Administratia prezidentiala anunta curatenia in politica: O sa vina maturoiul!

Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 22:00
10185 citiri
Administratia prezidentiala anunta curatenia in politica: O sa vina maturoiul!
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a avertizat duminica seara ca, daca "unii oameni vor persista in a se agata de anumite pozitii", atunci "o sa vina maturoiul".

Mihalache a declarat, intr-o emisiune la Antena 3, ca la un an de la instalarea in functie presedintele Klaus Iohannis si-a onorat promisiunea si a demonstrat ca se poate face politica si altfel, fara scandaluri si tensiuni.

Klaus Iohannis, de un an in fruntea tarii: Plusuri si minusuri - Dezbatere Ziare.com

"Presedintele si-a onorat promisiunea, de a face politica altfel, fara tensiuni, fara scandal, prin dialog cu actorii politici, cu institutiie. Din acest punct de vedere, cred ca vedem o schimbare de climat in viata publica din Romania si un inceput de normalizare.

Sigur ca uneori, pentru dvs, presa, sunt elemente lipsite de spectacol, dar cred ca pentru normalitatea si normalizarea societatii romanesti, a fost un prim pas spre o despartire de ceea ce a insemnat zece ani de circ si scandal, respectiv mandatul lui Traian Basescu.

Despartirea nu este usoara, inca mai sunt urme, dar, din acest punct de vedere, eu cred ca presedintele a facut pasii importanti", a spus consilierul prezidential.

Dimensiunea coruptiei, "intolerabila"

Totodata, Mihalache a explicat ca presedintele are de gand sa fie un sprijin in continuare in lupta anticoruptie, care, in opinia sa, are si un rol constructiv pentru anul electoral 2016.

"Presedintele a fost si continua sa fie un sprijin pentru lupta anticoruptie. Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca, pana la urma, era nevoie de asta. Era nevoie de o curatenie a sistemului politic romanesc, care a ajuns la un anumit grad de coruptie, care devine sufocant pentru societate.

Lejeritatea cu care se discuta despre sume la nivel foarte inalt, povesti cu tablouri ascunse pe nu stiu unde, prin pereti, marturisesc ca incep si eu sa ma sperii si inteleg ca era nevoie de acest lucru.

Dimensiunea acestui fenomen a devenit intolerabila. Si vedem o caracatita care are sau a avut o intindere transpartinica. Pentru ca nu mai poti sa ii localizezi intr-o anumita zona. Inclusiv oameni foarte tineri, care promiteau sa nu aiba metehnele celor batrani", a continuat Mihalache.

Consilierul prezidential este de parere ca vom avea un climat de normalitate atunci cand toti acesti oameni care aspira la demnitati publice "inteleg ca aceasta demnitate nu este pentru a umple contul si buzunarele".

"Eu cred ca este foarte bine si mai exista si un efect inhibitoriu, terapeutic, sa ii zic asa. Oamenii au inceput sa constientizeze ca pot fi subiecte ale actiunilor judiciare, ca nu exista intangibili si in perspectiva anului electoral 2016, va determina si alte comportamente.

Sigur, exista si comportamente nedorite, dar o sa trecem pana la urma si peste asta. Se vor schimba practici, mentalitati, oameni. Miza acestui moment de respiro pe care l-au luat partidele politice este, cred eu, sa isi pregateasca anul electoral 2016, in termeni de oameni, programe, comportamente.

Guvernele trebuie sa fie politice, dar guvernele de tehnocrati reprezinta o supapa care sa permita inclusiv partidelor sa se reinnoiasca", a adaugat Dan Mihalache.

"O sa vina maturoiul"

Acesta a comentat si subiectul oamenilor compromisi din politica.

"Asta e un proces intern pe care partidele trebuie sa-l gestioneze, fie ca e vorba de PNL fie ca e vorba de PSD, sa spunem asa, garniturile de lideri tin de fiecare partid in parte si de intelepciunea fiecarui partid in parte, si in ultima instanta si de intelepciunea oamenilor ca atare, caci daca unii oamenii vor persista in a se agata de anumite pozitii, repet, nu vorbesc strict de unii sau de altii, e o chestiune generala, eu cred ca o sa vina maturoiul si o sa-i mature populatia.

Se intampla lucrurile astea si oamenii judeca. Reactia emotionala dupa Colectiv a fost o aglomerare de nemultumiri din mai multe surse. E valabil pentru toata lumea, e valabil pentru cei care se gandesc ca-si vor face nu-stiu-ce constructii politice imaginare, e un sentiment al societatii romanesti pe care trebuie sa-l constientizam", a conchis consilierul prezidential.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mihalache maturoi politica, #Mihalache curatenie politica , #presedinte