Antena 3 si Iohannis. Cine ii executa?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 18 Februarie 2016, ora 07:38
10279 citiri
Antena 3 si Iohannis. Cine ii executa?

Inteleg ca nu exista icoana mai sfanta astazi in Romania decat libertatea de exprimare. Daca tot ne-a lovit sfantul sentiment al libertatii, atunci sa ne intrebam asa cum s-ar intreba un cetatean picat din Luna in plin scandal al abuzului de la Antena 3.

In tara asta exista vreo institutie care sa aiba curajul sa puna in aplicare deciziile definitive ale unor instante care-i vizeaza pe cei doi protagonisti din titlu?

Sau dupa spectacolul sinistru din Senat, cand aceiasi oameni care aparasera legea "defaimarii" a lui Dragnea (care pocnea libertatea de exprimare fix in moalele capului) s-au intrecut de asta data in a ridica osanale unei televiziuni despre care orice se poate spune numai ca obiectiva si impartiala nu a fost, nu mai indrazneste nimeni sa se intrebe macar daca mai are sens sa vorbim despre punerea in aplicare a unor decizii judecatoresti definitive?

In cazul Antenei 3, aparent, au fost unii care s-au intrebat (cei de la DNA cand l-au chemat pe fostul sef de la ANAF), iar altii au raspuns. Ironia in toata povestea abuzului suferit de postul de stiri, pe care altfel toata lumea il recunoaste, este ca nimeni nu prea stie cine l-a exercitat. Nici macar vedetele postului care vorbeau despre "actul terorist" executat de "neoamenii" de la ANAF nu au putut indica exact cine i-a abuzat.

E usor sa-i intelegi. Ce sa se fi intrebat, in fond? Daca autorul abuzului nu a fost cumva chiar Victor Ponta, care le promitea ca in timpul mandatului sau nu va misca nimeni nimic? Sau fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, care nu a facut nimic timp de un an si jumatate, dar care cu doar cateva zile inainte de a fi demis a dispus evacuarea Antenei 3 si propriri pe unele datorii catre Dan Voiculescu?

In numele solidaritatii cu colegii de la Antena 3 si cu ideea de jurnalism, cred ca astfel de intrebari ar putea sa aduca lumina printre milioane de certitudini si acuzatii care zboara ora de ora din platourile postului de stiri catre toti cei care nu le-au imbratisat fara virgula razboiul.

Neputand nici sa se intrebe si nici sa-si raspunda in alte directii si pana sa li se alature ca partener de suferinta al imobilelor pierdute si presedintele Iohannis, singurul vinovat pentru nedreptatea suferita gasit de vedetele A3 a fost premierul D. Ciolos, singurul care a avut puterea sa nu se faca de ras in Senat in cadrul circului organizat de oamenii de casa ai Antenelor.

Nu mai putin ciudat e cum Klaus Iohannis a sarit in apararea Antena 3, fara ca postul sa faca din stirea cu casa de la Sibiu pe care presedintele a pierdut-o definitiv in justitie (dar de la care continua sa incaseze chiria) un laitmotiv al jurnalelor de dimineata pana seara.

Au fost suficiente doua-trei apropouri la pranz, dupa sedinta din Senat, si dupa-amiaza Iohannis a considerat intreaga isterie creata in jurul Antenei 3 o simpla si "banala" problema administrativa, la care se poate gasi, probabil in stil nemtesc, o solutie "convenabila".

Din pacate, nu mai e timp pentru niciun fel de iluzii. Libertatea de exprimare a fost construita in tara asta prin taieri de datorii de la bugetul statului de zeci de milioane de euro, privilegiu de care au beneficiat principalele trusturi - Antenele lui Voiculescu la fel ca si imperiul Media Pro al lui Sarbu - sau prin sponsorizari si finantari acordate tot din bani publici, prin contracte mai mult sau mai putin dubioase, de toate puterile politice succedate in ultimii 15 ani.

In consecinta, ar trebui sa nu socheze pe nimeni ca adevarata libertate de exprimare a falimentat demult. La fel de adevarat e ca, daca justitiarii de prin ANAF si DNA s-ar trezi la fel de iluminati ca-n cazul Antenelor, probabil nu ar mai ramane in picioare mai mult de doua-trei site-uri de stiri, plus televiziunile Bisericii Ortodoxe Romane.

Cum se vor sfarsi aceste reglari de conturi ale fortelor politico-mediatice in incercarea lor de a se recalibra cu o piata tot mai saraca habar n-am. Sper doar sa mai ramana cineva care sa consemneze raspunsul la intrebarile de mai sus, oricand va fi sa vina el.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Antena 3 ANAF Iohannis , #presedinte