Ambasadorul SUA, despre Holocaust: Aplaud masurile pe care le ia Romania. Ce spune si Iohannis

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 12:12
6704 citiri
Ambasadorul SUA, despre Holocaust: Aplaud masurile pe care le ia Romania. Ce spune si Iohannis
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a felicitat Romania pentru masurile luate in recunoasterea Holocaustului si pentru asumarea crimelor regimului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis, care a participat, joi, la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului, a declarat ca orice forma de rasism reprezinta un atac impotriva democratiei si ca sprijina infiintarea unui muzeu al evreilor la Bucuresti.

"Cu acest prilej aduc in numele statului roman un pios omagiu acestei tragedii a secolului XX. Cu minte eliberata de un trecut intunecat ii amintim pe cei care au cazut victime acestor politici rasiste si ii cinstim pe cei in viata. Holocaustul este unic si nu poate fi uitat. Drama evreilor si rromilor s-a produs in mijlocul societatii. In timpul comunismului nu li s-a spus aceasta parte, ororile erau doar ale inamicilor", a declarat presedintele Iohannis, citat de Administratia Prezidentiala.

In alocutiunea sa, seful statului a vorbit despre victimele Holocaustului si despre institutiile statului abilitate cu pastrarea memoriei acestui eveniment tragic din istorie.

"Acest loc (Memorialul Victimelor Holocaustului de la Bucuresti - n. red.) nu a fost ales intamplator, ci in inima Bucurestiului si in preajma unei institutii publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul ca drama evreilor si rromilor s-a produs in mijlocul societatii si de a accentua responsabilitatea statului roman in actiunile inumane savarsite, pe criterii etnice si de rasa, in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns insa aceasta parte a istoriei recente. Ororile erau doar ale inamicilor, iar responsabilitatea cadea aproape intotdeauna in sarcina acestora. Am fost asadar obligati sa invatam o istorie nesincera, nu sa descoperim si sa cunoastem adevarul cu toate fatetele sale", a mai spus seful statului.

The Washington Post: De ce a trebuit ca Romania sa condamne Holocaustul de doua ori

Potrivit acestuia, Romania a facut pasi importanti in privinta asumarii si memorializarii Holocaustului, iar faptul ca reprezentantii atator autoritati si organizatii sunt impreuna "este un semn ca solidaritatea in aceasta directie este una puternica si durabila".

Cand refugiatii bat la portile continentului

Presedintele a vorbit si despre actuala criza a imigrantilor cu care se confrunta Europa.

" (...) Acum, cand mii de refugiati bat la portile continentului nostru, tentatiile populismului si rasismului risca sa renasca. Impreuna cu statele Europei, avem datoria de a le respinge. Sunt convins ca putem sa depasim impreuna aceasta situatie complicata si sa facem fata cu bine", a mai spus Iohannis in alocutiunea sa.

Iohannis a adaugat ca unul dintre obiectivele mandatului sau este acela de a apara amintirea victimelor Holocaustului.

"Sunt constient ca este un demers complex si de durata, dar sunt convins ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. Orice forme de intoleranta, rasism, ura si discriminare reprezinta amenintari la adresa democratiei. (...)

Cred cu tarie ca actiunea de asumare a trecutului trebuie transformata in politica publica si sprijin pe deplin infiintarea unui Muzeu al Evreilor si al Holocaustului la Bucuresti", a continuat Iohannis.

In final, presedintele si-a exprimat aprecierea pentru activitatea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", care anul acesta implineste zece ani de existenta.

La randul sau, ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, a aplaudat masurile pe care Romania le ia pentru recunoasterea acestui capitol tragic din istoria sa.

"Ne aflam astazi aici pentru a ne aminti de acele victime si pentru a le plange, pentru a ne aminti de barbaria Holocaustului si pentru a o respinge. Amintirea ne face mai puternici. Amintindu-ne ororile Holocaustului putem face eforturi sa impiedicam asemenea atrocitati in viitor. Caci niciodata nu trebuie sa se permita repetarea lor. (...) Adresandu-ma Romaniei, aplaud masurile pe care le ia pentru recunoasterea acestui capitol tragic din istoria sa.

Si ii indemn pe toti romanii, in special pe tineri, sa studieze atent aceasta istorie si sa nu uite niciodata cele petrecute", a declarat Hans Klemm, citat intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti, remis joi Ziare.com.

D.R.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Klaus Iohannis victime Holocaust, #Hans Klemm victime Holocaust, #comemorare victime Holocaust , #presedinte