Baricada presedintelui Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Mai 2015, ora 18:30
12740 citiri
Baricada presedintelui Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Nu pot decat sa salut pozitionarea severa a presedintelui Klaus Iohannis impotriva asaltului asupra codurilor Penal si de Procedura Penala din Romania.

O prima reactie a fost pe aeroport, la revenirea din Polonia: "Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu toata forta. Aceste modificari propuse sunt neavenite, am o parere foarte proasta. Si altii au nemultumiri pe care le-au exprimat in spatiul public".

Apoi presedintele a postat un mesaj si pe Facebook: "Modificarile propuse in Parlament pentru Codul Penal sunt de natura sa afecteze bunul mers al Justitiei. Nu sunt de acord cu aceste incercari de a slabi puterea Justitiei!".

Mi se pare o reactie extrem de importanta, mai ales in aceasta perioada in care Justitia este sub un asalt furios al penalilor, care uneste tabere candva antagonice intr-un front comun antiJustitie.

Presedintele Iohannis a transmis astfel, foarte clar cred, ca reglementari care amputeaza legislatia penala se vor izbi de domnia sa la promulgare si a dat un balon de oxigen magistratilor, care sunt acum tinta unei intense campanii de discreditare, in care a intrat inclusiv fostul presedinte Traian Basescu, mai nou induiosat de soarta lui Radu Mazare (oare chiar asa de nou, de fapt?).

Fara stridente de taverna din port, dar apasat, Klaus Iohannis a facut ceea ce cred ca trebuie sa faca un presedinte, ca reprezentantul cel mai inalt al poporului sau. Un popor care, desi unii nu vor sa inteleaga, vrea justitie, vrea anticoruptie, dupa cum arata toate sondajele de opinie. In numele poporului, Klaus Iohannis a transmis unor pucisti antiJustitie ce era de transmis.

Si pozitionarea neechivoca a presedintelui era cu atat mai necesara cu cat Victor Ponta pare la fel de determinat sa saboteze importanta si credibilitatea Justitiei.

Dupa multele exemple din ultima vreme, cand a acuzat DNA de abuzuri procedurale, si-a exprimat opiniile politico-juridice in privinta arestarii preventive sau a gravitatii unor fapte ca a lui Gheorghe Nichita, Victor Ponta a mai lansat o salva de artilerie, in opinia mea profund manipulatoare, impotriva anticoruptiei.

Dl Ponta s-a plans jurnalistilor straini ca UE a suspendat un miliard de euro destinat Romaniei, din cauza suspiciunilor de coruptie. Este un lucru care ar trebui, intr-adevar, sa-l ingrijoreze in cel mai inalt grad pe premierul Romaniei, sa-i albeasca noptile.

Este foarte grav ca o suma atat de mare este sub suspiciune si cred ca datoria de premier a domniei sale ar fi sa lanseze un val de controale severe la nivelul fiecarei autoritati din subordinea Guvernului, pentru a afla cum de s-a ajuns la asa ceva.

Ei bine, nu fenomenul in sine il supara pe Victor Ponta. Nu faptul ca in Romania putea fi pe cale sa se fure un miliard din banii europeni il enerveaza.

Nu, dl Ponta este suparat ca aceste suspiciuni au iesit la iveala, pentru ca "noi intre noi ne reclamam, si asta tine de mentalitatea si realitatea in care traim".

Adica realitatea teribila nu este a furtului si a coruptiei. Aceasta nu-l deranjeaza. Realitatea teribila pentru Victor Ponta este ca furtul si coruptia nu mai raman sub pres, nu mai sunt tolerate, ca nu se mai fura in liniste, ceea ce pe undeva imi pot explica avand in vedere ca si cumnatul domniei sale tot pentru sifonare de bani europeni e anchetat, dar nu pot accepta.

"Suntem tara din cele 28 de tari cu cele mai multe sesizari si plangeri", se lamenteaza Victor Ponta. Da, e grav, e rau, e oribil. Dar nu stiu daca exista tara in cele 28 in care sa se fure la fel de mult, in care coruptia sa fie la fel de extinsa si letala. Dar asta nu pare o problema pentru Victor Ponta.

Si premierul mai comite o grava manipulare: "Functionarii spun ca nu semnam pentru ca ati vazut ca vin peste 3-5 ani sa ne puna sa platim sau ajungem prin inchisori". Daca nu premierul, macar fostul procuror Victor Ponta ar trebui sa stie ce invata si un student dupa ce termina cursul de Drept Penal: daca nu exista intentie, nu exista infractiune de coruptie sau asimilata. Daca semnezi corect, daca iti faci treaba temeinic si integru, fara spaga, nu ajungi in inchisoare.

Premierul Romaniei, care are practic pe mana banii tarii, ar trebui sa fie multumit ca functionarilor le e frica sa mai fure. Foarte multumit! Si ar trebui sa-i urmareasca atent pe cei mai timorati dintre ei, ca sa afle de ce sunt atat de speriati. Asta ar putea face in fata suspiciunilor masive de coruptie premierul care spune ca nu are ce sa faca.

In fata acestei obraznicii - iertati-ma, dar nu o pot numi altfel - Justitia are nevoie de o baricada solida, care sa o apere. Si cred ca nu poate exista in acest moment o baricada mai solida decat aceea pe care o poate ridica presedintele Romaniei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Iohannis cod penal, #Iohannis justitie, #Ponta DNA fonduri europene , #presedinte