Analist Financial Times: Victoria lui Iohannis aduce vesti bune pentru economie, dar si riscuri

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 07:07
9923 citiri
Analist Financial Times: Victoria lui Iohannis aduce vesti bune pentru economie, dar si riscuri

Victoria lui Klaus Iohannis in cursa pentru alegerile prezidentiale este o surpriza placuta si binevenita pentru Romania, sustine un analist international.

Viitorul sef al statului a fost validat, vineri, in functie de Curtea Constitutionala, dupa ce a castigat alegerile in mod categoric in fata premierului Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC.

Klaus Iohannis, validat presedinte: A fost un vot puternic, va asigur ca l-am inteles (Video)

"Victoria lui Klaus Iohannis a fost o adevarata surpriza, insa a fost bine primita la nivel international. Ea arata in primul rand ca democratia din Romania este remarcabil de puternica si ca multi romani vor o schimbare, dovada ca nu au votat cu candidatul care era considerat favorit", a precizat pentru Ziare.com Andrew MacDowall, analist specializat in piete emergente si colaborator al publicatiei Financial Times.

Guvernul SUA, felicitari pentru Iohannis si romanii care au mers la vot

Insa exista si incertitudini, care ar putea transmite un semnal negativ pietelor financiare.

"Inca nu se stie ce schimbari vor avea loc la nivel guvernamental, dupa infrangerea suferita de candidatul PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta. Ramane de vazut daca acesta va renunta la functie sau daca vor pleca unii ministri, ori daca parlamentarii PNL vor da o lovitura Executivului.

Pe de alta parte, Klaus Iohannis are o viziune mai liberala asupra economiei, precum si o atitudine conservatoare legata de fiscalitate, iar aceste lucruri vor fi apreciate de investitori", a adaugat analistul.

Iohannis a promis mai multe investitii germane: Situatia din prezent a firmelor nemtesti din Romania

Nu trebuie sa uitam faptul ca Romania are inca un guvern PSD, care se ocupa de politica economica.

"In acest moment, Iohannis nu poate face prea multe in acest domeniu, decat sa promoveze intensiv acele masuri despre care considera ca sunt bune pentru tara. Exista semne ca Ponta va guverna mai prudent si nu va mai adopta masuri agresive de genul celor luate la inceputul mandatului, care au starnit reactii dure din partea Uniunii Europene si au transmis semnale de ingrijorare", a explicat Andrew MacDowall.

Tariceanu: Nu vad niciun motiv ca actuala guvernare sa demisioneze

Coabitarea, un test

Aceste alegeri au avut in prim-plan personalitatea, valorile si identitatea, si nu politica, sustine analistul.

Rolul mediului online in alegerile prezidentiale - De ce a castigat Iohannis

"Repet, interventia presedintelui ales in economie este limitata. Insa, vorbind la nivel general, Iohannis este vazut mai bine de mediul de afaceri decat Ponta si are o viziune mai prudenta asupra fiscalitatii.

Coabitarea va fi un test si cred ca Iohannis trebuie sa incurajeze Guvernul sa lucreze cu Fondul Monetar International (FMI) pentru a realiza bugetul pe 2015, dar si sa impinga inainte campania anticoruptie si sa critice Guvernul daca va inainta legi care sa mareasca imunitatea politicienilor in fata legii", a conchis acesta.

Iohannis asigura ca va respecta Constitutia, Basescu ii spune ca trebuie sa fie "la limita"

Klaus Iohannis a fost ales in functia de presedinte al Romaniei de 54,43% din cetatenii romani care s-au prezentat pe 16 noiembrie la urne, insemnand un numar total de 6.288.769 de voturi. Contracandidatul sau, Victor Ponta, a fost votat de 45,56% din alegatori, adica 5.264.383 de voturi.

Prezenta la urne a fost de 64,10% (11.719.344 alegatori), cel mai mare procent de la scrutinul prezidential din 1996.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#economie Klaus Iohannis presedinte, #analiza victorie Klaus Iohannis, #analiza Klaus Iohannis presedinte , #presedinte