Bogdan Licu, confirmat de Klaus Iohannis in functia de adjunct al procurorului general

Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 14:57
6545 citiri
Bogdan Licu, confirmat de Klaus Iohannis in functia de adjunct al procurorului general
Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele privind numirea adjunctilor procurorului general al Romaniei, avizand astfel numirea in functia de prim-adjunct a Laurei Oprean iar in cea de adjunct a lui Bogdan Licu, pe o perioada de trei ani.

Decretele au fost semnate de Klaus Iohannis dupa ce joi cei doi procurori au primit aviz favorabil de la Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Eu consider ca nu am plagiat in acea teza de doctorat. Am fost intrebat de ce am cerut in luna martie renuntarea la titlul de doctor. In viata fiecaruia vine la un moment dat un moment de analiza asupra lucrurilor facute sau nefacute. Fiind pusa foarte intens aceasta problema in media despre lucrarile de doctorat, mi-am revazut si eu lucrarea. Va spun ca nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toti autorii la subsol, nu exista pagina fara nota de subsol. Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei institutii. Eu am spus, daca s-a dovedit ca am plagiat, imi dau demisia din orice functie delegata, numita, am declarat asta", a declarat Bogdan Licu dupa avizul procurorilor din CSM.

Numirea lui Bogdan Licu in aceasta functie pentru un mandat de trei ani vine dupa ce la sfarsitul lunii octombrie acestuia i-a fost prelungita cu sase luni delegarea pentru acest post. In urma cu cateva luni, surse oficiale declarau pentru agentia de presa MEDIAFAX ca ministerul Justitiei l-a propus pentru un mandat de procuror adjunct al procurorului general al Romaniei pe Bogdan Licu, insa acest lucru nu s-a mai intamplat.

Surse din sistemul judiciar au precizat pentru Mediafax ca la momentul respectiv ar fi fost neintelegeri intre sefii din justitie pe marginea numelor promovate pentru functia de adjunct al procurorului general, una dintre problemele pus in discutie in ceea ce il priveste pe Bogdan Licu fiind aparitia in spatiul public a unor informatii potrivit carora acesta ar fi plagiat in lucrarea de doctorat.

Bogdan Licu a cerut Academiei de Informatii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. In luna iulie, acesta a declarat pentru Mediafax ca neaga orice acuzatie de plagiat.

Membrii sectiei pentru procurori din cadrul CSM au dat aviz favorabil joi, cu unanimitate de voturi, pentru numirea in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ a Laurei Oprean.

Laura Oprean a fost intrebata, in cadrul interviului sustinut in fata membrilor CSM, daca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar trebui mentinut si in anul 2017. Ea a declarat ca obiectivele MCV au fost atinse si ca decizia de a se mentine sau nu este una politica.

"In ceea ce priveste obiectivele stabilite pentru sistemul judiciar prin acest Mecanism de Cooperare si Verificare, consider ca ele au fost atinse. Avem o consolidare institutionala legislativa, avem noi coduri, sistemul judiciar este suficient de matur, a dovedit ca si-a asumat cu responsabilitate aplicarea noilor coduri. In materia combaterii coruptiei sunt rezultate semnificative atat in ceea ce priveste combaterea la nivel inalt cat si a coruptiei mici. In ceea ce priveste decizia de a se mentine sau nu acest MCV este o decizie politica pana la urma. Raportat strict la sistemul judiciar, consider ca obiectivele stabilite au fost atinse", a declarat Laura Oprean.

Laura Oprean a lucrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Alba-Iulia, Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj, Parchetul Tribunalului Cluj si Parchetul Curtii de Apel Cluj. Din anul 2006 a lucrat in cadrul DNA Cluj, in 2008 devenind sef al structurii. In anul 2009 a fost delegata procuror sef adjunct al DNA iar in 2012, cand Daniel Morar a preluat conducerea interimara a parchetului general, Laura Oprean a devenit procuror sef interimar al DNA. In 2013, a revenit adjunct al DNA, conducerea fiind preluata de procurorul Calin Nistor. Ulterior, si-a incheiat activitatea la DNA, la cerere, revenind la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, in calitate de procuror general al acestei structuri.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Bogdan Licu adjunct procuror general , #presedinte