Avion de lux pentru Iohannis. Presedintele zboara la Bruxelles cu o bijuterie a aviatiei, Dan Mihalache da vina pe Basescu (Video)

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 15:12
20117 citiri
Avion de lux pentru Iohannis. Presedintele zboara la Bruxelles cu o bijuterie a aviatiei, Dan Mihalache da vina pe Basescu (Video)
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a inchiriat un avion de lux pentru deplasarea de joi la Bruxelles, unde va participa la un summit extraordinar ca raspuns la criza imigrantilor dinspre Africa de Nord.

Seful statului s-a imbarcat in bijuteria de avion alaturi de o delegatie restransa, formata din consilierii prezidentiali Leonard Orban si Lazar Comanescu, precum si ofiteri SPP si oameni de la protocol.

Cum intrunirea a fost convocata de Donald Tusk, liderul Consiliului European, de urgenta, iar deplasarea nu era planificata din timp, Administratia Prezidentiala a inchiriat o aeronava rapida de mici dimensiuni.

Iohannis, de urgenta la Bruxelles pentru criza imigrantilor: Razboiul sileste oameni sa ia calea refugiului

Iohannis, la Bruxelles. Ce va face Europa cu imigrantii care fug disperati din zone de razboi: Mai nimic bun

Este vorba despre un avion Challenger 300 al companiei romanesti Toyo Aviation, care apartine miliardarului egiptean Tarek El Feki, arata Stiripesurse.ro.

Foto: B1 TV

Toyo Aviation efectueaza doar zboruri business class si isi propune sa redefineasca stilul de calatorie, asa incat aeronavele acestei companii sunt dotate cu facilitati la cel mai inalt nivel, atat in ceea ce priveste modul in care este amenajat interiorul, cat si dotarile tehnice puse la dispozitia pasagerilor, cum ar fi LCD, DVD player cu sustem audio de ultima generatie, comunicatii prin satelit si altele, potrivit site-ului operatorului de zbor.

Foto: Toyo Aviation

De ce nu s-a inchiriat de la Tarom

Dan Mihalache, seful Cancelariei Prezidentiale, a explicat, intr-o interventie telefonica la B1 TV, ca avionul nu este unul de lux si ca a fost cea mai buna varianta gasita pe fuga de staff-ul de la Cotroceni, la pretul de inchiriere de 140.000 de lei.

"Nu e un avion de lux, e un avion de noua locuri si, tinand cont de componenta delegatiei, cred ca este normal sa fi inchiriat un avion de noua locuri. Cred ca nu era firesc sa inchirim un avion de 40 de locuri. In momentul de fata, presedintele Romaniei nu are la dispozitie niciun fel de aeronava, orice fel de zbor se inchiriaza de catre Administratia Prezidentiala. Daca inchiriam un avion mare de la Tarom, costa 400.000 de lei, unul mic costa 140.000 de lei", a lamurit acesta.

Foto: Toyo Aviation

Reprezentantul Presedintiei a subliniat ca lipsa unui avion pentru demnitari "e o mostenire a administratiei precedente".

"Daca as fi in locul dvs., l-as intreba pe fostul titular de ce Romania a ajuns in starea asta", le-a spus Mihalache jurnalistilor din platou, adaugand ca ii este rusine cand merge la intalniri internationale sa vada ca alte tari mai mici au propriile avioane prezidentiale.

Acesta a adaugat ca Administratia Prezidentiala a formulat un memorandum pentru obtinerea unui avion "care sa deserveasca institutiile statului, nu vorbim doar de Presedintie, ci si de Guvern".

Moderatoarea l-a intrebat pe Dan Mihalache de ce nu s-a putut gasi o firma romaneasca, ci una din Austria, pentru inchirierea unui astfel de avion privat, cu toate ca aeronava cu care a plecat Iohannis la Bruxelles apartine unei companii de la noi, avand numar de inmatriculare de Romania.

Foto: Toyo Aviation

Seful Cancelariei prezidentiale a mentionat ca nu cunoaste astfel de detalii, intrucat nu s-a ocupat el personal.

"Acest Consiliu European a fost convocat de urgenta si a trebuit sa gasim o solutie de urgenta. Avioanele astea nu sunt ca taxiurile", a conchis Mihalache.

Modelul Challenger 300 a fost fabricat in anul 2009 si are o capacitate de noua locuri, fiind lung de circa 20 de metri. Viteza de croaziera este de 850 de km/ora, in timp ce viteza maxima ajunge la aproape 900 de km/ora. Bijuteria cu aripi costa aproximativ 20 de milioane de euro.

Fostul presedinte Traian Basescu obisnuia sa apeleze la aeronavele Tiriac Air pentru astfel de calatorii neplanificate.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis avion inchiriat, #Iohannis avion lux, #Iohannis avion lux Bruxelles , #presedinte