen este si senatorul PSD, Serban Nicolae, care propune pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care ar difuza asemenea informatii nepublice din dosare.

Dar nu vreau sa cred ca si in acest caz spiritele inalte se intalnesc. Si consider ca aceasta chestiune merita tratata serios, pe fond.

Este cred evident ca subiectul in discutie sunt asa numitele stenograme, mai corect transcrierile unor convorbiri, telefonice sau ambientale, si care fac parte din dosarele penale.

Din start trebuie spus ca din moment ce ele apar in dosare penale sunt legale, adica realizate cu mandat de la judecator de institutiile abilitate ale statului, si, evident, autentice. Pana acum nu am auzit sa fie contestata autenticitatea unor inregistrari si a transcrierilor aparute in presa.

Apoi, mentionez ca nu toate cele care apar sunt pe surse, adica scurse din dosare. Unele sunt publice, apar in documentatia depusa de procurori in diferite faze ale procesului, de exemplu cand cer arestarea preventiva.

Argumentul adus de cei care nu le-ar mai dori publicate, inclusiv presedintele Iohannis, consta in dreptul la imagine si prezumtia de nevinovatie. "Au existat situatii si oamenii au fost declarati nevinovati. Or, impresiile acelea create in public nu le mai ia nimeni inapoi", spune presedintele. Care oameni, care imagine si ce arata stenogramele, de fapt?

Stenogramele provin, in imensa majoritate, daca nu chiar in totalitate, din dosare de coruptie. Adica acele dosare in care sunt implicati politicieni, demnitari, functionari publici, oameni de afaceri de mare anvergura care ruleaza prin diferite contracte bani publici. Oameni care au puterea politica, executiva sau financiara in mana si care dincolo de un cazier curat trebuie sa aiba si o impecabila moralitate.

Rolul publicarii acestor interceptari, repet in mod legal efectuate, nu este sa stabileasca vinovatia. Asta o fac doar magistratii. Rolul lor este sa arate opiniei publice cu cine are de-a face.

Toate stenogramele aparute in presa ne arata de fapt imaginea macabra a coruptiei din Romania, ne arata extensia unor mari retele, ne arata cum se negociaza bani, contracte, functii, retrocredari. Si, foarte important, ne arata chipul real al celor care ne conduc, al celor pe mana carora ajung banii publici, pe ce criterii ajung ei acolo unde ajung, chipul celor care impart dreptatea sau fac anchete, daca ne referim la magistrati.

Aici e vorba nu atat de latura penala, cat de latura morala pe care o devoaleaza interceptarile. De exemplu, nu stiu daca e penal ca doi membri de partid sa discute despre felul in care va fi adjudecata functia de presedinte al unui partid, asa cum discutau domnii Hrebenciuc si Sova, dar este devoalat astfel un mecanism intern oribil, poate cauza pentru care sistemul politic romanesc este atat de putred.

Sau nu cred ca e penal ca dna Bica, pe vremea cand era secretar de stat la Justitie, il suna pe "puiul" Blejnar pentru o interventie. Dar cred ca este relevant pentru public sa cunoasca atitudinea reala, modul de adresare, apucaturile unui membru al Guvernului.

Daca la finalul procesului apare achitarea, ea este strict de natura penala si nu inseamna intotdeauna ca acuzatul e nevinovat, pot exista chestiuni procedurale, prescriptia. Dar achitarea aceasta nu acopera si aspectul moral.

Publicul are dreptul sa stie cu cine are de-a face, in cine poate avea incredere, pe cine voteaza de fapt.

Repet, nu sunt aici chestiuni private, de viata personala. Nu am vazut niciodata asa ceva publicat. Este vorba despre chestiuni de maxim interes public. Cand interesul public de a sti cine sunt de fapt oamenii din spatele mastilor publice intra in coliziune cu intersul privat de prezervare a mastii, cu o minciuna adica, nu vad cum ar putea sa nu aiba prioritate interesul public.

Daca un adevar de interes public este vatamator pentru un interes privat, imi pare rau, eu pledez pentru interesul public.

Pana la urma, este vorba despre discutii care reflecta un mare grad de imoralitate cel putin si, chiar daca faptele nu intra sub incidenta penala, sub aspect moral oamenii respectivi sunt descalificati pentru functii si acces la banul public.

Si mai e un aspect. Eu nu cred ca am depasit cu totul riscul ingroparii sub imensa presiune politica a unor dosare. Nu la DNA, ci la nivelul instantelor. Faptul ca opinia publica stie tine cazul pe agenda publica, mentine presiunea pentru o justitie rapida si eficienta.

Altfel, din termen in termen cazul poate incepe sa moara, iar inculpatul este bine merci hot neprins cu onoarea reperata, la adapost de deconspirari publice.

Dupa cum nu sunt de acord cu faptul ca dl Iohannis nu considera necesara introducerea unor sanctiuni la adresa celor care lezeaza independenta Justitiei. "Trebuie sa avem o clasa politica suficient de matura. (...) CSM trebuie sa se exprime transant, iar clasa politica trebuie sa priveasca avertismentele foarte serios", spune presedintele. Si pana ajungem la acea clasa politica responsabila ce facem?

Norma fara sanctiune e litera moarta si disciplina se impune in orice domeniu inclusiv prin coercitie.

Incalcarea independentei Justitiei e un derapaj grav, iar simpla constatare a acestuia de catre Inspectia Judiciara mi se pare total insuficienta. Ca dovada, politicienii persevereaza total neimpresionati de blamul CSM.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis justitie, #Iohannis informatii din dosare , #presedinte